Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
14.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana, Siol.net

Natisni članek

Maribor NK Maribor NK Maribor Zlata lisica Tina Maze vino MasterCard advertorial Odkrivaj Slovenijo

Torek, 29. 9. 2015, 14.30

2 meseca, 2 tedna

Kaj imajo skupnega nogometaši, zlata lisica in vino? (video)

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana, Siol.net

Maribor je bogato in čudovito mesto, z zgodovino in dušo. Če pa jih prosiš, da naštejejo največji ponos mesta, je to skoraj enoglasen odgovor: stara trta.

Kdo je stara trta?

Hiša stare trte | Foto: Hiša stare trte

Ta priletna dama sorte žametna črnina, ki da letno od 20 do 40 kilogramov grozdja, je bila leta 2004 vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, še prej pa je bilo treba pomesti z nejevernimi Tomaži in dokazati njeno starost, kar so naredili strokovnjaki tako, da so zavrtali v trto in odvzeli vzorec. Pokazal je 380 letnic in da je izvirno to le ena tretjina tiste prve trte, kar pomeni, da je njena starost še večja, predvidevajo, da lahko sega celo do 500 let.

Raste ob obzidju starega mestnega jedra na Lentu na južni strani ob hiši iz 16. stoletja. Nekoč je bila ta hiša del mestnega obzidja.

Čeprav so okoli nje divjali spopadi in požari, je stara dama preživela vse težke čase in če bi znala govoriti, bi imela marsikaj zanimivega povedati.

Ekskluzivnosti v svetovnem merilu pa kar ni konca: stekleničko vina iz te trte dobite le, če ste bodisi kraljeve krvi, predsednik, slavna oseba. Podarjajo jo le v protokolarne namene. Bistvo ni v kakovosti, temveč v ekskluzivnosti in je bolj privlačno za zbiratelje posebnih vin in steklenic.

Stekleničko je oblikoval umetnik Oskar Kogoj, spiralast vrat pa pomeni neskončnost življenja, ki jo ta trta dobesedno simbolizira. Letos pripravljajo prvo dražbo.

 | Foto:

 | Foto: V Hiši stare trte je vedno veselo – sem prihajajo tako domači kot tuji turisti, vsekakor pa je to tudi prostor, kjer ljubitelji žlahtne kapljice lahko degustirajo odlična štajerska vina.

Degustacije organizirajo tudi za skupine in prepričali smo se, da je to pravi dogodek tako za pokuševalce kot sommelierje, ki dobijo priložnost povedati kaj o vinu, vinarjih in ponuditi vina za vsak okus.

Mozaik kot tok reke Drave

Mozaik je ustvaril v Mariboru živeči arhitekt in umetnik Igor Orešič. | Foto: Mozaik je ustvaril v Mariboru živeči arhitekt in umetnik Igor Orešič.

Muzej je lepo opremljen tudi s fotografijami vinskih kraljic, ki imajo še posebej častno misijo: februar je čas, ko se obrezuje staro trto in vinske kraljice njene cepiče odnesejo po vsem svetu, tako da ima kar nekaj potomcev širom sveta. Za konec smo se sprehodili še po mozaiku, ki je izjemna umetnina, polna simbolike, upodablja pa tok Drave in življenje ob njej. Ustvaril ga je v Mariboru živeči arhitekt Igor Orešič.

Stara trta in njene prireditve:

• Najprej se bomo lahko udeležili Festivala Stare trte . To je turistični kulinarično-vinsko in kulturni festival, ki bo letos prvi konec tedna v oktobru, to je 4. oktobra, začel pa se bo s svečano trgatvijo Stare trte in bo trajal vse do martinovega v Mariboru.

• Rez Stare trte poteka februarja in je svečana prireditev s podarjanjem cepičev trte izbranim mestom, kamor jih ponesejo vinske kraljice.

• Pa nikar ne pozabite na martinovo, ki je v Mariboru zelo pomemben dogodek!

Srce Mariborčanov poleg dobrega vina utripa še za nogomet in Zlato lisico

 | Foto:

Zimski čas prinese v Maribor poseben čar – tradicionalno mednarodno smučarsko tekmo za svetovni pokal za ženske, ki se imenuje Zlata lisica. Vse od leta 1964 "lisičke" tekmujejo na mariborskem Pohorju, ki je tudi sicer silno priljubljena točka v vseh letnih časih in ne le pozimi. Sem in tja prireditvi sicer zagode pomanjkanje snega, je pa zato naslednja prireditev še toliko bolj težko pričakovana.

