SiolNET. Trendi Moda
1,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eva Ana Kazič: Slovenke lahko izstopamo drugače kot z nesmiselnim trpljenjem za "modo" #UličniStil

1,45

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Eva Ana Kazič je ena tistih žensk, ki se ne boji skozi modo izražati svoje osebnosti. Moda po njenem mnenju to tudi je: pokaže značaj, misli in počutje. Če sklepamo po tem, je Eva Ana elegantna, topla in izredno prijazna oseba. In to se izkaže tudi v praksi.

 

Je ena najbolj modnih Slovenk, za katero lahko rečemo, da jo je prav njen (p)osebni stil naredil tako prepoznavno v slovenskem medijskem prostoru. Tudi zahvaljujoč turbanu, brez katerega si že več let ne predstavlja dneva, a predvsem zaradi barvitega in unikatnega stila, ki ga zaznamujejo premišljene kombinacije zanimivih kosov, modnih dodatkov in dodelanega mejkapa.

Eva Ana Kazič je najprej dihala samo za modo, potem pa se je pred tremi leti premaknila v tehnologijo; najprej s svetovanjem startupom, s svojim startupom, ki se ukvarja z rešitvami za retail, danes pa je direktorica za komunikacije pri enem največjih razvojnih podjetij v širši regiji, XLAB.

Eva Ana Kazič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Njena spletna stran, znamka Allaroundeve, ki ponuja oblačila, narejena po meri, in dodatke, je tako zdaj v domeni njene mame, predavateljice in oblikovalke Darinke Kazič, ki jo Eva Ana označuje za nadkreativno.

"Še vedno se aktivno ukvarjam z mediji; ravno v teh dneh sem odprla vlog in se na televizijah pogosto pojavljam kot komentatorka protokola in sorodnih tem," dodaja.

1 / 13
2 / 13
3 / 13
4 / 13
5 / 13
6 / 13
7 / 13
8 / 13
9 / 13
10 / 13
11 / 13
12 / 13
13 / 13

Luksuzni dodatki, ki to niso, končno združeni s hlačami

Eva Ana zase pravi, da se oblači v zelo klasične forme, ki jih začini z opaznimi vzorci in dodatki, s katerimi marsikoga tudi prelisiči: "Vedno so videti luksuzno, a po ceni to niso nujno."

Všeč so mi svetle, močne ali barve dragih kamnov, na primer ciklamna ali smaragdna. Oblačila mi polepšajo dan, ko namesto mene govorijo zgodbo elegance in energije in so obenem lahka in udobna.

Trendi je ne ganejo, saj točno ve, kaj ji je všeč. To se skozi leta redko spreminja, a se najdejo izjeme, če sovpadajo z vizijo, ki jo razvija že zelo dolgo.

"Tako sem na primer že leta sanjala o satenastih oblačilih v močni ciklamni barvi z azijskimi potiski, ki jih je v zadnjih sezonah mogoče veliko najti pri Gucciju in posledično pri masovnih proizvajalcih. Po pol desetletja iskanja - vsaj tovrstnega blaga - sem v Berlinu našla 'loaferje' v točno takšni različici. Trenutni trend androgene mode me nikakor ne osreči, kar pa menim, da je ena od nalog lepih oblačil."

Eva Ana Kazič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Eva Ana Kazič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ko pride do zimske mode, jo vedno znova navdušujejo veliki plašči in elegantni salonarji, po večletnem vztrajanju pri krilih pa je pred kratkim spet dala priložnost hlačam.

"Zadnjih pet let sem jih nosila le za šport, pred kratkim pa sem dala priložnost udobnim, a vseeno markantnim hlačam z visokim pasom, ki pa niso čisto oprijete. S tem nikakor nimam v mislih 'mom jeans', ampak veliko bolj hlače, ki spominjajo na zgodnja 60. leta."

[video: 65992 / ]

Eva Ana Kazič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Zakaj bi želela, da sem videti kot sestra dvojčica 'instabejb'?"

Tudi sama je opazila, da se današnje najstnice oblačijo zelo podobno, o čemer je pred kratkim razglabljala s skupino mladih gospodov, ki so se spraševali enako: "V čem je štos, da vse dame želijo biti videti enako? Sicer menim, da so naključni moški zadnji na seznamu mnenj, ki naj jih ženske upoštevajo pri oblačenju, pa vseeno ... Ne razumem, zakaj bi želela, da sem videti kot sestra dvojčica instabejb?"

Oblačila so namenjena izražanju značaja, misli, počutja, kdaj za nas prevzamejo vlogo obširnega komuniciranja. Zakaj bi želela komunicirati, da sem brez osebnosti?

Polega lastnega osebnega stila, s katerim te ne morejo zamenjati za naključno mimoidoče dekle na ulici, se Evi Ani pri oblekah zdi najpomembnejši kroj, saj "nas predstavi v najboljši in najbolj samozavestni luči."

Eva Ana Kazič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Eva Ana Kazič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Prepad med komercialno modo in avantgardnostjo slovenskih oblikovalcev

Med slovenskimi modnimi oblikovalci je kar nekaj takšnih, ki so ji všeč; recimo "razkošna ženskost znamk, kot je PentljaByGoga, in utelešenje umetnosti Petra Movrina". A velikokrat opaža prevelik vpliv s severa, ki narekuje bolj umirjene barve, ki to niso, in po njenem mnenju pretirano funkcionalnost.

V spomin se mi najbolj vtisnejo kosi, kjer se modnost manj pričakuje; npr. copati Maje Štamol v zlati barvi s krili. Te imam vsak dan skrite v pisarni pod delovno mizo, ko se mi za lepoto ne zdi trpeti. Kopitarna mi da krila in malo veselja za povrhu.

Med avantgardnostjo slovenskih oblikovalcev in komercialno modo pa opaža velik prepad, saj zadnji namreč sledijo dekleta, ki na vsakem koraku spremljajo družbena omrežja.

Eva Ana Kazič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ulični stil Slovenk pa komentira takole: "Še vedno vidimo veliko razgaljenih ledvic sredi pozne jeseni, krznenih škornjev na razgretem betonu ter kombinacije trenirke in večernega mejkapa."

Slovenke smo zelo zelo lepe ženske in lahko izstopamo tudi na drugačne načine kot z nesmiselnim trpljenjem za "modo". Zdi pa se mi, da v zadnjem letu, dveh na ulicah opazim veliko dam, starejših od 50, ki so ugotovile, da "kul faktor" prinese šele starost, ne pa tekstil. Te se oblačijo zase, ne za normo "biti mama". Moja mama je dober vzor. Če se jaz poskusim napraviti kot ona, sem videti kot športno-avantgardna šema. Proti njej nimam šans.

Eva Ana Kazič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Eva Ana Kazič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Spletne trgovine pred običajnimi

Na vprašanje, ali rada nakupuje, pa presenetljivo odgovarja: "Nikakor." Med obiskovanjem običajnih trgovin se namreč težje odloči za nakup kot v spletni trgovini.

Če ne morem pretehtati vseh možnosti v desetih zavihkih, se nakupovanja ne lotim, zato oblačila naročam po spletu. Ne maram prisile "romanja" v trgovino, kjer impulzivno kupiš nekaj, kar ti ne ustreza, zato ker pred sabo nimaš svoje omare, s katero lahko dopolnjuješ kombinacije.

Seveda se tudi njej kdaj zgodi nepremišljen nakup, a z leti vedno manjkrat. Nekatere kose kupuje "za vedno", druge pa za rotacijo, razlaga. "Zadnji gredo k naslednji lastnici. Zgrešenih nakupov sem se letos rešila z novo 'walk in' garderobo, kjer je vsaka odprta omara urejena po barvi in vrsti. Tako točno vem, kaj imam in ne 'hrčkam'."

Z leti se je o nakupovanju naučila, da denar ne kupi stila, od mame pa je prevzela mišljenje, da se je vedno bolje urediti preveč kot premalo.

Eva Ana o svojem najbolj prepoznavnem dodatku za oddajo Dan.:

[video: 66271 / ]

Na hitro o:

... naj modnem kosu:
Je lahko lepotni? Urejeni nohti. Tudi če gre vse drugo po zlu.

... dodatku, ki jo poleg turbana spremlja vsak dan:
Očala. In večinoma uhani.

... kosu, ki ga ne bi nikoli oblekla:
Superge z visoko peto. Če hočem udobje, ga hočem v stotih odstotkih, ne polovičnega.

... tem, česa v modi ni nikoli preveč:
Barv.

... modnem plusu in minusu Ljubljane:
Minus: "matranje". Previsoke pete za v klub, pretesni korzeti za v opero, mejkap za v savno. Plus: superge. Zdi se mi, da jih kombiniramo veliko bolj brez zadržkov in bolje. Tudi gospodje.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 53
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin