SiolNET. Trendi Kultura
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razkrivamo: Evropa po drugi svetovni vojni ni praznovala!

2

termometer

Knjiga Podivjana celina: Evropa po drugi svetovni vojni avtorja Keitha Lowa razkriva, kaj se je v Evropi dogajalo v ključnem formativnem obdobju po koncu druge vojne. O tem ni drugih knjig.

Knjiga nazorno pokaže, da se druga svetovna vojna ni končala z dnem zmage v Evropi, marveč je v različnih oblikah divjala še vsaj do leta 1950.

Zgodba o povojni Evropi torej ni toliko zgodba o obnovi, kakor o poti v anarhijo ter o dogajanju na celini, ki je ostala brez ustanov.

Odlomek se bere kot opis apokalipse, a orisuje realno stanje po vojni, ko se je porušil politični sistem, sistem morale in se je vzpostavila anarhija. Knjiga britanskega zgodovinarja Keitha Lowa Podivjana celina: Evropa po drugi svetovni vojni (Savage Continent: Europe in the aftermath of world war II, 2012) se začne s podrobnim opisom, kaj vse je bilo med vojno uničeno, tako na stvarni kot moralni ravni. V drugem delu avtor opisuje val maščevanja, ki je preplavil celino, v tretjem in četrtem delu pa predstavi, kaj se je zgodilo, ko so maščevanje in druge oblike nasilja spustili z vajeti: zanetili so etnično čiščenje, politično nasilje in državljanske vojne – dogodke z najbolj daljnosežnimi posledicami v evropski zgodovini. V grobem je torej opisano obdobje v letih 1944–1949. Na nekaj mestih Lowe omenja tudi Slovenijo in slovenske domobrance ter dogajanje v Mariboru.

Več o knjigi si preberite tukaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin