Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2015,
11.57

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tesla Motors Si.mobil advertorial

Torek, 6. 10. 2015, 11.57

2 meseca, 1 teden

"Čeprav ni bilo hrupa, je bila izkušnja tesle S primerljiva s ferrarijem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekoč je imel priložnost voziti ferrarija, zdaj si je zaželel preizkusiti enega najbolj vročih avtomobilov na svetu. Tokrat električnega, ki pa ima zmogljivosti športnika. Žan Jenko je vozil teslo S.

Električna limuzina, ki ne zahteva kompromisov

Tesla S je eden najprivlačnejših avtomobilov. Avtomobil postavlja nove smernice prihodnosti vozil, saj je glasnik električne mobilnosti in družbe Tesla Motors iz Kalifornije. Njen ustanovitelj Elon Musk je trdno prepričan, da so električni avtomobili naša prihodnost in da električni avtomobil zaradi te zasnove nikakor ne bi smel sprejemati nobenih kompromisov.

Ravno nasprotno! Tesla S ima doseg od 300 do 500 kilometrov, zmore hitrosti več kot 200 kilometrov na uro, ker so baterije nameščene na dnu vozila med sprednjimi in zadnjimi kolesi, pa ima avtomobil zelo nizko težišče in s tem povezane dobre vozne zmogljivosti. In tu je še praktičnost, ki osupne s prostornostjo za sedem ljudi in dvema prtljažnikoma.

Hitro spoznavanje aduta Tesle Motors na Vranskem

"Želel sem si preizkusiti, kaj tesla S zmore. Nekoč sem imel možnost voziti ferrarija 360 modeno, kot sovoznik sem sedel še v nekaj športnih avtomobilih. Toda električni avtomobili so nekaj novega," je dejal Žan Jenko, ko smo ga s teslo S pričakali na poligonu varne vožnje AMZS na Vranskem.

Najprej smo našega nagrajenca seveda posadili na sovozniški sedež, da si je v miru nekoliko ogledal to zanimivo skoraj pet metrov dolgo limuzino. Električni motor je bil že neslišno pripravljen za vožnjo, in ko je bil Jenko ravno sredi enega prvih stavkov, kaj pričakuje od vožnje s teslo in kako dobro pozna električne avtomobile, smo s polno močjo nenapovedano pritisnili na stopalko za plin.

Tišina, v ovinkih le škripanje gum …

Čez dobrih pet sekund smo že vozili s hitrostjo 100 kilometrov na uro, razpoložljiva ravnica na Vranskem pa je omogočala hitrosti nekje do 150 kilometrov na uro. Nato sunkovito zaviranje in oster zavoj v desno, v notranjosti avtomobila pa tišina, slišali so se le škripanje gum in tišji zvoki obremenitve skozi ovinke, ko smo limuzino za 120 tisoč evrov preizkusili tudi v resnejši dinamični vožnji. In Jenko? Držal se z obema rokama, na njegovem obrazu pa se je hitro izrisal širok nasmešek.

Ko internet dobesedno postane sestavni del avtomobila

Tesla S je serijski avtomobil, ki najbolje združuje avtomobil z nepogrešljivim internetom. Vsi proizvajalci danes izpostavljajo spletne aplikacije, povezavo z internetom in širjenje informacij v oblaku, a nihče tako učinkovito kot tesla.

Osrednji 17-palčni zaslon na dotik na sredinski konzoli je ključna informacijska točka tega električnega avtomobila, ki je na eni strani namenjena skoraj popolnemu nadzoru nad avtomobilom (klasičnih gumbov tesla skoraj nima), hkrati pa je ta zaslon tudi pravi mali računalnik oziroma tablica s stalnim dostopom do interneta, Googlove navigacije in podobnih rešitev.

Želene spletne strani, informacije in navigacijske točke v povezavi s prenosom podatkov le en klik stran

Že na Vranskem smo tudi našemu nagrajencu pokazali prednosti takega sistema, ki izkorišča prenos podatkov in internet vozniku zagotavlja na vsakem koraku. Prek digitalnega zaslona smo dostopali do spletne strani prometnoinformacijskega centra in preverili, ali so na cesti proti Ljubljani morda kakšni zastoji, pogledali vremensko napoved, nekaj novic in seveda tudi lokacije bližnjih polnilnih postaj.

