Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 12. 2022,
0.17

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

Natisni članek

Vivienne Westwood

Petek, 30. 12. 2022, 0.17

1 leto, 3 mesece

Umrla je Vivienne Westwood #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

V 82. letu starosti je umrla legendarna britanska modna oblikovalka Vivienne Westwood.

"Vivienne Westwood  je danes umrla mirno in obkrožena z najbližjimi," so sporočili na uradnem profilu slavne modne oblikovalke na Twitterju, "svet potrebuje več ljudi, kot je ona, da ga spremenijo na bolje."

Vivienne Westwood je zaslovela v 70. letih, ko je bila ena osrednjih osebnosti pank in new wave gibanj, znana je bila predvsem kot oblikovalka, zaslužna za podobo skupine Sex Pistols.

Vivienne Westwood s Sidom Viciousom, basistom skupine Sex Pistols, leta 1976 | Foto: Profimedia Vivienne Westwood s Sidom Viciousom, basistom skupine Sex Pistols, leta 1976 Foto: Profimedia

Rodila se je kot Vivienne Isabel Swire v angleški vasi Tintwistle. Kot najstnica se je z družino preselila v bližino Londona in se vpisala na umetniško šolo v okviru westminstrske univerze, ki pa jo je kmalu zapustila, ker si ni predstavljala, kako bi se lahko preživljala v svetu mode. Zato si je izbrala poklic osnovnošolske učiteljice.

Priimek Westwood je prevzela od svojega prvega moža Dereka Westwooda, s katerim pa se je kmalu razšla. Njena velika ljubezen je bil Malcolm McLaren, menedžer skupine Sex Pistols. Z njim je zasnovala obleke, ki so jih nosili člani benda.

Vivienne Westwood in Malcolm McLaren leta 1981 | Foto: Profimedia Vivienne Westwood in Malcolm McLaren leta 1981 Foto: Profimedia

V modo sta vnašala varnostne zaponke, britvice in verige. S tem sta želela ljudi šokirati in izzvati odziv, obenem pa tudi spodbuditi spremembe. V sredini 80. let prejšnjega stoletja se je posvetila svoji znamki, ki jo je zaznamovala s parodijo višjega družbenega sloja.

Je tudi borka za človekove pravice in politična aktivistka. Leta 1989 je bila na naslovnici revije Tatler oblečena kot takratna predsednica vlade Margaret Thatcher. Obleka, ki jo je nosila, je bila naročena za premierko, ki pa je ni prevzela. Na naslovnici je pisalo: "Ta ženska je bila nekoč pankerka."

Vivienne Westwood | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri 66. letih ji je princ Charles podelil naziv dame. Na slovesnost v Buckinghamski palači je prišla oranžno pobarvanih las, v črni obleki, okrašeni s številnimi značkami in z malimi rogovi na glavi, v stilu, kot je pojasnila, urbane gverile.

Ne spreglejte