SiolNET. Trendi Kultura
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je kipar Viktor Plestenjak

1,13

termometer

Viktor Plestenjak | Viktor Plestenjak (1944–2022) | Foto: osebni arhiv
Viktor Plestenjak (1944–2022) Foto: osebni arhiv

V 78. letu je umrl slovenski akademski kipar in dolgoletni violist simfoničnega orkestra RTV Slovenija Viktor Plestenjak. Leta 2011 je v Ljubljani prejel županovo nagrado za kiparstvo, Sloveniji pa zapustil ogromno javnih del, med katerimi v zadnjih letih po prepoznavnosti izstopa bronasta skulptura Roža Portoroža.

Viktor Plestenjak, rojen leta 1944 v Ljubljani, je leta 1967 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Bil je izrazito dober portretist, specialko za portret pa leta 1970 končal pri profesorju Zdenku Kalinu. Istega leta je prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Poleg portretov ljudi je rad upodabljal tudi živalske figure. Njegov cilj je bil doseči harmonijo, kjer se oblike, volumni, ploskve, svetloba, sence prepletajo v celoto, ki da umetniškemu izdelku karakter in dušo, je o njegovem delu za MMC zapisala profesorica likovne pedagogike Milena Rupar.

Kiparjeva umetnost "je plod večletnega raziskovanja, ki ga je pripeljala do dinamičnih in vase zazrtih antropomorfnih in živalskih oblik. Kar se uteleša v glavi, se sproti rojeva pod umetnikovimi prsti. Njegovo kiparstvo ni samo lepo in likovno dovršeno, temveč v sebi nosi presunljivo umetniško sporočilo", so zapisali na spletni strani galerije Hest.

Plestenjakova bronasta skulptura Roža Portoroža | Foto: osebni arhiv Plestenjakova bronasta skulptura Roža Portoroža Foto: osebni arhiv

Imel je blizu 20 samostojnih in 30 skupinskih razstav, med njegovimi javnimi deli v Sloveniji velja omeniti Rožo Portoroža, bronasto skulpturo, ki leži na osem ton težkem apnenčastem kamnu ter predstavlja deklico, ki se v Portorožu nastavlja soncu, ob njej pa še spomenik Antonu Sovretu v Šavni pri Hrastniku, spomenik Svete Barbare, ki so ga iz Fiese preselili v Zasavje, v Dolenjskih Toplicah stoji njegova prenovljena lesena skulptura z novim dodatkom, krono, ki jo je lani preimenoval v korono, deloval je tudi v Banjaluki, kjer je v prejšnjem stoletju pred tamkajšnjo katedralo Sv. Bonaventure v kamen izklesal dva reliefa.

Je tudi avtor najprestižnejšega priznanja v svetu slovenskega klubskega nogometa, pokala SPINS XI, ki ga prejemajo najboljši igralci v domačem prvenstvu. Poleg kiparstva se je poklicno ukvarjal z glasbo, saj je bil od leta 1972 pa vse do upokojitve zaposlen kot violist v simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin