Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
7. 2. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

3

Natisni članek

Slovenija zna Slovenija zna trajnostna moda Iris Jeraj Peterca Extraordinary

Petek, 7. 2. 2020, 4.00

4 leta, 2 meseca

Ljubljanska trgovina z modo, ki jo nosita tudi Meghan Markle in Brad Pitt #video #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

3

Extraordinary | Extraordinary, ki ji skrajšano ali ljubkovalno pravijo kar XO (poljub in objem). | Foto Ana Kovač

Extraordinary, ki ji skrajšano ali ljubkovalno pravijo kar XO (poljub in objem).

Foto: Ana Kovač

V prestolnici je že dobri dve leti trgovina s konceptom, v kateri večinoma nakupujejo tuji turisti, vse pogosteje pa tudi Slovenci. Tja jih med drugim privabljajo kosi, ki jih nosi kar nekaj znanih imen, med njimi Meghan Markle in Brad Pitt.

Benedetti Life, Mateja Benedetti
Trendi Veliki koraki slovenske oblikovalke: v družbi Diorja, Vuittona in Givenchyja #foto

V središču Ljubljane je ena redkih trgovin v Sloveniji: prostor, ki na enem mestu združuje blagovne znamke s trajnostno naravnanim konceptom, kose, ki so odgovorni do okolja, pravični do ljudi in živali, hkrati pa cenovno dostopni in modni.

Lastnica trgovine Extraordinary, ki ji skrajšano ali ljubkovalno pravijo kar XO (poljub in objem), Iris Jeraj Peterca pravi, da znamke izbirajo prav po tem ključu: "Morajo biti okolju, živalim ali planetu prijazne, a najboljše je, če so vse našteto, da imajo ta trajnostno naravnani koncept."

Extraordinary je ena izmed redkih trgovin v Sloveniji, ki na enem mestu ponuja različne svetovno znane trajnostne znamke. | Foto: Ana Kovač Extraordinary je ena izmed redkih trgovin v Sloveniji, ki na enem mestu ponuja različne svetovno znane trajnostne znamke. Foto: Ana Kovač

Na prodaj niso le superge, kavbojke in torbice, ampak tudi rastline. | Foto: Ana Kovač Na prodaj niso le superge, kavbojke in torbice, ampak tudi rastline. Foto: Ana Kovač

Lastnica si želi, da bi se v njeni trgovini vsak počutil dobro in domače. | Foto: Ana Kovač Lastnica si želi, da bi se v njeni trgovini vsak počutil dobro in domače. Foto: Ana Kovač

Znamke, ki jih obožujejo svetovno znani zvezdniki

Pri njih boste tako pod eno streho našli Ecoalf, Rains, Closed in Vejo, znamke, ki so prepoznavne po vsem svetu.

Predvsem Closed in Veja, ki ju nosijo številni zvezniki - v hlačah znamke Closed je bil že večkrat opažen Brad Pitt, pa manekenka Karlie Kloss ter podjetnica in vplivnica Olivia Palermo in njen mož Johannes Huebl, supergam Veja pa je zagotovo največjo reklamo naredila vojvodinja Meghan Markle, ko jih je oktobra 2018 obula na plovbo ob Sydneyju.

Manekenka Karlie Kloss, igralec Brad Pitt ter podjetnica in vplivnica Olivia Palermo in njen mož Johannes Huebl | Foto: Closed Manekenka Karlie Kloss, igralec Brad Pitt ter podjetnica in vplivnica Olivia Palermo in njen mož Johannes Huebl Foto: Closed

"Mislim, da se je takrat zgodil največji preboj in od takrat oni hitro rastejo," uspeh Veje komentira Iris, ki se strinja, da se lahko pri znamki za tako veliko prepoznavnost zahvalijo prav vojvodinji.

Zahvaljujoč njej so te superge spoznali tudi številni Slovenci, ki jih lahko v Sloveniji kupijo zgolj v Irisini trgovini, kamor so prišle povsem po naključju. "V trgovini nas je obiskala stranka, ki zastopa številne znamke v Avstriji, med drugimi tudi Vejo. Tako smo navezali stik in začeli sodelovati. Kar sami so prišli do nas."

Zdaj je Veja poleg Closed najbolj prodajana znamka v XO, pri čemer pa je najbolj zanimivo to, da nobena od teh znamk ne vlaga v marketing. Pri uspešni prodaji in prepoznavnosti jim pomagajo pohvale od ust do ust ter seveda svetovno znane stranke.

Superge Veja | Foto: Ana Kovač Superge Veja Foto: Ana Kovač

Kavbojke Closed | Foto: Ana Kovač Kavbojke Closed Foto: Ana Kovač

Dežni plašč Rains | Foto: Ana Kovač Dežni plašč Rains Foto: Ana Kovač

Poleg mode še kozmetika, skodelice, ilustracije, knjige in celo rastline

A v trgovini na Novem trgu ne ponujajo zgolj modnih kosov, temveč raznolike stvari, da ima "oseba, ki vstopi, večplastno izkušnjo", razlaga lastnica.

Pri njih boste med drugim našli še lake za nohte, ki ne vsebujejo škodljivih snovi, kozmetiko dveh blagovnih znamk, skodelice, ilustracije, knjige in celo rastlinje - fikusi in pileje, ki krasijo trgovino, namreč niso le na ogled, ampak jih lahko kupite. Vse skupaj pa ima en in isti imenovalnik: trajnost. "Da traja dlje. Pri nas ni hitre mode, ampak kosi, ki jih imaš lahko dlje časa in jih nadgrajuješ."

Podpirajo tudi različne slovenske ilustratorje in oblikovalce: prodajajo torbice iz rastlinsko strojenega usnja znamke Viva's, ilustracije in koledarje Mete Wraber, majice Petra Movrina, keramične izdelke in nogavice Sisi, majice iz organskega bombaža znamke Baleine Bleue, knjigi Simboli v Plečnikovi arhitekturi in Pogumni lev, ki jo je napisala Irisina 13-letna hči, lastne dišave za dom XO, ter kose s podpisom uspešne slovenske vplivnice Alje Perne, The Base Label, za katere Iris pravi, da so pravi hit v XO. "Odlični kosi slovenske proizvodnje. Njeni izdelki so zaradi tega, ker je znana vplivnica, zelo priljubljeni."

Raznolikost v XO:

Fotogalerija
1 / 12

Vse več Slovencev se zaveda, kako pomembna je trajnost

Čeprav je večina strank tujcev, pa v XO zaide vse več Slovencev, za katere Iris razlaga, da so kot potrošniki postali vse bolj zavedni in odgovorni.

"Po dveh letih smo prebili led in stranke se zdaj nekako zavedajo, kaj lahko dobijo pri nas. K nam pridejo po kavbojke Closed, superge Veja, torbice Viva's ... Mladi v tujini so o tem že precej osveščeni, pri nas pa se končno prebuja in vedno več je ljudi, ki jih to zanima in pozdravljajo takšne koncepte."

Slovenci postajajo kot kupci vse bolj osveščeni in so začeli nakupovati bolj trajnostno, pravi Iris. | Foto: Ana Kovač Slovenci postajajo kot kupci vse bolj osveščeni in so začeli nakupovati bolj trajnostno, pravi Iris. Foto: Ana Kovač

Preverite še:

Fjällräven, volna, kmetija
Trendi Kaj bi se lahko od Švedov naučili o trajnostni modi #intervju #video
Tivoli Clothing
Trendi Slovenki v parku Tivoli našli navdih za otroška oblačila
Ne spreglejte