Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
8.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Shakespeare

Sreda, 14. 8. 2013, 8.38

8 let

Pri tragediji Thomasa Kyda je imel prste vmes Shakespeare

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Profesor na univerzi v Teksasu je odkril, da je 325 vrstic v Španski tragediji Thomasa Kyda napisal kar Shakespeare.

Američan Douglas Bruster je namreč analiziral vzorec Shakespearjevih rokopisov in našel precejšnje podobnosti med potrjenim rokopisom in dodatnimi odstavki Španske tragedije, pod katero se je podpisal Thomas Kyd. Ugibanj, da je avtor dela tragedije sam Shakespeare, je bilo v preteklosti precej, z analizo rokopisov pa so ugibanja zdaj tudi potrdili.

Vzorce Shakespearovih rokopisov hrani Britanska knjižnica, v njih pa je Bruster našel ponavljajoče se vzorce pri črkovanju (namesto blessed je Shakespeare na primer besedo črkoval blest), ki so se nato pojavili tudi v 325 dodatnih vrsticah Španske tragedije.

V kratkem članku, ki ga bo Bruster objavil septembra, bo pisalo tudi, da so vrstice, ki jih številni strokovnjaki nočejo pripisati Shakespearju, ker naj bi bile preveč nerodno napisane, v resnici Shakespearjeve, le da jih je tiskar narobe prebral in s tem porušil ritem. Kot posledica te nove analize se bo Španska tragedija leta 2016 pojavila v zborniku dramskih besedil, ki jih je Shakespeare napisal v sodelovanju z drugimi dramatiki. Pisanje za elizabetinsko gledališče je bilo namreč pogosto ekipno delo, saj so si dramatiki med seboj dopolnjevali dela, bi bila ta bolj ''začinjena''. Dodatek k Španski tragediji naj bi nastal leta 1602, več kot desetletje po tem, ko je Kyd napisal izvirnik, z dodatkom pa je Shakespeare drami dodal neka psihološkega realizma.

Brusterjevo odkritje morajo zdaj potrditi še strokovnjaki za Shakespearja. Če bodo njegovo odkritje priznali, bo dodatek k Španski tragediji prvi prispevek k Shakespearjevemu kanonu po devetdesetih letih, ko so vanj uvrstili Shakespearjeve dodatke k igri Edvard III., ki jo je v izvirniku prav tako napisal Kyd.

Ne spreglejte