Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
28. 4. 2015,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Charlie Hebdo

Torek, 28. 4. 2015, 11.12

8 let

Spor v PEN zaradi Charlie Hebdoja

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odločitev ameriškega PEN, da letos nagrado za pogum podelijo časniku Charlie Hebdo, je sprožila kar nekaj polemik med člani in članicami organizacije. Šest se jih protestno ne bo udeležilo podelitve.

Nagrado za pogum, ki nosi ime po Toni in Jamesu C. Goodalu, paru, ki je svoje življenje posvetil boju za pravico do izražanja in tudi za zaščito novinarjev in novinark, letos prejme satirični časopis Charlie Hebdo. Kot so zapisali pri ameriškem PEN, tednik dobi nagrado zato, ker se ni uklonil grožnjam in ker je kljub tragediji, ki je prizadela njihovo uredništvo januarja letos, ohranil svojo moč in pogum.

A letošnjemu izboru nasprotuje vsaj šest novinarjev in novinark, ki so protestno odpovedali svojo udeležbo na slavnostni podelitvi nagrad, ki bo 5. maja letos in na kateri bosta nagrado prevzela urednik Gerard Biard in pisec Jean-Baptiste Thoret, ki sta napad na uredništvo preživela, ker sta v službo prišla pozneje.

"Charlie Hebdo je napadal predvsem muslimane" Pisatelji Peter Carey, Michael Ondaatje in Teju Cole ter pisateljice Francine Prose, Rachel Kushner in Taiye Selasi menijo, da tednik Charlie Hebdo promovira kulturno netoleranco in vsiljene sekularne poglede, v svojih izjavah pa so bili kritični tudi do Francozov, ki po njihovem mnenju zanemarjajo moralno dolžnost do velikega dela svoje populacije.

Predsednik ameriškega PEN Andrew Solomon je po poročanju New York Timesa povedal, da so se zavedali, da bo nagrada morda kontroverzna, vendar pa niso pričakovali tako ostrih odzivov na odločitev. Mnenje šestih sicer odseva številne kritike, ki so bile izražene po terorističnem napadu na uredništvo, in sicer da je tednik, čeprav je trdil, da so kritični do vseh, svojo satiro usmerjal predvsem na francoske muslimane.

Rushdie: Prav je, da PEN počasti spomin na ubite karikaturiste Na proteste proti podelitvi nagrade Charlie Hebdoju se je odzval tudi pisatelj Salman Rushdie, nekdanji predsednik ameriškega PEN, ki se je več let skrival zaradi smrtne obsodbe, ki jo je po izidu romana Satanski verzi zanj izrekel Iran. Čeprav sta dva od podpisanih njegova stara prijatelja, se po njegovih besedah motita.

Za agencijo AP je povedal: "Če PEN kot organizacija, ki se bori za svobodo izražanja, ne sme braniti in počastiti ljudi, ki so bili ubiti zaradi risanja karikatur, potem odkrito rečeno ta organizacija ni vredna svojega imena. Petru in Michaelu (dva od šestih, ki nasprotujejo nagradi, op. a.), bi rad sporočil, da upam, da se nikoli nihče ne spravi nad njiju."

Po njegovem mnenju tu ne gre za marginalizirano in diskriminirano muslimansko manjšino v Franciji, temveč za boj proti islamskim fanatikom, ki so dobro organizirani, dobro financirani in katerih cilj je ustrahovanje tako muslimanov kot nemuslimanov.

Ne spreglejte