Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
17. 4. 2015,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zaha Hadid

Petek, 17. 4. 2015, 16.44

8 let

Spektakularni natisnjeni čevlji slovitih arhitektov in oblikovalcev (foto)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri čevljih z visoko peto, pod katere se podpisujejo zvezdniška ustvarjalna imena, sta bila v ospredju dva izziva: tehnološki in oblikovalski. Izdelani so bili izključno s 3D-tiskalnikom.

"Najprej smo želeli pognati tehnologijo in oblikovanje. Želel sem ustvariti čevlje, ki morda ne bodo za vsak dan, bodo pa lepi in kontroverzni," je za spletno stran o arhitekturi in oblikovanju Deezen povedal Rem D Koolhaas. Ustanovitelj znamke in kreativni direktor znamke United Nude je za kolekcijo čevljev z visoko peto, izdelano s 3D-tiskalnikom, zbral ekipo zvezdniških arhitektov in oblikovalcev. Med njimi so Zaha Hadid, Ben van Berkel in Fernando Romero ter oblikovalca Ross Lovegrove in Michael Young.

Čevlji natisnjeni v 24 urah Čevlji so natisnjeni v 24 urah. Pozornost pri oblikovanju pa ni posvečena le videzu čevljev, temveč tudi kopitu. Čeprav so čevlji na prvi vtis videti nenosljivi, prej razstavni objekt kot uporabni kos garderobe, pa je resničnost drugačna. "V njih je preprosto hoditi," pravi oblikovalec Van Berkel za Dezeen. "Naredili smo močno notranjo konstrukcijo, tako da so čevlji stabilni."

Čevlji, ki spominjajo na zavese Čevlji britanskega oblikovalca Rossa Lovegrova spominjajo na zaveso, odprti pa so na peti in prstih, saj je želel pozornost pogleda med drugim usmeriti tudi na žensko nogo. Posvetil se je vertikalnim linijam in ni pretiraval z uporabo materiala.

Udobni, čeprav je težko verjeti Za črne čevlje Young Shoe v Hongkongu delujoči oblikovalec Michael Young pravi: "So udobni, čeprav ni tako videti. Želel sem uvesti popolnoma drugačen pristop, s katerim se sicer ukvarjamo. V to pa vplesti še kiparski vidik." Ta je – na dober način – očiten.

Peterokrako obuvalo, ki prekriva tudi gleženj Mehiški arhitekt Fernando Romero je za izhodišče vzel morski svet, predvsem spiralnost školjk in podmorskih fosilov. Oblika je peterokraka in pokriva stopalo in gleženj v celoti.

Čevlji, ki jih ne boste pozabili "Resnično sem želel ustvariti nekaj, kar bodo ljudje opazili in si tudi zapomnili," je še izjavil Koolhaas. Kar pa jim je s kolekcijo, izdelano s 3D-tehnologijo tiskanja, vsekakor uspelo. Težko jih je spregledati, najbrž tudi pozabiti.

Ne spreglejte