Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
18. 7. 2017,
17.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

ponarejanje kovček znamka ponaredki Louis Vuitton

Torek, 18. 7. 2017, 17.27

6 let, 6 mesecev

Ironija znamke Louis Vuitton: Hoteli so preprečiti ponaredke, a so najbolj kopirani na svetu

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Louis Vuitton | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zgodovina luksuzne znamke Louis Vuitton sega v daljno leto 1854 in že takrat se je moral ustanovitelj Louis Vuitton boriti s ponarejevalci. Kasneje je njegov sin v želji, da bi preprečil kopiranje, ustvaril "zapleten" vzorec, ki ga danes pozna vsak ...

Vzorec Louisa Vuittona je namreč postal to, proti čemur sta se borila tako oče kot sin: najbolj kopiran vzorec na svetu.

Vse se je začelo s potovalnimi kovčki, takrat še zabojniki, ki so bili najboljša rešitev za potovanje z ladjami. Zabojniki so imeli sprva zaobljen pokrov, da bi voda v prostorih s prtljago lažje odtekala, a jih je bilo zato težje zlagati drugega na drugega.

Prvi potovalni kovčki Louisa Vuittona v oglasu leta 1898 | Foto: Wikipedia Prvi potovalni kovčki Louisa Vuittona v oglasu leta 1898 Foto: Wikipedia

Kopiran že pred več kot 140 leti

Louis Vuitton je zato leta 1858, štiri leta po ustanovitvi podjetja, predstavil ploščat zabojnik, ki je omogočal lažje nalaganje na krov. Priljubljenost kovčkov je hitro rasla in niso bili le statusni simbol, močno zaželeni so postali predvsem zaradi praktičnosti. Njihovi kovčki so bili in so še danes vodoodporni.

Zaradi priročnosti so Louisovemu zgledu sledili še drugi in začeli so se pojavljati prvi ponaredki. Leta 1876 je Vuitton zato predstavil vzorec rjavih in bež črt.

Ker se ponarejanje do leta 1888 ni umirilo, je kovčkom dodal napis "marque L. Vuitton déposée", kar bi lahko prevedli v: L. Vuitton, registrirana blagovna znamka. Štiri leta kasneje je umrl in vodenje podjetja prepustil sinu Georgesu.

Zunanjost šotora ob 150. obletnici znamke, februarja 2004 v New Yorku. | Foto: Getty Images Zunanjost šotora ob 150. obletnici znamke, februarja 2004 v New Yorku. Foto: Getty Images

Sin ustvaril najbolj prepoznaven, a največkrat kopiran vzorec na svetu

Georges je spoštoval očetovo željo in leta 1896 predstavil prepoznavni monogram, s katerim je okrasil prav vse Vuittonove kovčke in zabojnike. Gre za grafične simbole rož, inicialk L. V. in japonskega simbola mon. Kombinacija je tvorila vzorec, ki se je sprva izkazal za uspešnega v boju proti ponaredkom, saj ga je bilo s takratno tehnologijo zapleteno kopirati.

Na začetku 20. stoletja znamka ni imela večjih težav s kopiranjem njihovega dela, a leta 1920 se je ponarejanje vrnilo ter se še bolj razširilo in le še stopnjevalo.

Torbice, torbe in kovčki, ki jih danes ponujajo v 460 butikih Louis Vuitton v 50 državah. | Foto: Getty Images Torbice, torbe in kovčki, ki jih danes ponujajo v 460 butikih Louis Vuitton v 50 državah. Foto: Getty Images

Danes je Louis Vuitton, ironično, ena od znamk, katerih izdelke po svetu najpogosteje kopirajo. Leta 2004 je bilo med vsemi zaseženimi ponaredki modnih dodatkov 18 odstotkov ponaredkov Louisa Vuittona. Leta 2008 je matično podjetje LVMH ugotovilo, da je kar 90 odstotkov vseh izdelkov Louis Vuitton, ki jih prodajajo na eBayu, pravzaprav ponaredkov.

Ena najslavnejših oseb, ki si je dovolila kopiranje, je Britney Spears. Slavni vzorec je leta 2005 uporabila v svojem videospotu Do Somethin'. Podjetje Louis Vuitton jo je tožilo za 80 tisoč evrov zaradi neavtorizirane uporabe logotipa na pokrovu rožnatega hummerja in zmagalo.

Pred dvema letoma so objavili novo različico videa, brez Vuittonovega logotipa:

Proti ponaredkom se redno bori ekipa 60 ljudi

Podjetje se še vedno aktivno bori proti ponarejanju ter ima zaposleno ekipo odvetnikov in preiskovalcev, ki iščejo in kaznujejo ponarejevalce po vsem svetu. Potrdili so, da imajo v ta namen zaposlenih približno 60 ljudi na različnih področjih, katerih glavna naloga je preprečevanje poneverb.

Ob tem sporočajo, da so njihovi originalni izdelki primarno na prodaj v butikih Louis Vuitton, obstaja pa nekaj izjem, saj so nekateri izdelki dostopni v določenih blagovnicah in modnih hišah.

Save

Save

Ne spreglejte