Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 12. 2014,
10.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marko Juhant počitnice

Petek, 19. 12. 2014, 10.36

7 let, 12 mesecev

Kaj početi za praznike? Tisto, kar nam je v užitek.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Beseda počitnice, tudi novoletne, ima v korenu počitek, kar pomeni, da moramo takrat tudi počivati. Ne poležavati in buljiti v TV, ampak početi stvari, ki so nam v užitek," poudarja Marko Juhant.

Specialni pedagog Marko Juhant svetuje, da si med božično-novoletnimi prazniki vzamemo čas za stvari, za katere nam med letom zmanjka časa, ki niso naporne in ki so nam v užitek.

Otroci so raje v družbi staršev, najstniki ravno obratno

"Za mlajše otroke to prav gotovo pomeni, da so skupaj s starši, medtem ko je za najstnike obratno. Raje so sami, kot pa s starši," na podlagi dolgoletnih izkušenj dela z otroki ugotavlja Juhant, soavtor knjižice Varuh otrokovih dolžnosti.

V družbi prijateljev ni prostora za mobitel

Namesto bližnjega stika z elektronskimi prijatelji se zavzema za pristni stik s prijatelji iz mesa in krvi. "Če otrok vse leto visi na Facebooku in v raznih klepetalnicah, naj zdaj visi na čem drugem, naj koga obišče oziroma še bolje, naj povabi koga na obisk in organizira srečanje najstnikov brez mobitelov. Naj jih nekam odložijo, pa naj tam zvonijo, kolikor hočejo," priporoča Juhant. "Če jih imajo pri sebi, bodo tako ali tako kar naprej nekaj klikali, iskali in tistim, ki jih ni zraven, sporočali, kaj počnejo. S tem sicer ni nič narobe, ampak naj to sporočajo naslednje jutro, ko prijateljev ne bo več tam. Treba se je posvetiti tistim, ki so in s katerimi se imajo fino," polaga na srce najstnikom.

Tudi če nimaš nič, si še vedno lahko prijazen

Tako kot za pristen odnos s prijatelji se je treba potruditi tudi za tistega v krogu družine, trdi. "Otroci in mladostniki se pogosto sprašujejo, kaj sploh lahko ponudijo svojim staršem. Tudi če nimaš nič, si še vedno lahko prijazen, staršem lahko pripraviš okusen zajtrk, lahko narediš nekaj, česar že dolgo nisi, in to ne da bi te kdo spomnil," pravi pedagog.

Starši naj se manj vtikajo v malenkosti

Sprostijo naj se tudi starši. "To za starše pomeni manj pridiganja in manj vtikanja v malenkosti, ki otroka ogrožajo, dolgoročno pa prinašajo samo težave. Sicer pa naj starši tudi med prazniki otrokom pustijo, da sami rešujejo svoje zadrege. Če se otroci sami sprejo, naj se sami tudi pogovorijo in pobotajo. Če je na primer vzrok prepira igrača, naj jo starši vzamejo, pospravijo na vrh najvišje omare, kjer naj počaka tako dolgo, dokler se otroci ne pobotajo."

Starši naj se ne prepirajo. Skupaj z otroki naj počnejo tisto, kar jih veseli. "Se spomnite, kdaj ste nazadnje spekli kruh ali piškote? Petletne deklice so jih oboževale, petnajstletne pa daleč od tega. Zakaj ne bi spet poskusili skupaj," svetuje socialni pedagog, ki je na naših straneh že večkrat predstavil različne vzgojne prijeme sodobnih staršev.

Dobro vzdušje na silo

Vse prevečkrat se v družinah dogaja, da se zaradi družbenih predstav ustvarja slika, da naj bi se v času praznikov vsi imeli lepo, kaj lepo, kičasto. In če tega vzdušja v naši družini ni, se počutimo slabo. Takrat je treba ta "fino" izvleči na silo. Za vsako ceno.

"To se dogaja pogosto in to je grozno," pravi Juhant. "Na silo se imeti dobro je grozno nasilje." To je tako, kot bi vam rekli, da se morate v družbi sodelavcev, ki vam vse leto skačejo po živcih in preprečujejo, da bi svoje delo opravili dobro, udeležiti večerne zabave in se tam ves večer prešerno smehljati. V stilu, kako se imamo krasno, ker je novo leto.

"To ne gre, pravo vzdušje se mora ustvariti spontano, tako da lahko uživajo vsi, ki so z nami," še sporoča Marko Juhant.

Ne spreglejte