SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prelistano: Vprašaj Alico

1

termometer

 | Foto:
Vprašaj Alico je dnevnik najstnice, ki se spopada z mladostniškimi dilemami, med katerimi najdemo tudi resnejšo skušnjavo, droge.

Avtor: anonimen Založba: Modrijan Cena: 19,90 evra

Knjiga temelji na resničnem dnevniku petnajstletne uživalke mamil, zato je sestavljena kot osebna in natančna kronika. Imena, datumi, kraji in nekateri dogodki so zato na željo vpletenih ljudi spremenjeni. Knjiga tako ni dokončen prikaz najstniških uživalcev mamil srednjega razreda in ne ponuja nobenih rešitev, bralca pa vseeno nekoliko prebudi in opomni, da svet omame ni rešitev za nobeno težavo, prej njen izvor. Knjigo bi priporočila predvsem mlajšim generacijam, ki se spogledujejo s podobnimi skušnjavami, v poduk, da iz tega ne pride nič dobrega. Starejšim bralcem bo šel slog pisanja verjetno na živce, saj je dnevnik napisan v tistem cvilečem najstniškem tonu, za katerega smo skoraj pozabili, da je bil včasih tudi naš.

Knjiga je tako polna podrobnosti iz življenja naivne najstnice, ki sicer prihaja iz urejene in ljubeče družine, a je bila med odraščanjem nekoliko preveč čudaška, da bi se v družbo vklopila kako drugače kot s pomočjo drog. Slog pisanja je torej primeren starosti anonimne pisateljice, njeno navdušenje nad ponekod že skoraj neprijetno nazorno opisanimi prigodami, pa je ponekod kar malo nadležno.

Zgodba ima več zapletov in razpletov, ko že mislimo, da je junakinji končno uspelo uiti krempljem mamil, se jim spet preda in vsaka vrnitev se konča s hujšo moro. Epilog zgodbe nam pusti grenak priokus, a lekcija mora menda biti vzgojna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin