Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
7. 11. 2013,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

predstava gledališče

Četrtek, 7. 11. 2013, 13.54

8 let

Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli je predstava, ki si jo bo po septembrski novomeški premieri mogoče ogledati tudi v Ljubljani.

V Stari mestni elektrarni se 17. novembra ob 20. uri obeta ljubljanska premiera predstave Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli, ki je konec septembra prvo uprizoritev doživela pred novomeškim občinstvom v Anton Podbevšek Teatru. Gre za novo predstavo kolektiva Beton Ltd.

Odrsko delo izhaja iz absurda, kot "ga opredeljuje trenutni kontekst časa in kot ga v delu Morilec brez razloga razvija Eugene Ionesco. Vračanje k stvarnosti, ki jo vse bolj nadomešča fiktivno, izmišljeno, napeljuje na premislek o nas samih, kakršni smo, in stalno spreminjajočih se okoliščinah, ki nas obdajajo", so med drugim zapisali o predstavi. Po drugi strani se uprizoritev vrača k izhodiščem gledališkega in množici uprizoritvenih postopkov prehajajočih med preteklim in sedanjim, obljubljenim in zapravljenim, med grenkim in sladkim. Gre za obračanja k izgubljenemu času, ki je pretekel, se izmuznil med tem, ko smo zaznavali in opazovali neko drugo realnost kot tisto, ki je resnično bila.

Člani kolektiva Beton Ltd., Primož Bezjak, Branko Jordan in Katarina Stegnar so si skozi nastajanje projekta zastavljali vprašanja, ki se nanašajo na osebna, poklicna in družbena izhodišča ter segajo v tri ločena časovna obdobja: v leto rojstva (1976 in 1977) in kontekst nekdanje skupne države Jugoslavije, v obdobje odraščanja, ki se konča z zrelostnim izpitom (1995/1996), in v projekciji v prihodnost, ki ostaja neoprijemljiva.

Koncept in režija je delo kolektiva Beton Ltd., pod scenografijo in oblikovanje svetlobe se je podpisal tandem son:Da, pod glasbo pa Dead Tongues.

Humorno in samoreflektivno o sodobnem času Beton Ltd. Je v začetku devetdesetih let ustanovil režiser Matjaž Pograjc. Aktivni člani kolektiva, ki v njem sodelujejo že od študija na AGRFT so Primož Bezjak, Branko Jordan in Katarina Stegnar. Eno od izhodišč gledališko gibalnega kolektiva je, da se problematik sodobnega sveta loteva samoreflektivno in humorno perspektivo ter z inovativnimi uprizoritvenimi načini in postopki.

Po ljubljanski premieri bodo 18., 19. in 20. novembra v Stari Elektrarni tudi ponovitve.

Ne spreglejte