SiolNET. Trendi Kultura
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci na dopust s kriminalkami, zgodovinskimi romancami in sodobnimi erotičnimi romani

3

termometer

 | Foto:
Letos, ob stoletnici začetka prve svetovne vojne, knjižnice zaznavajo tudi porast povpraševanja po knjigah s to tematiko.

V poletnem času, predvsem v juliju, v Mestni knjižnici Ljubljana (MKL) opazno poraste izposoja leposlovja, tudi zahtevnejšega, turističnih in planinskih vodnikov ter knjig o vodnih športih in kolesarstvu.

Mnogi bralci iščejo lažjo oziroma žanrsko leposlovje, kot so ljubezenski romani, kriminalke, zgodovinske romance in sodobni erotični romani, knjižnični uporabniki pa med poletnimi počitnicami posegajo tudi po klasikah, kot so Tolstojeva Ana Karenina, dela Jane Austen, Agathe Christie in drugih, so še zapisali v MKL. Med slovenskimi deli največ posegajo po kresnikovih nominirancih Čeprav je zanimanje za izposojo kakovostnejšega branja manj opazno, je vseeno vredno omembe. Bralci pogosto posegajo po novejših romanih, kot je Inženir človeških duš Josefa Škvoreckyja.

Med slovenskimi deli so na udaru predvsem kresnikovi nominiranci in nagrajenec Davorin Lenko z romanom Telesa v temi, poleg tega pa tudi druga novejša dela, kot so Herman Vitežnik Mihe Stoparja, Zaspi, mala moja, zaspi Irene Svetek, Noč v Reykjaviku Brine Svit in Pasja ulica Toneta Partljiča.

Aktualni so tudi biografski roman o Cavazzi, roman Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela, Nocoj sem jo videl Draga Jančarja in poezija Toneta Pavčka Angeli, je razvidno iz izbora, ki so ga pripravili bibliotekarji MKL. Vedno aktualne klasike, ki so bile ponovno prevedene Iskalci posegajo tudi po svetovnih klasikah, ki so bile nedavno ponovno prevedene, med drugim vlada zanimanje za Živalsko farmo Georga Orwella, Krasni novi svet Aldousa Huxleyja ter za dela Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega in Gabriela Garcie Marqueza.

Med malo starejšimi deli bralci kažejo zanimanje za dela Khaleda Hosseinija in Harukija Murakamija ter med drugim še za Samotnost praštevil Paola Giordana. Iskana stvarna literatura se poleti preseli v območje različnih vodnikov ter knjig o poletnih športih, letošnji hiti pa so med drugim tudi knjige s tematiko prve svetovne vojne, kot je Prestolonaslednikova smrt: po sledeh slovenskih interpretacij sarajevskega atentata Andreja Rahtena. Ob dopustu tudi knjige za osebnostno rast Svoje bralce vedno znova najdejo knjige s področja osebnostne rasti, duhovnosti in zdrave prehrane, kot sta Superživila Tonie Reinhard in Prikrito: neznano življenje človeških možganov Davida Eaglemana. Bralci se ob tem zanimajo še za knjige o Emoni in Rimljanih ter biografije, kot sta Leni Riefenstahl: neizprosna moč slik in Stalin: na dvoru rdečega carja.

Ob tem v MKL opozarjajo še na priljubljen projekt Maček v žaklju - skriti zakladi, ki poteka četrto leto. To so paketi oziroma vrečke knjig, ki so izbrane glede na žanr, bodisi ljubezenski, zgodovinski, pustolovski ali fantazijski.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin