Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
16. 12. 2017,
11.17

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Rihard Knafelj parfum Chanel Coco Chanel Chanel No. 5

Sobota, 16. 12. 2017, 11.17

6 let, 4 mesece

"Ženska, ki ne nosi parfuma, nima prihodnosti"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Chanel 5 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V naslovu so besede Coco Chanel, ženske, ki je ustvarila Chanel No. 5, parfum s formulo večne dišave. Ikono prejšnjega stoletja, okoli katere so se spletle številne zgodbe, urbane legende in miti. Navdih za parfum je bila med drugim tudi svežina severnega povratnika. Chanel No. 5 pa ostaja klasika vse do danes.

Besede 'prvič v zgodovini' je mogoče v povezavi s Chanelom No. 5 uporabiti v kar nekaj primerih.

Prvič v zgodovini sintetične parfumerije so uporabili aldehide.
Prvič v zgodovini so za dišavo uporabili preprosto embalažo, lekarniško stekleničko.
Prvič v zgodovini so med finalom športnega spektakla Super Bowl, lige ameriškega nogometa, reklamirali parfum.
Prvič v zgodovini je bil parfum upodobljen v umetniškem kontekstu, na Warholovih delih.

Še vedno pa je med najbolj prodajanimi dišavami.

Zgoraj našteti so le nekateri podatki, povezani s parfumom, za katerega po ustnem izročilu velja, da vsako minuto nekje na svetu prodajo njegovo stekleničko. Na vrhu mednarodne lestvice najbolj prodajanih dišav pa tako ostaja že vse od nastanka leta 1921, kar je že skoraj sto let.

Za to večno dišavo pravijo, da vsako minuto nekje na svetu prodajo eno stekleničko.  | Foto: Vid Ponikvar Za to večno dišavo pravijo, da vsako minuto nekje na svetu prodajo eno stekleničko. Foto: Vid Ponikvar

Elegantna, karakterna in seksi

V svet Chanela No. 5 smo se potopili z velikim poznavalcem in ljubiteljem parfumov, sicer zdravnikom Rihardom Knafljem. Sam za to dišavo pravi, da je večna in zanj najboljša. Je elegantna, karakterna in seksi. S seboj pa prinaša tudi veliko zgodbo, katere rdeča nit je seveda Coco Chanel.

Upornica, ikona, boemka, vizionarka, jo dojema sogovornik. Govori o ženski, ki je ustvarila parfum, za katerega je sama dejala, da diši po ženski, in ne po šopku rož.

"Do prihoda Chanela No. 5 je veljalo, da fine ženske dišijo po eni roži. Po vijolici, vrtnici, nikoli ni šlo za preplet dišav. Vonji so bili tudi nekako družbeno opredeljeni. Če je ženska dišala po belih rožah, tuberozi ali šmarnici, je veljala za 'lahko' – to so bili vonji, ki so jih nosile prostitutke."

Poznavalec parfumov ob delu svoje zbirke dišav Rihard Knafelj, med katerimi bo za večnega in najboljšega izbral Chanel No. 5. Zanj pravi, da je eleganten, karakteren in seksi.
 | Foto: Vid Ponikvar Poznavalec parfumov ob delu svoje zbirke dišav Rihard Knafelj, med katerimi bo za večnega in najboljšega izbral Chanel No. 5. Zanj pravi, da je eleganten, karakteren in seksi. Foto: Vid Ponikvar

Dišava, ki je ustvarila zgodbe

Chanel No. 5 je ustvaril tudi številne zgodbe. "Meja med tem, kaj se je resnično zgodilo in kaj je Coco želela, da bi se o tem parfumu vedelo, se je popolnoma zabrisala. Ta dišava je povezana z veliko misticizma in številnimi pripovedmi," pravi poznavalec parfumov, ki v svoji domači knjižnici hrani tudi monografijo, posvečeno Chanelu No. 5.

Srečanje s parfurmarjem z ruskega dvora

Leta 1920, ko je Coco Chanel odšla na počitnice na Azurno obalo s svojim takratnim ljubimcem, knezom Dmitrijem Pavlovičem, je tam izvedela za Ernesta Beauxa, parfumarja, ki je nekoč delal dišave za ruski dvor. V tistem času je živel blizu Grasseja, centra parfumske industrije. Chanel No. 5 v različnih izvedbah. | Foto: Vid Ponikvar Chanel No. 5 v različnih izvedbah. Foto: Vid Ponikvar

Coco Chanel se je zdel Beaux pravi človek za oblikovanje njenega parfuma.

