Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
10. 6. 2016,
10.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljubljana Tovarna Rog Rog

Petek, 10. 6. 2016, 10.21

6 let, 6 mesecev

Razstava lokalne vizualne scene v podporo obstoja Roga

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Po ponedeljkovem prihodu bagrov na območje nekdanje tovarne Rog so se uporabniki in uporabnice avtonomne cone v naslednjih dneh odzvali s festivalom Rogoviljenje. Del tega je tudi podporna razstava DSU (decentralizacija sodobnih umetnosti).

Ob pismih podpore, ki jih uporabniki in uporabnice tovarne Rog dobivajo tudi iz tujine, je nastala tudi razstava, ki se osredotoča predvsem na širok nabor sodelujočih v znak zavzemanja za obstoječi kreativno-socialni prostor. | Foto: Ob pismih podpore, ki jih uporabniki in uporabnice tovarne Rog dobivajo tudi iz tujine, je nastala tudi razstava, ki se osredotoča predvsem na širok nabor sodelujočih v znak zavzemanja za obstoječi kreativno-socialni prostor.

Velik pa ni le nabor umetniških del na razstavi, njeno odprtje je pospremilo tudi številno občinstvo. | Foto: Velik pa ni le nabor umetniških del na razstavi, njeno odprtje je pospremilo tudi številno občinstvo.

Naslov razstave, Decentralizacija sodobnih umetnosti Rog ali kratko DSU Rog, je odgovor na pretekli MOL-ov projekt CSU Rog oz. Center sodobnih umetnosti Rog, ki je bil "velikopotezno zastavljen kot javno-zasebno partnerstvo z večjim delom zasebnih površin (elitna stanovanja, hotel itd.) in kmalu tudi opuščen, ker k projektu ni pristopil noben zaseben partner", so zapisali ob razstavi. | Foto: Naslov razstave, Decentralizacija sodobnih umetnosti Rog ali kratko DSU Rog, je odgovor na pretekli MOL-ov projekt CSU Rog oz. Center sodobnih umetnosti Rog, ki je bil "velikopotezno zastavljen kot javno-zasebno partnerstvo z večjim delom zasebnih površin (elitna stanovanja, hotel itd.) in kmalu tudi opuščen, ker k projektu ni pristopil noben zaseben partner", so zapisali ob razstavi.

Ob razstavi DSU Rog so uporabniki in uporabnice nekdanje tovarne še zapisali, da za razliko od centralizacije - to razumejo kot osnovni oblastni princip MOL, ki na ravni kulturnih učinkov prinaša procese poenotenja v več pogledih, tudi trganje socialnih vezi, na kar vpliva ustvarjanje konkurenčnega delovanja - sami stavijo na decentralizacijo. Ta poudarja pomen raznolikosti, v organizacijskem, produkcijskem, estetskem in drugih smislih, dopušča socialno raznovrstnost in odprtost. Socialno-kulturni prostor je tako kraj za mnoge in mnogoterosti.   | Foto: Ob razstavi DSU Rog so uporabniki in uporabnice nekdanje tovarne še zapisali, da za razliko od centralizacije - to razumejo kot osnovni oblastni princip MOL, ki na ravni kulturnih učinkov prinaša procese poenotenja v več pogledih, tudi trganje socialnih vezi, na kar vpliva ustvarjanje konkurenčnega delovanja - sami stavijo na decentralizacijo. Ta poudarja pomen raznolikosti, v organizacijskem, produkcijskem, estetskem in drugih smislih, dopušča socialno raznovrstnost in odprtost. Socialno-kulturni prostor je tako kraj za mnoge in mnogoterosti.

Postavitev se razteza v šestih prostorih Roga, med drugim tudi v avli osrednjega tovarniškega kompleksa. | Foto: Postavitev se razteza v šestih prostorih Roga, med drugim tudi v avli osrednjega tovarniškega kompleksa.

Dela DSU Rog so na ogled tudi v Galeriji Kljub Vsemu. | Foto: Dela DSU Rog so na ogled tudi v Galeriji Kljub Vsemu.

Osrednji del razstave je v prvem nadstropju tovarne v prostoru Zelenica. | Foto: Osrednji del razstave je v prvem nadstropju tovarne v prostoru Zelenica.

V Rogu s ciljem predstavitve delovanja avtonomne cone vsak dan ob 17. uri organizirajo vodene oglede.
 | Foto: V Rogu s ciljem predstavitve delovanja avtonomne cone vsak dan ob 17. uri organizirajo vodene oglede. V okviru festivala Rogoviljenje se raznovrstni program, od koncertov in diskusij do predavanj in projekcij, obeta tudi v prihodnjih dneh.  | Foto: V okviru festivala Rogoviljenje se raznovrstni program, od koncertov in diskusij do predavanj in projekcij, obeta tudi v prihodnjih dneh.

Ne spreglejte