Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2016,
8.04

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač, Thinkstock

Natisni članek

izlet ideja za konec tedna Odkrivaj Slovenijo advertorial

Sreda, 7. 9. 2016, 8.04

2 meseca, 1 teden

Prišel je čas trgatev: začnimo ta konec tedna v Vipavi!

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač, Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vipava je slovenska dežela vina in tamkajšnji vinogradniki slovijo kot izjemni pridelovalci vin. Trgatev je tu eden najpomembnejših dogodkov v letu, ki ga vsako leto spremlja veselo druženje, zato je tudi letos ne gre zamuditi.

Sončni septembrski dnevi, posvečeni vinu in sproščenemu druženju

Od četrtka, 8. septembra, do nedelje, 11. septembra, bo Vipava odeta v slavnostne barve, saj se obeta tradicionalna trgatev ali bandima, na katero so domačini izredno ponosni. V treh dneh so bo zvrstilo lepo število zabavnih dogodkov in aktivnosti, vse pa bodo imele v čast vinu in dobri letini skupno rdečo nit – slavljenje vinske trte.

Tako bo v petek potekala predstavitev najboljše ocenjenih vin in vin, ki bodo prejela listine odličnosti, ob tem pa bo vse obiskovalce zabavala tudi živa glasba. V soboto se bo druženje nadaljevalo, in sicer se bodo v dopoldanskem času zvrstile tekme v plezanju in balinanju, tradicionalno pa bo potekala tudi kolesarska dirka iz Vipave na Nanos. V popoldanskem času se bodo nadaljevale športne aktivnosti, ki se jih seveda lahko udeležijo vsi obiskovalci. Nedelja bo še posebej slavnostna, najprej bo mogoče okušati dobrote na kmečki tržnici, organizirana bo zabava tudi za najmlajše, pozneje pa bo sledila razglasitev vinske kraljice. Kot vsaka prava prireditev pa se bo tudi ta končala v slogu – z ognjemetom ob 22. uri.

Bi znali našteti vipavska vina?

Katero vino pa bo vaš favorit? | Foto: Thinkstock Katero vino pa bo vaš favorit? Foto: Thinkstock

Naj vam osvežimo znanje: v vipavskih kmečkih kleteh najpogosteje zorijo rebula, sauvignon, malvazija, laški rizling, chardonnay, sivi pinot, rumeni muškat ter beli pinot. Spremljajo jih odlična rdeča vina, kot so merlot, barbera, cabernet sauvignon ter modri pinot. Tu se je uveljavila tudi bela zvrst vipavec, ki ga sestavljajo predvsem domače sorte. Omeniti je treba še pinelo in zelen, klarnico in pikolit – avtohtone sorte in najvišji dokaz kakovosti ter posebnosti vipavskih vin. Torej, si boste ta konec tedna privoščili pokušino?

Raje kaj pojeste?

Če si raje kot kozarec vina privoščite kaj dobrega za pod zob, boste v Vipavi prav tako uživali. Bogata preprostost vipavskih jedi vas bo zagotovo navdušila, saj je kuhinja preprosta, a vseeno raznovrstna in okusna. Če sta za okušanje tradicionalnih jedi, vam priporočamo vipavsko joto in fižolovo mineštro, za povrhu pa še vipavske štruklje, nadevane z orehi, skuto, rozinami in sladkorjem. Pa dober tek!

Malce zgodovine …

Vinska trta na Vipavskem uspeva že več kot tisoč let, saj je tu ravno dovolj sonca in malo padavin, da so zagotovljeni idealni pogoji za pridelovanje vina. Vipavsko vino je od nekdaj slovelo kot odlično vino, saj so ga pili v Gorici, Trstu, Ljubljani, na Dunaju, v Pragi … V Vipavi je bila ustanovljena tudi prva vinogradniška zadruga na naših tleh. O vipavskih vinogradih je pisal celo Janez Vajkard Valvasor, Matija Vertovec pa je v delu Vinoreji za Slovence iz leta 1844 Zgornjo Vipavsko dolino označil za najboljšo vinogradniško lego. Več o Vipavski dolini pa tukaj.

