Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2017,
12.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

Stjepan Janić Mastercard Odkrivaj Slovenijo advertorial

Torek, 31. 10. 2017, 12.09

2 meseca, 1 teden

Spoznajte mesto, ki je znano po čipkah in obutvi

Vsebino omogoča Mastercard

Stjepan se je tokrat odpravil na Gorenjsko in odkrival lepote kraja Žiri in njegove okolice. To je pravi raj za vse ljubitelje najrazličnejših športnih aktivnosti, nam zagotavlja in nas pri tem vabi na prav posebno izletniško izkušnjo. Kaj, ko bi Žiri obiskali že ta konec tedna?

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Za izlet v Žiri sem se odločil, ker iz tega kraja prihajajo ženini sorodniki po očetovi strani. Čeprav sem to prelepo gorenjsko mestece obiskal že večkrat, ga nisem še nikoli kot turist.

Žiri so mestece na jugu Gorenjske s približno 3.800 prebivalci. Ležijo v Žirovski kotlini, ki jo na vzhodni strani zapira greben Žirovskega vrha, na zahodni pa masiv Mrzlega vrha in Koprivnika. Proti severu se odpira proti Poljanski dolini, kamor tečeta tudi reka Sora in glavna žirovska prometnica proti Škofji Loki, na jugu pa po dolini Brekovic prek Rovt proti Logatcu. Poleg smeri proti Škofji Loki in Logatcu so Žiri povezane še z Idrijo proti zahodu in Vrhniko proti vzhodu, so pa odmaknjene od glavnih slovenskih tranzitnih poti.

Legenda, ki je napovedala prihodnost mesta

V Žirovski kotlini je bilo nekoč jezero. Njegov obstoj potrjujejo geološke raziskave. Legenda pripoveduje, da je v jezeru živela Jezernica, vila, ki je skrbela za dobro ljudi, ki so živeli po hribih okoli jezera. Ko je jezero odteklo, so čolnarji in ribiči izgubili delo. Da bi lahko preživeli, jim je dobra Jezernica, preden je odšla iz kotline, dala dve darili: znanje izdelovanja čevljev in znanje klekljanja. Možje so postali čevljarji, žene pa so izdelovale čipke. Iz čevljarske tradicije je nastala Alpina, ki uspešno deluje še danes, iz čipkarske pa prava umetnost, ki je pridobila tudi ceno.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Za začetek: vzpon na Žirovski vrh

Svoj izlet sem začel z vzponom na Žirovski vrh, kjer sem lahko občudoval prečudovit pogled na Žirovsko kotlino, Julijske Alpe s Triglavom, Blegoš in Krnsko pogorje. Parkiral sem pri ekološki kmetiji Pr' Bukovcu, ki je priljubljena postaja planincev in pohodnikov in poleg degustacije vseh izdelkov na kmetiji nudi tudi prenočitev na seniku.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Pot smo nadaljevali po prelepi cestici skozi gozdove do Smrečja, kjer se nam je odprl pogled proti Ljubljani. Na poti smo se ustavili pred vrati, ki vodijo v podzemno slemensko utrdbo Goli vrh, ki sodi med največje podzemne utrdbe obrambnega sistema Rupnikove linije, zato ima izjemen zgodovinski pomen. Vodeni ogledi potekajo vsako prvo soboto v mesecu.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Popoln izlet za strastne ljubitelje športne rekreacije

Naslednja postaja je bila dolina Račeve, kjer imajo poligon za motokros ter štiri skakalnice za smučarske skoke. Da so Žiri športno mesto, dokazuje tudi to, da so različna športna igrišča (tenis, odbojka na mivki, nogomet …) po vsem mestu. Na več mestih pa najdemo tudi igrala, primerna za najmlajše. Lepo je urejen je tudi konjeniški klub, ob katerem so na obali reke Sore uredili zelo lepo kopališče.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Spoznajte majhno mesto od blizu – skriva več, kot si predstavljate

V starih Žireh imajo od leta 2015 kulturno središče, ki predstavlja najkakovostnejšo ohranjeno stavbno dediščino kraja. V njem je Muzej Žiri, v zgornjem nadstropju pa ima svoje prostore krajevna knjižnica. V slavnostni dvorani potekajo različne prireditve, slovesnosti in tudi poroke. V okolici stavbe je urejen zunanji prireditveni prostor.

Malo pred vhodom v središče mesta ob cesti stoji župnijska cerkev sv. Martina, ki je ena izmed večjih farnih cerkva na Gorenjskem. V samem središču pa sta zadružni dom, ki je največji v Sloveniji, in slaščičarna Ambasada, ki je lokalno zbirališče ljudi zadnjih 50 let. V njej smo tudi popili kavico in se posladkali z domačimi torticami. Naprej je tovarna obutve Alpina, po kateri so Žiri najbolj znane. Ustanovljena je bila po drugi svetovni vojni in je desetletja dajala kruh večini prebivalcev, danes pa se je njen delež zmanjšal. Razvila so se številna večja in manjša podjetja, ki zaposlujejo tudi vedno več visoko izobraženih vrhunskih strokovnjakov.

Omeniti je treba še izdelovanje čipk oziroma klekljanje, kot pravijo v Žireh, ki je značilna tradicionalna domača obrt. V preteklosti je bil to pomemben vir dohodkov, klekljalo se je pri vsaki hiši. V Žireh deluje klekljarska šola nepretrgoma že 110 let.

Izlet sem nadaljeval skozi mesto, kjer so poleg nekaj večjih javnih zgradb pretežno enostanovanjske hiše, le malo je večstanovanjskih zgradb. Hiše so zelo lepo urejene, vse so obdane s čudovitimi vrtovi, cvetjem in okrasnim drevjem, kot da bi med seboj tekmovali, kdo ima lepše urejeno okolico hiše. Okolje je zelo čisto in urejeno, obdano s hribi in gozdovi, ki nudijo neomejene možnosti za izlete, sprehode, rekreacijo ter športne aktivnosti v naravi. Na trenutke sem imel občutek, da sem v pravljici. Opazil sem nekaj kmetijskih gospodarstev, zelo močna pa je industrija, ki je večinoma v industrijski coni zunaj mesta.

Zaključek na Ledinici

Za konec sem se odpravil še na Ledinico, nad katero sem bil zelo očaran. Skozi naselje teče reka, postavljenih je le nekaj hiš, na manjšem hribčku pa stoji čudovita cerkvica sv. Ane, ki je znana kot božja pot.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Pri cerkvici smo si malo odpočili in se odpravili nazaj proti mestu, kjer smo se v lokalu Bahač posladkali s sladoledom in osvežili z žirovskim pivom. Otroci so uživali na velikem vrtu, kjer je več trampolinov, igrač in drugih igral, tako da smo tudi odrasli lahko malo v miru poklepetali.

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte