Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 7. 2014,
16.21

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Branko Soban

Sreda, 30. 7. 2014, 16.21

1 leto, 7 mesecev

Pri Sanjah aktivistično z mislimi Cvetko Vahove in Galeana ter vrste intervjuvancev Sobana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri založbi Sanje so izdali nova dela, ki jih povezuje razmislek o sodobnem svetu in človeku.

Izšla je različica istoimenskega eseja Karin Cvetko Vah Opravičilo človeka, 31 intervjujev Branka Sobana s skupnim naslovom Kazen brez zločina: Vojna, teror, upor ter angažirano delo Eduarda Galeana Otroci dni.

Esej za presek molka in apatičnosti Opravičilo človeka je razširjena različica eseja, ki je bil na natečaju Slovenskih dnevov knjige nominiran za najboljši esej. Je razmislek o stanju današnje družbe in poziv k spremembam. Avtorica ga je napisala iz jeze in razočaranja nad svetom, v katerem živimo, njegov osnovni namen pa je presekati molk in apatičnost. Kritično, mestoma radikalno besedilo načenja ključna vprašanja današnje dobe in osvetljuje krivice, ki smo jim vsakodnevno priča v svetu, v katerem živimo, so besedilo pospremili v založbi.

Kot je na današnji predstavitvi povedala Cvetko Vahova, je delo pisano kot manifest upora proti vladajočim strukturam, "morda nekoliko defitistično pa ga lahko razumemo tudi kot nekakšen testament".

"Nobena stvar ni večna, ne glede na to, kako trdna se zdi na vrhuncu. Včasih razmišljam, po čem se bodo naše civilizacije spominjali zanamci – če se starih Egipčanov spominjamo po piramidah, se zdi, da se bodo nas spominjali po razdejanju, ki ga bomo pustili za seboj," meni avtorica.

Sogovorniki, ki razkrivajo vladne laži Zbirka 31 intervjujev novinarja in publicista Branka Sobana z imeni, ki jih oklepata Dick Marty, poročevalec Sveta Evrope o tajnih zaporih Cie, ter islandski aktivist Hördur Torafson, je razdeljena na tri dele, naštete v naslovu.

"Knjiga je logično nadaljevanje prve zbirke intervjujev – Zločin brez kazni. Vse skupaj je celota, ki smo jo razdelili na dva dela. V prvem delu so bili obdelani Rusija, islam in Zahod, v drugem delu pa pridejo druge teme. Izjemno pomembno se mi je zdelo obdelati problem ameriške vojne proti terorju, ki ji je kritično nasedel ves svet, med njimi žal tudi Slovenija," je dejal Soban.

V pogovoru s Sobanom poleg omenjenih spregovorijo še poljski filmski režiser Andrzej Wajda, izraelska pisatelja Amos Oz in David Grossman, Nobelova nagrajenca za mir Šimon Peres in Adolfo Perez Esquivel, libanonski pisatelj Ilyas Khuri, dolgoletni tajni agent Cie Glenn L. Carle, avtor knjige o Bradleyju Manningu Chase Madar, borec za človekove pravice Stephane Hessel in drugi.

"Iščem sogovornike, ki pljujejo proti toku, ki razkrivajo vladne laži. Proti toku je treba plavati, ker pregovor pravi, da s tokom plavajo samo mrtve ribe – življenje mora biti nenehno plavanje proti tistim stvarem, ki ti jih servirajo vlade, politiki, kapital in z njimi povezane strukture," je izbiro sogovornikov pojasnil Soban.

Knjiga za boj proti tiraniji, pohlepu in amneziji Galeanovi Otroci dni v prevodu Tine Malič in Gašperja Kralja so, kot menijo pri Sanjah, njegovo najrazkošnejše in najbolj poetično, a značilno angažirano delo. Delo je pisano kot svojevrsten koledar človeške zgodovine, koledar svetih in prekletih. Je knjiga navdiha za vse, ki se bojujejo proti tiraniji, pohlepu in amneziji, poudarjajo.

Vsak dan prinaša zgodbo, pa naj bo to potovanje, praznik ali tragedija, ki se je prav res zgodila na ta dan, v več vekih in na mnogoterih koncih sveta.

"Galeano se dotakne skrajnosti, ko ga bereš, je vedno užitek, kako pronicljiv in oster je, hkrati pa človeka ne zamori, ampak ga navdihne in mu daje pozitivno popotnico," je prepričana Maličeva.

Ne spreglejte