Ali ste vedeli?


• Dolga leta so prvim trem zmagovalkam ovili okoli vratu lisičje kožuhe. Leta 1995 se je ta navada spremenila in športnice dobijo zlate broške, ki so iz zlatega, belega in rdečega zlata.

• Leta 1966 je pred slalomsko tekmo zapadlo toliko snega, da so organizatorji kar v dnevniku
Večer objavili poziv "Teptači pozor! Pridite nam na pomoč pri pripravi proge."

• Leta 1972 sta Marjana Deržaj in Alfi Nipič zapela prvo lisičino himno Horuk in hura.

• Leto 1990 je bila zlata lisička naša Mateja Svet, ki je zmagala v veleslalomu. Takrat je bilo tam 20.000 gledalcev, tudi dr. Janez Drnovšek, ki je bil takrat še jugoslovanski predsednik.

• Leta 1994 je organizacijski odbor tekmovanja za Zlato lisico razpisal natečaj. Želeli so novo uradno himno tekmovanja. Zmagala je skladba Zlata lisica zasedbe Čudežna polja. Glasbo in besedilo za pesem je napisal Gorazd Elvič, aranžma Danilo Ženko.

• Leta 1996 je bila pod Pohorjem 40.000-glava množica ljubiteljev belih strmin.

• Leta 1998 je bila prvič v zgodovini ta prireditev odpovedana, biti pa bi morala 35. po vrsti.

• Leta 2005 je bila Tina Maze kar dvakrat najhitrejša. To je bila druga slovenska zmaga pod Pohorjem in prva veleslalomska.

• 52. Zlata lisica – če bo vse po sreči in dovolj snega, nikar ne zamudite te v svetovnem merilu edinstvene tekme!

 

Poslušajte uradno himno Zlate lisice.

Nogomet, Ljudski vrt in Viole

Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahovič pod napisom, ki najbolje izraža, kako Maribor živi za nogomet. | Foto: Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahovič pod napisom, ki najbolje izraža, kako Maribor živi za nogomet.

Ljudski vrt je poleg stare trte zaščitni znak Maribora. Poleg športne znamenitosti je tudi arhitekturna, kulturna in naravna. Ime je dobil po javnem parku, ki so ga zasadili leta 1873, ta pa je bil na tem zemljišču, kjer je zdaj stadion.

Prvo nogometno igrišče je bilo zgrajeno leta 1920, zdajšnje leta 1952. Od leta 2008 ima Ljudski vrt novo sodobno podobo (če odštejemo dotrajano osrednjo tribuno, ki je spomeniško zavarovana) in tako ustreza vsem pravilom Uefe.

Tu so se med zvezde izstrelili Josip Iličić, Marcos Tavares, Agim Ibraimi, Robert Berić, Armin Bačinović, Siniša Anđelković, Aleš Mertelj, Goran Cvijanović in še prenekateri (aktualni) reprezentanti, danes pa se kalijo novi mladi in obetavni nogometaši na čelu s Petrom Stojanovićem.

 | Foto: Še nekaj posebnega je v zvezi z Mariborom in nogometom – Viole. Najbolj strastni navijači Nogometnega kluba Maribor, ki znajo občasno še preveč opozoriti nase.

Njihova zgodba sega v leto 1989. Takrat se je skupina malce bolj srboritih mladeničev zbirala na južnem delu stadiona Ljudski vrt. Večina jih je bila zelo mladih, osnovnošolcev.

Ali ste vedeli, da so se takrat navijači še imenovali Marinci in da so prvič organizirano navijali 2. avgusta na pokalu Maršala Tita proti Spartaku iz Subotice, ki je takrat igral v 1. jugoslovanski ligi?

Po osamosvojitvi Slovenije je bilo navijačev vedno več. Na zadnji tekmi NK Maribora v medrepubliški ligi so Marinci ime spremenili v Viole Maribor. Danes je vsaj 500 aktivnih članov, ko pa je kakšna pomembna tekma jih je toliko, da bi zlahka samo navijači zapolnili celoten južni del stadiona.

 

Ne spreglejte