Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
13.06

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kolagen lepa koža staranje

Sobota, 1. 6. 2013, 13.06

2 leti, 10 mesecev

Kolagen za lep in mladosten videz kože

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v telesu, ki vpliva na sijoč videz kože. Z leti ga začne primanjkovati, kar opazimo kot prve znake staranja. Ali si lahko kako pomagamo?

Zakaj potrebujemo kolagen Kolagen je zaslužen za močne in prožne kosti, zdravje hrustanca, napeto in sijočo kožo, pravilno delovanje mišic, celjenje poškodovane kože in ran ter imunsko odpornost. Po 20. letu starosti se proces nastajanja kolagena upočasni, kar opazimo kot manjšo prožnost in zmanjšano gibljivost telesa, nastanek gub, suho kožo, celulit in obrabo hrustanca, ki lahko s seboj prinese tudi bolečine, zato je dobro, da začnemo z leti njegove zaloge v telesu dopolnjevati.

Kolagen kot prehransko dopolnilo Kolagen lahko uživamo v hidrolizirani obliki kot prehransko dopolnilo, da izboljšamo svoje zdravje in počutje ter omilimo proces staranja. Z uživanjem kolagena povrnemo koži sijoč in mladosten videz, zaščitimo hrustanec in izboljšamo kakovost sklepne tekočine, kar vpliva tudi na kakovost življenjskega sloga. Pomaga tudi pri hitrejšem okrevanju po poškodbah, preventivno pa preprečuje zlome in nastanek osteoporoze. Hidroliziran kolagen hrani kožo od znotraj, njegov učinek pa se pokaže v nekaj dneh, priporočljiva dnevna mera pa je deset gramov. Dodamo ga v mleko, sok, čaj, jogurt ali vodo in počakamo, da se raztopi, saj ga telo tako hitreje absorbira, uživamo pa ga lahko vsak dan, vendar ne kot nadomestilo hrane, ampak kot njeno dopolnilo.

Kolagen v prehrani V hrani kolagena ni, zato pa poznamo živila, ki spodbujajo nastajanje kolagena: - Vitamin C igra pomembno vlogo pri gradnji kolagena in ohranjanu njegove čvrstosti, saj pospešuje njegovo tvorbo in preprečuje njegovo razkrajanje. - Česen je bogat vir žvepla, ki je povezan s tvorbo kolagena, ter kislin in aminokislin, ki obnavljajo poškodovana kolagenska vlakna. - Soja in izdelki iz soje povečujejo nastanek kolagena. - Ribe, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3, saj te obnavljajo kolagenska vlakna. - Zelena zelenjava, predvsem špinača in ohrovt, spodbuja nastajanje kolagena in njegovo boljšo izrabo v telesu. - Paradižnik, rdeče sadje in rdeča zelenjava vsebujejo likopen, sestavino, ki se spopada z encimi, ki uničujejo kolagen in imajo antioksidantni učinek.

Ne spreglejte