Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
10.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Natisni članek

Bioptron športne poškodbe svetlobna terapija Zepter advertorial

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 10.33

2 meseca, 1 teden

Jolanda Batagelj: Pogrešam samo tistih pet sekund, preden se postaviš na štart

Jolanda Batagelj se še vedno redno vrača na atletske steze, vendar v čisto drugačni vlogi. Kot trenerka skrbi za nove tekaške talente.

Življenje Jolande Batagelj je še vedno močno vpeto v atletiko, v svoji atletski šoli deluje kot trenerka, delo z mladimi jo namreč izjemno veseli. Svoje bogate dolgoletne izkušnje z atletskih stez danes posreduje mlajšim generacijam, ki sanjajo o podobni karierni poti, kot jo je z najboljšimi dosežki začrtala sama.

Čeprav se na mednarodna tekmovanja po dopinški aferi leta 2007 ni vrnila, vztraja v atletiki, saj je to še vedno njena prva športna ljubezen.

Z Jolando smo se pogovarjali o koncu kariere, njenem novem življenju, športnih poškodbah in tem, kdaj se bo tudi uradno poslovila od profesionalne kariere. Razkrila nam je tudi posebno skrivnost, s katero poskrbi, da je še vedno videti tako fit in mladostno.

 | Foto:

Kar nekaj let je minilo, odkar ste tekmovanja obesili na klin. Kako danes skrbite, da ostajate v formi? Glede na to, da sem se skoraj vse življenje ukvarjala z atletiko in tekom, si tudi zdaj, ko ne treniram več tako pogosto, rada privoščim kakšen sproščujoč tek ali trening v fitnesu. Ker imam doma dve majhni punčki, je usklajevanje športa in družinskega življenja malce težje. Zelo rada se ukvarjam z atletiko, zato imam še vedno svojo atletsko šolo. Največ časa posvečam atletiki, v toplejših mesecih se najde čas tudi za tenis.

Kako se počutite v vlogi trenerke? Vloga trenerja mi za zdaj zelo ustreza, saj mi je všeč, da lahko svoje znanje, ki sem ga pridobila v vseh teh letih, predajam mlajšim generacijam. Delo z otroki me zelo veseli in mi daje zagon, da v tem poslu vztrajam.

Ali danes kaj pogrešate adrenalin s športnih tekmovanj? Bi se vrnili v tisto obdobje? Pogrešam samo tistih pet sekund, preden se postaviš na štart, ko čakaš, da štarter reče "on your marks" in na pok pištole. Celotnega procesa treninga in teka na 800 metrih na tekmi sicer ne pogrešam, ker po štartu sledita bolj kot ne mučna dva kroga do cilja.

V televizijskem intervjuju v oddaji Prepovedani položaj ste že leta 2014 obljubili, da boste priredili še uradni konec kariere. Že kaj razmišljate o tem? Seveda, kariere uradno še nisem končala in o tem sem razmišljala. Mogoče se bo zgodilo celo letos, ko se pripravljam tudi na praznovanje okrogle obletnice. Mogoče bom povezala ti dve stvari.

Kaj so vam treningi, tekmovanja in šport prinesli v življenju? Atletika mi je pokazala mnogo dobrih in slabših plati življenja, predvsem pa me je naučila vztrajnosti. Vsa ta leta, ko sem trdo garala za svoje rezultate, sem se naučila, da na poti do svojih sanj nikoli ne smemo odnehati. Včasih se je nekaterim stvarem treba odpovedati, da dosežemo zadane cilje, in mislim, da v tem ni nič slabega, saj potem uspehe veliko bolj cenimo.

Upokojeni profesionalni športniki pogosto tarnajo nad bolečinami in posledicami starih poškodb. Kako je pri vas? Tudi sama včasih čutim posledice utrujenih mišic, saj ne treniram več toliko kot včasih, zato se moje telo na treninge malce drugače odziva. V takšnih primerih mi bolečine lajša terapija s svetlobno tehnologijo, ki je učinkovita tudi proti številnim drugim težavam. S svetlobno terapijo lahko svoje težave hitro odpravim in sem tako hitreje pripravljena na nov trening.

Na kakšen način si pomagate, da si olajšate bolečine, ki so posledica starih poškodb? Naprava s svetlobno tehnologijo mi pomaga pri vsakdanjih težavah, na primer pri utrujenih mišicah, z njo si lajšam bolečine, ki jih čutim po kakšnem treningu. Svetlobno terapijo pravzaprav doma uporabljamo skoraj vsi. Ena od hčerkic ima alergijo na določeno hrano in svetlobna terapija je odlična za zdravljenje kožnih obolenj.

Kakšni so vaši napotki današnjim atletom in športnikom pri preprečevanju športnih poškodb? Trening naj predvsem izvajajo pravilno in ga prilagodijo starosti. Pomembno je, da ne prehitevajo stopenj razvoja.

Kako skrbite za svoje dobro počutje? Ko imam kaj prostega časa, in ob dveh deklicah ga je res malo, si privoščim kakšen tek, kavo s prijatelji ali pa grem po nakupih.

 | Foto: Imate kakšne posebne lepotne rituale, ki vam pomagajo, da se bolje počutite v svoji koži? Posebnih lepotnih ritualov načeloma nimam, za nego svoje kože uporabljam samo vlažilno kremo in nego s svetlobno tehnologijo, ki je odlična za našo kožo.

Kako se počutite v svojem telesu? V svojem telesu se počutim odlično. Pri svojih letih in kljub nosečnosti mi je uspelo obdržati postavo, ki sem jo imela po koncu kariere.

V kakšnih trenutkih se počutite najbolj ženstveno? Ko odložim športno opremo, ker sem večino časa v trenirki in športnih copatah, torej takrat, ko oblečem krilo, obujem visoke pete, se lepo naličim, si uredim pričesko in se odpravim kam na lepše.

Približujete se okrogli obletnici – vam to predstavlja strah ali izziv? Strah zagotovo ne, izzivi pa so pri meni vedno dobrodošli. Brez izzivov bi bilo življenje popolnoma dolgočasno in meni moje nikoli ni prizanašalo z izzivi. V današnjem času pravzaprav leta sploh niso več pomembna, zato se s tem ne obremenjujem preveč, saj lahko kljub okrogli obletnici še vedno uživam v življenju.

Boste svoji hčerkici spodbujali k športu? Kaj pa k profesionalnemu športu? Seveda, šport je pomembna sestavina vsakdanjika. Gibanje je pri mlajših otrocih zelo pomembno, saj tako največ pridobijo pri koordinaciji in motoriki. Ne vem, ali ju bom spodbujala k profesionalnemu športu, saj imata še dovolj časa in predvsem želim, da bi v športu uživali, preostalo pride pozneje.

Kakšna mama ste? Zase bi rekla, da sem zelo prilagodljiva mama, prilagajam se vsakemu dnevu posebej. Vsak dan prinese nekaj drugega, zato ni nobenega recepta za vnaprej. Ne moreš se pripraviti na izzive, ki ti jih bo prinesel naslednji dan. Trudim se, da bi hčerki naučila, kaj je prav in kaj ne, zato ju včasih opozorim, ko kaj naredita narobe, da bosta naslednjič vedeli, kakšno vedenje ni primerno. Recimo, da sem "odbito" prijetna mama, ki ni preveč stroga in rada svoji punčki tudi malo razvaja.

Ne spreglejte