Vipava in okolica ponujata lepe razglede po čudoviti pokrajini. | Foto: Ana Kovač Vipava in okolica ponujata lepe razglede po čudoviti pokrajini. Foto: Ana Kovač

Vipava poleg vina in dobre hrane ponuja tudi bogato kulturno in naravno dediščino

Če ste že v Vipavi, si vzemite čas za sprehod in ogled naravne in kulturne dediščine, saj se v mestu in okolici skriva mnogo zanimivosti. Mesto Vipava pripoveduje zanimive zgodovinske zgodbe, lahko se pohvali z izjemnimi kulturnimi spomeniki, prav tako pa jo obdajajo številne naravne posebnosti. Zanimiva je tudi z vidika arhitekture, saj ima številne mostove, gradove in dvorce ter značilne stare hiše, ki so zaradi tamkajšnje burje pokrite s kamni.

Nekaj namigov, kaj si ogledati:

Mestno jedro in številni mostovi: Vipava ima lepo ohranjeno mestno jedro, ki predstavlja središče dogajanja v mestu, vodi pa tudi v prelepe ulice, kjer lahko prečkate številne mostove. Vipava je namreč znana po številnih mostovih, ki dokazujejo, da je mesto obdano z vodo, in zato malce spominja na Benetke.

Že sam sprehod po mestu je enkratna ideja za lepo preživet dan. | Foto: Ana Kovač Že sam sprehod po mestu je enkratna ideja za lepo preživet dan. Foto: Ana Kovač

Lanthierjev grad: Ob izvirih reke Vipave stoji dvorec in je lep primer beneške arhitekture. V preteklosti je bil last plemiške družine Lanthierji, ki so tu so organizirali slavnostne dogodke in gostili pomembne ljudi, na primer beneškega komediografa Carla Goldonija in slikarko Rosalbo Carriero.

Vipavski park: Sprehodite se po zelo lepo urejenem grajskem parku, ki odraža aristokratski način življenja. Na sredini parka je fontana v obliki štiriperesne deteljice, kjer si lahko zaželite srečo. Med sprehodom boste srečali tudi zanimive baročne kipce, ki tu stojijo že od 17. stoletja.

Grad Tabor: Grad je nastal ob glavnih izvirih reke Vipave v 14. stoletju in je bil od nekdaj v lasti različnih plemiških družin, ki so ga zaradi nevarnosti turških vpadov zavarovale z obzidjem. Od tod verjetno tudi izvira njegovo ime Tabor.

Občudujte ostaline mogočnega gradu. | Foto: Ana Kovač Občudujte ostaline mogočnega gradu. Foto: Ana Kovač

Egipčanska sarkofaga: Sarkofaga sta največji znamenitosti vipavskega pokopališča in  štejeta kar štiri tisočletja in pol. Iz Egipta naj bi ju pripeljal Anton Laurin, avstrijski diplomat vipavskega rodu. Od tu pa boste uzrli tudi čudovit razgled na razvaline starega vipavskega gradu.

Vojaško pokopališče: Na njem je pokopanih 400 avstro-ogrskih vojakov iz prve svetovne vojne, ki so bili različnih narodnosti. Predstavlja pomembno zgodovinsko izročilo, saj je redko, ki je v celoti ohranjeno.

Izvir reke Vipave: Poiščite izvir reke Vipave, ki je znana po svoji deltasti obliki. Namig: poglejte za Lanthierjev grad. Tu so se včasih zbirali imenitnejši meščani, danes pa predstavlja kraj za sproščanje, kjer so dobrodošli vsi.

Priljubljeni dvorec Zemono: Dvorec se nahaja na griču, pokritem z vinsko trto. Tu vedno naletite na gostoljubnost in si lahko privoščite dobro pojedino, znan pa je tudi po številnih kulturnih dogodkih, kot so koncerti in umetniške razstave.

Dvorec Zemono navduši še tako zahtevne goste. | Foto: Ana Kovač Dvorec Zemono navduši še tako zahtevne goste. Foto: Ana Kovač

Sodelujte z zanimivimi turističnimi predlogi iz Slovenije in se potegujte za bogate nagrade!

Nagradni sklad in žrebanja:

3. 10. 2016 – FOTOAPARAT in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 11. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

1. 12. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 1. 2017 - NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

 

Ne spreglejte