Prižgali smo si lahko celo eno izmed spletnih radijskih postaj. Upravljanje sistema ne bi moglo biti preprostejše. Navigacija nam je prikazala ikone vseh polnilnih postaj v okolici, tiste rdeče obarvane pa predstavljajo Tesline superhitre polnilnice. Bile so dobesedno en klik stran.

Energijska učinkovitost vožnje po slovenskem podeželju

Našemu nagrajencu se je že po nekaj kilometrih pošteno smejalo, nato pa je lahko seveda sedel tudi za volan. Čeprav je visok več kot dva metra, v notranjosti ni imel težav z nastavljanjem idealnega položaja sedenja. Tudi sam je na Vranskem preizkusil nekaj pospeševanj, nato pa je bilo vendarle treba zaviti proti Ljubljani. Podatek o dosegu, na voljo smo imeli namreč še za slabih 200 kilometrov dosega, je pri električnih vozilih seveda neizprosen.

Proti Ljubljani pa nismo vozili kar po avtocesti, temveč prvi del med Vranskim in Trojanami po regionalni cesti. Prav tam je namreč izkoristek električnega avtomobila najboljši, saj med vsakim zaviranjem in vožnjo navzdol sistem regenerira kinetično zavorno energijo in jo spreminja v električno. Lahko se torej zgodi, da avtomobil s prevoženimi kilometri celo pridobiva doseg.

Naša tesla je imela sicer baterijo s kapaciteto 85 kilovatnih ur, vsa moč električnega motorja pa se je prenašala na zadnji par koles. In vso moč 373 "konjev" je z veseljem izkoristil tudi Žan Jenko.

"Vozne lastnosti so me presenetile, prav tako preprostost in uporabnost limuzine"

"Vožnja z električnim avtomobilom je res sproščujoča in nekaj povsem drugačnega. Tesla S je seveda odlična limuzina višjega cenovnega razreda, zato je bilo udobje še toliko večje, navdušen pa sem bil tudi nad povezljivostjo z internetom in preprostostjo uporabe. Priznati moram, da so me na Vranskem presenetile tudi vozne lastnosti," je komentiral vožnjo, ko smo se vračali proti Ljubljani. S podvprašanji o tem, kdaj bo Tesla Motors izdelala tudi cenovno dostopnejši avtomobil, kako je s polnilnicami in kako daleč se je mogoče peljati z drugimi električnimi vozili, je dal vedeti, da se tudi sam nekoč vidi za volanom električnega avtomobila.

Polnjenje baterije je trajalo le dobro uro, čas za zbiranje vtisov

Polni vtisov smo se vrnili v Ljubljano, kjer smo teslo S parkirali pred eno izmed šestih superhitrih polnilnic. Prek zaslona na osrednji konzoli smo odprli vratca priključka na levem boku vozila in enega izmed kablov priključili v teslo. Čez nekaj sekund so se lučke že obarvale v zeleno in brezplačno polnjenje se je začelo. Kakšna predhodna registracija torej ni bila potrebna. Na osrednjem zaslonu so se nemudoma izpisali podatki o polnjenju. Najbolj nas je seveda zanimal podatek, da bo naš postanek do 90-odstotno napolnjene baterije trajal le dobro uro.

"Že na Vranskem sem dejal, da ni vse v zvoku, temveč tudi v občutku vožnje in voznih lastnostih. Vsaj škripanje gum se je slišalo," se je smejal Jenko, ko smo mu zastavili osnovno vprašanje, ali je vožnja električne limuzine, kot je tesla S, primerljiva s športno Ferrarijevo ikono iz Maranella.

Domov je odšel z nasmeškom na ustih, vedoč, da bi lahko s teslo S peljal še šest svojih prijateljev, da ima ta avtomobil kar dva prtljažnika in celo vgrajene nastavke za dodatno prevozno opremo na strehi vozila. In ker se obenem tak avtomobil še odlično pelje, ima uporaben električni doseg in je tudi polnjenje sprejemljivo hitro, se zdi pogled v prihodnost električne mobilnosti precej svetel. Tesla S že danes kaže pot, ki jo bodo najbrž kmalu ubrali tudi drugi avtomobilski proizvajalci.

Ne spreglejte