Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2015,
12.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ragbi koledar Dieux du Stade

Ponedeljek, 5. 10. 2015, 12.38

6 let, 7 mesecev

Razgaljene gore mišic: kultni koledar, zaradi katerega je ragbi postal seksi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Koledar s seksi fotografijami igralcev ragbija je v 15 letih iz pariške posebnosti prerasel v svetovni fenomen.

Pisalo se je leto 2001, ko je ekscentrični Max Guazzini, francoski podjetnik italijanskih korenin, slekel igralce ragbijskega kluba Stade Français in izdal koledar z njihovimi razgaljenimi fotografijami. Guazzini je ta klub kot njegov predsednik v nekaj letih iz nižjih lig dvignil na vrh prvoligaške lestvice, na prelomu tisočletja pa je bil odločen, da k temu športu pritegne novo občinstvo.

Od rožnatih dresov do razgaljenih fotografij

Nenavadnih zamisli Guazziniju že prej ni manjkalo, igralce je med drugim oblekel v rožnate drese in v druge, še bolj ekscentrične odtenke in vzorce. A koledar, za katerega so njegovi ragbisti pozirali razgaljeni in v pozah, ki so spominjale na antične atletske prizore, je bil njegov daleč najodmevnejši projekt in je v nekaj letih dosegel kultni status, predvsem pa je z njim dosegel tisto, kar je želel – pritegnil je novo občinstvo, saj so se za ragbi nenadoma začele množično zanimati tudi ženske in gejevska skupnost.

 | Foto:

Koledarju, ki nosi ime Dieux du Stade, Bogovi Stada oziroma Bogovi stadiona, so se od njegove prve edicije pridružili tudi DVD-ji in celo dve knjigi fotografij, skozi leta pa so se igralcem kluba Stade Français na fotografijah pridružili tudi gostujoči akterji tako iz drugih klubov kot iz drugih športov. Letos so se na primer ragbijskim zvezdnikom med drugim pridružili košarkar Florent Pietrus, nogometaš Jonas Martin in mojster borilnih veščin Sylvain Potard, medtem ko naslovnico koledarja krasi kapetan kluba Stade Français Sergio Parisse, ki je to častno pozicijo zasedel tudi leta 2009.

Igralce so do zdaj fotografirali že mnogi zvezdniški fotografi, med drugim Peter Lindbergh, Tony Duran in Steven Klein. Koledar za 2016, ki je že v predprodaji (za ne pretiranih 29 evrov), je delo Freda Goudona, čigar delo so bili tudi koledarji za leta 2015, 2014 in 2006. Utrinke s snemanja si lahko ogledate v spodnjem (precej vročem) videoposnetku:

Mimogrede, trije igralci kluba Stade Français igrajo tudi v francoski reprezentanci, ki se je na aktualnem svetovnem prvenstvu v ragbiju z odlično igro v svoji skupini že uvrstila v četrtfinale.

Ne spreglejte