Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
17.47

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard Velika planina pastirji gore advertorial

Petek, 14. 8. 2015, 17.47

2 meseca

Na Veliko planino na štruklje in visokogorski oddih

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Med lepšimi izletniškimi kraji je Velika planina. Na višini 1.500 metrov bomo uživali v pastirskem naselju, čudovitih razgledih, slastnih štrukljih in pokukali v dve jami udornici.

Velika planina je pravi kraj za planince, ki iščejo udoben dostop do zelo razglednih planinskih poti. Visokogorska planota ima zakraselo površje, zato je prepredena z zelenimi vrtačami, in navdušuje številne pohodnike, gornike, kolesarje.

Zaradi čudovitih razgledov na Kamniško-Savinjske Alpe in Ljubljansko kotlino ter slikovite pastirske dediščine ta planina velja za najlepšo slovensko visokogorsko planino, ki jo morate obiskati poleti, ko na pašnike privedejo od 500 do 800 krav. V gostilni Zeleni rob pa je mogoče dobiti domače mlečne pridelke, pohvalijo se lahko z odličnimi domačimi sirovimi štruklji.

Zanimivosti na Veliki planini:

Pastirsko naselje je nekaj posebnega, saj je največje tovrstno naselje v Evropi. Pastirske bajte ali pastirski stanovi planini dajejo poseben pečat, še posebej zanimivo je junija, ko v koče pridejo pastirji. Nujno si morate privoščiti pastirsko malico – kislo mleko in žgance, ki jih za vas pripravljajo vse do septembra, ko se pastirji odpravijo v dolino.

Nahaja se 15 minut hoje od gostišča Zeleni rob.

Naslavnejši pastir na Veliki planini  | Foto: Naslavnejši pastir na Veliki planini

Preskarjev muzej – ovalna pastirska hiša v pastirskem naselju, ki je odprta vsak dan. V njem vas pričakuje oskrbnica muzeja Andreja Bečan. Preskarjeva bajta je od leta 2005 zaščitena kot kulturni spomenik lokalnega pomena. To je danes zadnji in edini ohranjeni primerek ovalne bajte v Sloveniji.

Adnreja Bečan, oskrbnica muzeja | Foto: Adnreja Bečan, oskrbnica muzeja

Kapela Marije Snežne nad pastirskim naseljem je tukaj stala že pred drugo svetovno vojno. Skico zanjo je pripravil arhitekt Jože Plečnik, pri tem pa se je zgledoval po sosednjih pastirskih bajtah. Kapelo so nemški vojaki med vojno požgali, leta 1988 pa so jo na pobudo pastirjev ponovno postavili.

Prvotni načrt za kapelo je izdelal Jože Plečnik | Foto: Prvotni načrt za kapelo je izdelal Jože Plečnik

Jama Veternica je najbolje poznana naravna znamenitost planine. Dostop: Izhodišče je zgornja postaja nihalke, pot nadaljujemo proti vrhu planine ali se vzpnemo z dvosedežnico. Na prvi postaji dvosedežnice pot nadaljujemo po cesti mimo gostišča Zeleni rob v smeri pastirskega naselja. Po petih minutah hoje pridemo pred jamo Veternico, ki je ob levi strani ceste. Vhod v jamo je speljan z zelenice nekoliko nižje.

Jama Veternica je iz dveh jam - Male in Velike Veternice.  | Foto: Jama Veternica je iz dveh jam - Male in Velike Veternice.

Turistično naselje je naselje v bližini Gostišča Zeleni rob, kjer je večina koč, ki so namenjene turistom in so prilagojene njihovim potrebam. Naselje je postavljeno po načrtih arhitekta Vlasta Kopača, ki je koče zasnoval v tipičnem velikoplaninskem slogu. Tudi turistično naselje leži v bližini gostišča Zeleni rob.

Turistično naselje po načrtih Vlasta Kopača | Foto: Turistično naselje po načrtih Vlasta Kopača

Aktivnosti na Veliki planini:

Velika planina ponuja številne možnosti za kratke sprehode in daljše pohode. Nekaj možnosti za sprehode:

- Zgornja postaja nihalke – vrh planine – pastirsko naselje – mimo Gostišča Zeleni rob – pastirsko naselje Mala planina.

- Planina Konjščica in Planina Dol: mimo gostišča Zeleni rob, po nekaj sto metrih levo, sledimo oznakam za obe planini.

- Planina Dol – Konj – Korošica (4 ure in pol). Konj je 1.803 metrov visok vrh med Veliko planino in Presedljajem.

Kratki sprehodi ali daljši pohodi - Velika planina je idealna za preživljanje poletnih dni. | Foto: Kratki sprehodi ali daljši pohodi - Velika planina je idealna za preživljanje poletnih dni.

Tudi gorski kolesarji so na Veliki planini dobrodošli.

Z zgornje postaje nihalke se odpravimo mimo gostišča Zeleni rob po cesti proti pastirskemu naselju, pred naseljem cesta zavije levo, sledimo oznakam Tiha dolina, kamor se spustimo po makadamski cesti in sledimo oznakam za Ušivec. Malo pred Ušivcem lahko izberemo krajšo ali daljšo pot.

Daljša: Pot nadaljujemo desno proti Mali planini. Z Male planine se spustimo na planino Kisovec ter od tam nadaljujemo proti Kranjskemu Raku in Črnivcu.

Krajša: Pot nadaljujemo naprej po makadamski cesti proti Kranjskemu Raku in Črnivcu.

Vodeni ogledi planine

Z vodnikom se lahko dogovorimo za vodenje po poteh Velike planine. Počakal nas bo na spodnji postaji nihalke.

 | Foto:

Aktualne prireditve na Veliki planini:

- Pikniki pod žičnico – vsako soboto od 13. ure dalje.

- Nedeljska zabava na Zelenem robu – vsako nedeljo od 10. ure dalje

- Bajtarski golaž – prva sobota v oktobru, organizator PD Bajtar

Dostop:

Na Veliko planino najlažje pridemo z nihalko v Kamniški Bistrici, ki vozi od ponedeljka do četrtka od 8. do 18. ure, od petka do nedelje pa do 20. ure.

Več informacij o Veliki planini najdete na spletni strani.

Ne spreglejte