Peti po vrsti, pet kot srečna številka

Več mesecev je nato preteklo, da je parfumar pripravil dišavne predloge. Deset jih je naredil, označil pa s številkami od ena do pet in od 20 do 24. Chanel je izbrala številko pet.

"To je to, to je moj parfum," so zapisane besede, ki naj bi jih Coco izrekla med vohanjem pri Beauxu. Medtem ko krožijo zgodbe, da je izbrano mešanico izbrala tudi zato, ker je kot izjemno vraževerna imela pet za svojo srečno številko.

Tako je Chanel No. 5 na trg prišel 5. maja 1921. Od takrat je ostal prepoznavni del industrije parfumov.

"Chanel No. 5 diši čudovito tako na nekom, ki nosi kavbojke in majčko, kot na nekom v kostimu ali obleki. Na nekom, ki gre v soboto na tržnico po sadje in zelenjavo, v opero, gledališče ali na pijačo s prijatelji. In da - diši čudovito tudi na nekom v (umetnem) krznenem plašču in petkah."  | Foto: Vid Ponikvar "Chanel No. 5 diši čudovito tako na nekom, ki nosi kavbojke in majčko, kot na nekom v kostimu ali obleki. Na nekom, ki gre v soboto na tržnico po sadje in zelenjavo, v opero, gledališče ali na pijačo s prijatelji. In da - diši čudovito tudi na nekom v (umetnem) krznenem plašču in petkah." Foto: Vid Ponikvar

Aldehidi v modi

Legenda tudi pravi, da je bila mešanica pravzaprav napaka, saj je Beauxov asistent vanjo zlil toliko aldehidov, nove kemične spojine, kot še nikoli prej. Ali kot pravi Rihard, ena od različic govori celo, da so aldehide v parfumeriji takrat uporabili prvič.

Kar pri tem nesporno drži, pa je, da je njihova visoka koncentracija v parfumeriji pomenila revolucijo, mejnik v industriji. Sicer pa je v dišavi okoli 80 sestavin, med katerimi so "v bazi sandalovina in malo vanilje. Kraljujeta vrtnica in jasmin, dodani pa so jilan jilang in še številne druge esence", sestavo predstavi Rihard Knafelj.

"Za petko tudi pravijo, da se čuti ta čistoča belih rjuh, ki so jih v tistem času prali na roke v sirotišnici, kjer je Coco odraščala. Vonj po čistem, to so aldehidi," pravi poznavalec parfumov. Chanel je, kot še dodaja, tudi pripovedovala, kako je parfumer med iskanjem navdiha za to svežino potoval vse do severnega povratnika in da je tako v steklenički ujet polarni vonj. "Prav ta občutek dajejo aldehidi, ki imajo, če jih povohaš same, kovinski vonj."

Chanel No. 5 - parfum, o katerem je nastala tudi monografija. | Foto: Vid Ponikvar Chanel No. 5 - parfum, o katerem je nastala tudi monografija. Foto: Vid Ponikvar

Od ust do ust

Ob izidu svojega parfuma pa je Coco Chanel poskrbela tudi za posebno vrsto reklame. Beauxa in prijatelje je povabila na večerjo. Takrat se je prvič v javnosti nadišavila s 'petko'.

To je bilo prvič, da je kdo v javnosti prišel v stik s Chanelom No. 5, in kot pravi zgodba, je parfum takoj pritegnil pozornost. Bilo je jasno, da je šlo za dišavo, ki je prej še ni bilo. Bila je inovacija v zgodovini parfumov, tako glede sestavin, (odsotnosti) reklam kot tudi zaradi zgodb, ki so ga obkrožale, je prepričan Knafelj.

"Vsi so si želeli imeti ta parfum," dogodke na večerji še posreduje sogovornik. Coco Chanel je precej primerkov Chanela No. 5 nato podarjala naokoli in tako poskrbela, da se je o njem začelo govoriti.

"Če brskamo po starih reklamah za parfume, jih za Chanel No. 5 ne najdemo, saj jih ni bilo. Bil je prava ekskluziva. Vest o njem je šla od ust do ust med izbranimi strankami modne oblikovake. Reklame so se pojavile veliko pozneje. Coco je z njim odišavila tudi svoj butik. Ljudje, ki so vanj vstopali, so spraševali, kaj je to, kar tako lepo diši." Odgovor je seveda bil: Chanel No. 5.

