SiolNET. Trendi Moda
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kultna Barbie praznuje 60. rojstni dan #foto

0,07

termometer

barbie |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kultna modna lutka Barbie ta mesec obeležuje 60 let, a na njenem obrazu še vedno ni niti gubice. Kljub številnim škandalom zaradi svoje podobe ostaja ena najbolj priljubljenih igrač majhnih deklic in letno v več kot 150 državah prodajo okoli 58 milijonov lutk.

Minimax nagradna igra Trendi Kaj imajo skupnega Barbie, Obuti maček, kralj Julij in 7 palčkov? #NagradnaIgra

Začelo se je pred 60 leti, ko so 9. marca 1959 na sejmu igrač v New Yorku prvič predstavili svetlolaso plastično lutko. Kmalu je obnorela svet. Skozi desetletja se je barbika spreminjala in prilagajala družbenim trendom, a bila deležna tudi številnih kritik, da med deklicami promovira stereotipno predstavo ženske lepote.

Vodilna blagovna znamka v svetu igrač

Kljub siloviti konkurenci na področju igrač se je lutkam Barbie uspelo 60 let obdržati na trgu, kjer je običajna "življenjska doba" igrač tri do pet let. S svojo prepoznavnostjo je postala ena vodilnih blagovnih znamk v svetu igrač. Podjetje Mattel je v tem času prodalo več kot milijardo lutk v podobi odrasle ženske, ki jo je izumila ustanoviteljica podjetja Ruth Handler.

Oblikovala jo je za hčerko

Navdih za plastično lutko je Handlerjeva dobila pri svoji hčeri Barbari. Pred 60 leti so bile igrače za punčke omejene in bolj kot ne osredotočene na gospodinjske vloge, medtem ko so imeli dečki precej več izbire in so se lahko prek igrač identificirali z astronavti, kavboji in piloti.

barbie | Foto: Reuters Foto: Reuters

Barbara se je domnevno igrala s papirnatimi lutkami, ki so spominjale na odrasle ženske, kar je navdihnilo njeno mamo, da je izumila kultno modrooko plavolasko.

"Radikalka" z nerealnimi telesnimi merami

Barbie, ki je okrajšava za Barbaro, naj bi deklice naučila, da imajo v svojem življenju izbiro in da lahko postanejo, kar si želijo. "Leta 1959 je bila to radikalna ideja," je ocenil direktor globalnega marketinga za Barbie pri podjetju Mattel Nathan Baynard.

Že od začetka pa je lutka burila duhove s svojimi nerealnimi telesnimi merami. Če bi lutka oživela v človeški velikosti, bi bila visoka 1,75 metra, obseg prsnega koša bi znašal 91 centimetrov, pasu 46 centimetrov in bokov 84 centimetrov.

barbie | Foto: Reuters Foto: Reuters

Finski strokovnjaki so opozorili, da bi takšna ženska imela premajhen delež telesne maščobe, da bi sploh lahko imela menstruacijo - za normalno delovanje telesa bi moral delež telesne maščobe znašati od 17 do 22 odstotkov.

Pri podjetju priznavajo, da je lutka poskušala ustrezati lepotnim idealom tistega obdobja, so pa njeno telo in podobo v preteklih desetletjih večkrat preoblikovali in prilagodili standardom in pričakovanjem. Med drugim je Mattel uvedel različne telesne tipe in številne tone polti.

Barbika je bila astronavtka pred Neilom Armstrongom

Kljub nerealistični telesni podobi pa je barbika tlakovala pot za ženske, ko je na primer leta 1965 postala astronavtka. To je bilo štiri leta prej, preden je Neil Armstrong stopil na Luno. Leta 1968 so predstavili prvo temnopolto lutko, ki so jo poimenovali Christie, in sledile so ji številne druge.

barbie | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po podatkih ene od vodilnih pri globalnem marketingu za Barbie Lise McKnight dandanes okoli 55 odstotkov prodanih lutk nima niti modrih oči niti svetlih las.

Igrača je zelo pomembno vplivala na družbene vrednote in razumevanje ženske neodvisnosti, ki pa je vseeno predvsem poveličevala življenjski slog bogatejših. Pred približno 30 leti se je iz lutke razvila prava medijska franšiza s številnimi animiranimi filmi, serijami, videoigrami in glasbo.

Vplivna tudi na družbenih omrežjih

Barbika ni tujka niti na družbenih omrežjih. Tako ima Barbie Millicent Roberts, kot je njeno polno ime, na Instagramu na svojem modnem profilu Barbie Style skoraj dva milijona sledilcev. Podjetje je lani zagnalo tudi kampanjo, v okviru katere poskušajo učiti deklice, naj verjamejo vase in naj se ne vdajo seksističnim spolnim stereotipom.

barbie | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pri svojih 60 letih pa barbika ostaja mladostna, aktivna in brez otrok. McKnightova je pojasnila, da je osrednja ideja znamke, da je to mlada neodvisna ženska, ki zasleduje kariero, kar pri podjetju promovirajo prek igrač, kampanj in serij.

Trendi Barbie s tremi novimi postavami in sedmimi barvami kože

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin