Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
10.12

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

razrešitev Damjan Damjanovič

Četrtek, 21. 12. 2017, 10.12

3 mesece, 2 tedna

Odločitev sodišča: Sklep ministrstva, da se Damjanoviča razreši, velja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Damjan Damjanovič | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi ministrstva za kulturo na začasno odredbo, s katero je upravno sodišče zadržalo razrešitev direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanoviča. Začasna odredba je tako prenehala veljati, s tem pa tudi zadržanje sklepa o njegovi razrešitvi.

Ministrstvo je sklep o Damjanovičevi razrešitvi s položaja direktorja SF izdalo 18. oktobra. Razrešitev bi se morala zgoditi 15. novembra, vendar se je Damjanovič na to odzval z upravnim sporom.

Upravno sodišče je na prvi stopnji ugodilo njegovi zahtevi in do pravnomočne odločitve v tem upravnem postopku zadržalo učinkovanje sklepa ministrstva, na kar se je ministrstvo pritožilo na vrhovno sodišče. To je prejšnji petek ugodilo pritožbi ministrstva. Odločitev upravnega sodišča je spremenilo tako, da je zavrnilo Damjanovičevo zahtevo za izdajo začasne odredbe.

Z razrešitvijo ne nastaja težko popravljiva škoda

Vrhovno sodišče je ob reševanju pritožbe presodilo, da Damjanoviču z razrešitvijo s položaja direktorja ne nastaja težko popravljiva škoda, ki bi jo morali preprečiti z izdajo začasne odredbe. Ta po zakonu o upravnem sporu predstavlja nujen ukrep, s katerim sodišče, če so izpolnjeni z zakonom predpisani pogoji, začasno odloži izvršitev dokončnega upravnega akta oziroma začasno uredi stanje do pravnomočne odločitve sodišča o vloženi tožbi. Odločanje o začasni odredbi zato zahteva restriktiven pristop. Vrhovno sodišče je ob reševanju pritožbe presodilo, da Damjanoviču z razrešitvijo s položaja direktorja ne nastaja težko popravljiva škoda, ki bi jo morali preprečiti z izdajo začasne odredbe, zato sklep ministrstva o Damjanovičevi razrešitvi velja.   | Foto: Bojan Puhek Vrhovno sodišče je ob reševanju pritožbe presodilo, da Damjanoviču z razrešitvijo s položaja direktorja ne nastaja težko popravljiva škoda, ki bi jo morali preprečiti z izdajo začasne odredbe, zato sklep ministrstva o Damjanovičevi razrešitvi velja. Foto: Bojan Puhek

Vrhovno sodišče poudarja, da je imenovanje na vodstveni položaj v javnem sektorju, povezan z varstvom javnega interesa in izvajanjem javnih nalog, tudi na položaj direktorja javnega zavoda, privilegij in ne pravica posameznika. Torej samo zaradi neimenovanja na ta položaj ali izgube tega položaja ne more priti do posega v pravno varovani položaj posameznika, ki bi presegal materialne posledice, ki mu ob izgubi takega položaja nastanejo, kot je plača, in ki so ob uspehu v sodnem postopku tudi popravljive.

Sklep ministrstva o razrešitvi Damjanoviča velja

Sklep ministrstva, da se Damjanoviča razreši s položaja, tako velja, odločitev pa lahko Damjanovič zdaj izpodbija z drugimi pravnimi sredstvi. V primeru, da bi s tožbo uspel, bo lahko zahteval povračilo prej omenjene škode, nastale z naslova plač in prispevkov.

Iz izseka o Damjanovičevi razrešitvi, objavljenega na spletu, je razvidno, da je minister za kulturo Tone Peršak ugotovil, da direktor Slovenske filharmonije pri svojem delu ni ravnal po predpisih in splošnih aktih zavoda, ni izpolnjeval obveznosti do ustanovitelja ter je kršil obveznost dobrega poslovanja.

Opozorila o Damjanovičevi neprimernosti za direktorsko funkcijo glasbene ustanove

Tudi svet in strokovni svet SF, ki sta bila pozvana k podaji mnenja o predčasni razrešitvi, sta na skupni seji v začetku septembra presodila, da je razlogov dovolj, da Damjanovič predčasno zapusti tretji zaporedni mandat vodenja te glasbene ustanove.

V zadnjih dveh letih so zaposleni SF večkrat opozarjali na Damjanovičevo neprimernost za funkcijo, ki jo je opravljal, kar se je izkazalo tudi s pozivom sindikatov Sviz in Glosa k njegovemu odstopu, stavko zaposlenih na delovnem mestu in protestnim shodom pred ministrstvom. Vmes je odstopil šef dirigent Uroš Lajovic, kar je bila ena od stavkovnih zahtev orkestra, pred kratkim pa je svoj odhod napovedala še pomočnica direktorja za zbor Martina Batič, ki jo je prav tako pripeljal v zavod.

Vse očitke je Damjanovič, ki je na čelu SF od oktobra 2003, mandat pa bi se mu iztekel oktobra prihodnje leto, zavračal. Trdil je, da so bistveni razlog za nastale razmere v SF "neupravičena napredovanja, ki so jih zahtevali zaposleni". Zaradi domnevno nezakonitih stavk zaposlenih je vložil tudi tožbo na delovno sodišče. To je pred kratkim presodilo, da je bila opozorilna stavka, ki so jo izvedli 5. decembra lani, zakonita, stavka 1. januarja letos pa ne.

 

Ne spreglejte