"Po drugi svetovni vojni, ko so zavezniške sile vstopile v Francijo, je Coco Chanel v svoji trgovini vsem ameriškim vojakom za njihove žene podarjala stekleničke Chanela No. 5. Ta je bil ne nazadnje na seznamu izdelkov, ki so si jih Američanke želele iz Evrope, na prvem mestu. Obstaja tudi Rooseveltovo pismo, v katerem se ženi opravičuje, da ni mogel dobiti razprodanega Chanela No. 5. Ima pa parfum tudi temno zgodovino." | Foto: Vid Ponikvar "Po drugi svetovni vojni, ko so zavezniške sile vstopile v Francijo, je Coco Chanel v svoji trgovini vsem ameriškim vojakom za njihove žene podarjala stekleničke Chanela No. 5. Ta je bil ne nazadnje na seznamu izdelkov, ki so si jih Američanke želele iz Evrope, na prvem mestu. Obstaja tudi Rooseveltovo pismo, v katerem se ženi opravičuje, da ni mogel dobiti razprodanega Chanela No. 5. Ima pa parfum tudi temno zgodovino." Foto: Vid Ponikvar

Marilyn Monroe: spim odeta le v nekaj kapljic Chanela No. 5

Na parfum modne oblikovalke, ki je črno barvo, ki so jo prej nosili butlerji, sobarice in služabniki, prek male črne oblekice vpeljala v visoko modo, je prisegala tudi Marilyn Monroe. Za njeno izjavo, da hodi spat odeta le v nekaj kapljic Chanela No. 5, si še zdaj niso edini, ali je bila naročena ali ne.

Odmevno dišavo pa je Coco Chanel zapakirala kar v preprosto lekarniško stekleničko. S tem pa tudi jasno sporočila, da je pozornost posvečena kompleksnosti in kakovosti njene vsebine. Desetletja pozneje je sicer Chanel No. 5 dobil drugačne oblikovalske izvedbe, spreminjali so prevsem obliko zamaška, steklenička pa je vsa desetletja ostajala enaka.

Parfum, ki ob svojem nastanku ni imel reklame, te so se pojavile šele veliko pozneje. Sprva je vest o njem krožila med izbranimi strankami Coco Chanel. Bil je prava ekskluziva. | Foto: Vid Ponikvar Parfum, ki ob svojem nastanku ni imel reklame, te so se pojavile šele veliko pozneje. Sprva je vest o njem krožila med izbranimi strankami Coco Chanel. Bil je prava ekskluziva. Foto: Vid Ponikvar

Dišava za stare mame in krznene plašče

"Ob pogledu na slovenske bloge, kaj se ženske tam pogovarjajo o Chanelu No. 5, je mogoče v večini zaslediti mnenje, da je to vonj njihovih mam in da ga bodo morda uporabljale, ko bodo starejše. Pravijo tudi, da ga ne znajo nositi in da je to dišava, ki gre k visokim petam in krznenim plaščem. Da je klasika in da je za stare ženske," vpogled v odnos do legendarne dišave posreduje Knafelj.

Vendar kot poudarja, je to parfum, ki je narejen iz najboljših sestavin. "Ne vem, od kod ta ideja, da nekoga nekaj spominja na mamo. In če ti je na njej dišal dobro, zakaj ga sam ne bi hotel zase?" "Na vseh mogočih blogih in modnih revijah je Chanel No. 5 iz leta v leto še vedno izglasovan kot najbolj seksi ženski parfum." | Foto: Vid Ponikvar "Na vseh mogočih blogih in modnih revijah je Chanel No. 5 iz leta v leto še vedno izglasovan kot najbolj seksi ženski parfum." Foto: Vid Ponikvar

Dišava za na tržnico po sadje, v opero, gledališče ali na pijačo s prijatelji

"Prav zanimivo je, kako se iz generacije v generacijo pojavlja poistovetenje, da je Chanel  No. 5 vonj, ki gre k damam v visokih petah in krznenih plaščih. In da je za starejše. To se ponavlja kot neka mantra. Veliko ljudi je o tem prepričanih. Ko jih vprašam, ali so petko kdaj poskusili na lastni koži, povedo, da je v bistvu ne poznajo, ampak da je to tako ali tako za starejše."

"Vendar Chanel No. 5 diši čudovito tako na nekom, ki nosi kavbojke in majčko, kot na nekom v kostimu ali obleki. Na nekom, ki gre v soboto na tržnico po sadje in zelenjavo, v opero, gledališče ali na pijačo s prijatelji. In da - diši čudovito tudi na nekom v (umetnem) krznenem plašču in petkah. Vse dokler zna parfum 'nositi'," še pravi poznavalec.

Ob tem še dodaja: "Zanimivo je spremljati, kako se njegova predstava o nedostopnem vonju za dame v visokih petah in krznenih plaščih nenehno reproducira. In to v času, ko smo glede krzna ozaveščeni in ga ne nosimo. Pri čemer je zame ta dišava prispodoba odličnega, čutnega in seksi vonja."

Ne spreglejte