Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kultura

Torek, 8. 7. 2014, 16.23

8 let

Socialni demokrati o kulturi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odgovori političnih strank o kulturi.

Si kultura zasluži svoje ministrstvo? V SD zagovarjamo samostojno ministrstvo za kulturo in menimo, da ima velik simbolen pomen. Izkazuje namreč namero vlade, da bo vzpostavljala pogoje za razvoj ustvarjalnosti na vseh področjih, pri čemer pa sta pomembna kazalnika tudi višina sredstev, ki so za to področje namenjena v proračunu, in vključenost kulture v delovanje drugih ministrstev oz. celotne vlade.

Bi za zaposlene, predvsem na vodilnih položajih, v javnih kulturnih zavodih uvedli preverjanje strokovne usposobljenosti na vsakih pet let? Ne, saj za zaposlene v kulturnih zavodih ne morejo veljati drugačni pogoji kot za preostale. Naj ob tem še spomnimo, da kontinuirane oblike preverjanja sposobnosti vodilnih že obstajajo. Vodstveni delavci so dolžni sprejemati petletni strateški načrt zavoda, sicer so razrešeni.

Bi morala Slovenija tako kot Belgija v času krize povečati vlaganja v kulturo? Če da, kako? Da. V SD smo že pripravili predlog, ki bi bistveno povečal vlaganja v kulturo. Z njim bi dokončali nerealizirane projekte kulturne dediščine, podprli knjižničarstvo, ljubiteljske dejavnosti, investicije v javne zavode in kulturniške mreže ter tako zagotovili dodatnih 11 milijonov evrov na leto.

Je večji vložek v stalni prostor v Arzenalih na Beneškem bienalu ekonomsko smotrna poteza? Da, četudi je bil naš prostor v preteklosti že deležen posebne pozornosti, spomnimo le na lanske izjemne odzive na postavitev Jasmine Cibic Za naše gospodarstvo in kulturo. Večji prostor na osrednjem prizorišču pa odpira nove priložnosti.

Se zavzemate za to, da bi vlaganje v kulturo in nakup umetniških del prinašal davčne olajšave? Da, so pa davčne olajšave ena izmed možnosti. Kot obliko spodbujanja v SD prepoznavamo tudi opremljanje javnih prostorov z umetniškimi deli.

Ali naj kulturo financira država ali naj se to v celoti prepusti trgu? Za SD sta dostopnost do kulturnih dobrin in možnost kulturnega izražanja človekovi pravici, varovani z ustavo. Zato kultura ne sme biti v celoti prepuščena tržnim zakonitostim, zlasti ne ljubiteljska, ki je nepogrešljiv spodbujevalni dejavnik identitete v vsaki skupnosti.

Katera umetnica ali umetnik je po vašem mnenju v zadnjih letih najbolj zaznamovala ali zaznamoval slovensko umetnosti oziroma poskrbel ali poskrbela za prepoznavnost Slovenije v tujini? V SD menimo, da je prispevek vsake umetnice oz. umetnika nadvse dragocen. Neposreden odgovor na vprašanje pa bi hierarhiziral področja umetnosti ter nehote zmanjšal pomen dosežkov drugih izjemnih umetnic in umetnikov, ki jih ne bi omenili, česar pa si ne želimo.

Ne spreglejte