SiolNET. Trendi Kultura
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veliki Prešernovi nagradi dobila Boris A. Novak in Janez Mejač

0,45

termometer

presernovi nagrajenci

Dobitnika velike Prešernove nagrade za življenjsko delo sta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Prešernovim nagrajencem bodo nagrade izročili na slovesnosti, ki bo potekala 7. februarja, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dne.

Prejemniki nagrad Prešernovega sklada 2018 pa so snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in umetnica Maja Smrekar.

Boris A. Novak je, kot so zapisali v utemeljitvi nagrade, pesnik, dramatik in prevajalec, ki je prav tako publicist, angažiran javni intelektualec, literarni znanstvenik in univerzitetni predavatelj, ki "slovensko literarno in, širše, kulturno krajino pomembno oblikuje že 40 let".

Prešernovo nagrado za življenjsko delo bo prejel za izjemen in prepoznaven ustvarjalni opus, so na današnji novinarski konferenci sporočili predstavniki Prešernovega sklada.

FOTO: Daniel Novakovič/STA FOTO: Daniel Novakovič/STA

"Čeprav je na oder slovenske poezije stopil še v času, ko se je pesmi pri nas pisalo in bralo predvsem v skladu z idejno-estetskimi postulati radikalnega, poznega modernizma, je prav z Novakom slovenska poezija našla sladostrasten, tenkočuten in zastrašujoče okreten, imaginativno nebrzdan, pa po potrebi oblikovno tudi discipliniran, prepoznavno individualen glas, ki jo je v pomembni meri pomagal usmeriti na novo pot," je v utemeljitvi med drugim zapisal Goran Dekleva.

Dekleva je še posebej izpostavil Novakov ep Vrata nepovrata, v katerem je pesnik porabil vse svoje veščine in zaposlil ves register pesniških postopkov.

FOTO: Daniel Novakovič/STA FOTO: Daniel Novakovič/STA

Prešernovo nagrado za življenjsko delo bo letos prejel tudi baletni solist, koreograf, režiser in dolgoletni vodja ljubljanskega baleta Janez Mejač, "ki je s svojim neizmerljivimi plesnim opusom in umetniškimi izraznimi globinami zaznamoval slovensko baletno umetnost 20. stoletja". Nastopil je v 84 solističnih vlogah, ki jih je oblikoval s 26 domačimi in tujimi koreografi.

FOTO: Daniel Novakovič/STA FOTO: Daniel Novakovič/STA

Daliborka Podboj je v utemeljitvi zapisala, da je imel Mejač pravšnjo moč, talent in tudi dovolj strasti, da je lahko vzdržal v zahtevni baletni umetnosti, vse dokler je obvladal svoje telo: "Mejač se je baletu z dušo in srcem brezpogojno razdajal, tudi z vso energijo, ki je je glede na svoj obsežni opus imel v izobilju, ko ga nikakor ni mogla zaustaviti zasedenost v gledališču, da ne bi baletne umetnosti širil po odrih in krajih zunaj Ljubljane."

Danes so naznanili tudi t. i. male Prešernove nagrajence, ki nagrado sklada prejmejo za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v preteklih dveh letih in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin