Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 3. 2018,
4.03

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

6

Natisni članek

IPES ženske ženske enakopravnost spolov Jani Jugovic #OnZanjo

Petek, 23. 3. 2018, 4.03

6 let, 1 mesec

"Da bi morala z nekom spati, da bi dosegla svoj cilj? Ni kul." #video #OnZanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

6

Jani Jugovic | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Kako bi se moški odzvali na stavek, da jim študij ne bo pomagal, temveč bodo morali za uresničitev svojih sanj spati s katerim od vplivnežev? To ženskam ni tuje. To se je zgodilo 22-letni Aleks. V njeno zgodbo se je vživel vloger Jani Jugovic.

Kakšen študij? Takšne sanje si lahko uresničite le med rjuhami. Kako bi se s tem spopadel moški? Kako bi se odzval na to? O tem jim ni treba razmišljati, saj se moškim takšne stvari ne dogajajo.

A kako bi bilo, če bi se?

Tako bi bilo videti, če bi vloge zamenjali in bi to rekli moškemu:

Pismo. V bistvu se stvar kar malo drugače sliši, ko prebereš v moški obliki. Ko pa spremeniš nazaj v žensko, je pa malo neroden trenutek. Če razmišljam o svoji hčerki ali pa o svojem dekletu, da nekdo tako pametuje, po domače povedano ... da bi morala z nekom spati, da bi dosegla neki svoj cilj ... Mislim, da je to absurdno, a mislim, da se to še vedno dogaja. Ni kul. (Jani)


To pa je resnična zgodba 22-letne Aleks:

Pred kratkim sem poklepetala z gospodom za blagajno v trgovini. Ko sem mu povedala, da študiram s ciljem diplomatskih vod, se je zasmejal in mi povedal, da to ne bo mogoče, razen če spim s katerim izmed vplivnežev.

Tudi ljudje, ki so mi bližje, so večinoma presenečeni, ko izvedo, da si želim postati diplomatka. Vedno mi tudi "dobronamerno" povedo, zakaj se za to ne bi smela odločiti: "Delo vključuje štiriletno življenje v tujini - kje boš našla fanta, ki bo želel s tabo v drugo državo za štiri leta?!" in "Zamudila boš čas za ustvarjanje družine zaradi svoje želje po neki karieri." Na koncu vedno podajo tudi prijateljski komentar, da bom o svojem "sanjskem" poklicu razmišljala drugače, ko bom spoznala pravega moškega.


Kaj bi se zgodilo, če bi moški vsak dan doživljali to, kar doživljajo ženske? Če si ne želiš resne zveze, temveč ti bolj ustreza neobvezujoča zabava med rjuhami z različnimi moškimi, veljaš za "lahko". Za dobro jutro ti žvižgajo, ker nosiš krajše krilo, v službi bolj kot tvoje delo cenijo to, kako si videti, na koncu dneva pa ti še taksist reče, da se lahko za tarifo dogovorita kako drugače. Ko te zgodbe prebere moški v prvi osebi, se sliši nelogično, celo nesmiselno.

Mesec marec zato posvečamo ženskam in njihovim resničnim zgodbam. V sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) smo po vzoru Združenih narodov ustvarili kampanjo #OnZanjo, v okviru katere hočemo svetu in moškim pokazati, da moški v ženskah prevečkrat vidijo spolni objekt. Združeni narodi so svojo kampanjo, imenovano Heforshe, začeli leta 2014, podprli pa so jo tudi mnogi svetovno znani zvezdniki, kot sta Emma Watson in Matt Damon. Z njo so hoteli opozoriti, da v sodobnem času še vedno ni popolne enakosti med spoloma in da se žensk še vedno držijo določeni na spol vezani stereotipi.

Kako bi torej bilo, če bi bile vloge obrnjene? Če bi se neka situacija, ki jo imajo mnogi še vedno za tipično žensko, zgodila moškemu? V te se je vživelo 17 znanih Slovencev.

 

Ne spreglejte