SiolNET. Trendi Kultura
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za program EPK se najbolj zanimajo Avstrijci

3

termometer

Organizatorji projekta Maribor Evropska prestolnice kulture (EPK) 2012 so se srečali z graškim županom Siegfriedom Naglom in kulturnimi iniciativami avstrijske Štajerske.

Po ugotovitvah organizatorjev EPK so nad programom navdušeni predvsem Avstrijci, saj ti predstavljajo skoraj tri četrtine obiskovalcev info točk v mestu.

"Za mesto je kultura postala ena izmed najpomembnejših perspektiv" Število avstrijskih turistov v Mariboru glede na lansko leto povečalo za trikrat. "Maribor se pomika iz postindustrijske dobe v novo obdobje. Za mesto je kultura postala ena izmed najpomembnejših perspektiv," je dejal na obisku v Gradcu programski direktor Maribor 2012 Mitja Čander.

Pomembno sodelovanje štajerskih prestolnic Graški župan Siegfried Nagl je poudaril pomembnost sodelovanja štajerskih prestolnic na področju politike, znanosti in umetnosti. Mariborski podžupan Tomaž Kancler pa je projekt Gradec EPK 2003 označil za vzor Mariboru, letošnji prestolnici kulture.

V sodelovanju z Avstrijo nastalo veliko projektov V sodelovanju z Avstrijo je po Čandrovih besedah nastalo veliko projektov EPK. Eden izmed njih je Maribor - Gradec, 100 let - 100 dni, ki s stenskimi časopisi dokumentira zgodovino obeh mest v zadnjih 100 letih. Graški festival uličnih gledališč La Strada bo julija pod imenom "Streetwalker - La Strada" obiskal tudi Maribor.

Oktobra pa bo graški Univerzalni muzej Joanneum skupaj z mariborskim Evropskim kulturnim in tehnološkim centrom predstavil arheološke najdbe z območja dvorca Betnava. Instituciji bosta priredili tudi konferenco na temo Komu pripada zgodovina?.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin