Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 2. 2014,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kultura

Petek, 7. 2. 2014, 7.53

8 let

Slovenke močneje povezane s kulturo kot pa Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenci imamo med kulturnimi prireditvami najraje gledališko predstavo, ženske so pogostejše obiskovalke kulturnih prireditev, najmanj pa se kulturno udejstvujejo Slovenci stari od 30 do 44 let.

Na slovenski kulturni praznik bodo številne kulturne ustanove v Sloveniji obiskovalcem ponudile prost vstop, s tem pa tudi možnost, da vsaj enkrat na leto prestopijo njihov prag. Je ta dan edini v letu, ko pomislimo na kulturo? Kako kulturno dejavni smo Slovenci? Kakšne vrste kulturnih prireditev obiskujemo? Kako pogosto obiskujemo posamezne kulturne ustanove? Na ta vprašanja je poskušala odgovoriti raziskava, ki jo je pripravila Mediana TGI. Na vzorcu 4.037 ljudi je preverila, koliko Slovence zanima kultura.

Slovenci najraje v gledališče, najslabše obiskane baletne predstave Gledališče je najljubša kulturna ustanova Slovencev, saj ima širok spekter predstav. Največ Slovencev, 44 odstotkov (ali 703.580), gledališče obišče enkrat na leto, s 24,1 odstotka sledi ogled klasičnega koncerta ali recitala, s 23,2 odstotka ogled plesne predstave, s 14 odstotki ogled opere, dobrih devet odstotkov Slovencev si baletno predstavo ogleda enkrat na leto.

Preseneča podatek, da so gledališke predstave zanimive tudi za gledalce pred televizijskimi zasloni, saj jih spremlja kar 20,8 odstotka Slovencev. Najmanj gledalcev na televiziji spremlja balet, 11,1 odstotka, a podatek pokaže, da je ta odstotek še vedno višji kot pa za obisk baleta v živo. So krive predrage vstopnice?

Obiskanost v zadnjem letu Prerez podatkov se za obiskanost kulturnih ustanov v zadnjih 12 mesecih ni veliko spremenil. Še vedno vodi gledališče s 43,4 odstotka obiskovalcev, balet pa obišče najmanj, 14,6 odstotka obiskovalcev.

Muzeji in knjige zanimivi za mlade V zadnjih 12 mesecih je dobra petina Slovencev (20,5 odstotka oziroma 327 tisoč ljudi) obiskalo kraj zgodovinskega pomena. Sledijo muzeji in umetniške galerije. Medtem ko so kraji zgodovinskega pomena in umetniške galerije privabili največ Slovencev, starih od 65 do 70 let, pa so muzeje največkrat obiskali mladi, stari od 15 do 29 let.

Ženske močneje povezane s kulturo Vse omenjene kulturne prireditve in predstave (gledališče, opera, balet, plesne predstave, umetniške galerije) bolj zanimajo ženske kot moške. Moške še najbolj pritegne gledališče (34,5 odstotka moških), najredkeje pa si ogledajo baletno predstavo (26,7 odstotka). Le filmi so tisti, ki se jim v povsem enaki meri posvetijo tako moški kot ženske. Tudi knjige raje prebira nežnejši spol – na vprašanje, ali so v zadnjem mesecu prebrali kakšno knjigo, je pritrdilno odgovorilo 63 odstotkov žensk in 37 odstotkov moških.

Med tistimi, ki so v zadnjem mesecu prebrali kakšno knjigo, je največ mladih med 15. in 30. letom (30,9 odstotka). Tako kot se najmanj udeležujejo kulturnih prireditev, tudi branju posvetijo najmanj časa Slovenci, stari od 30 do 44 let.

Ne spreglejte