Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
20.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Stoletnik ki je zlezel skozi okno in izginil

Torek, 21. 5. 2013, 20.01

8 let

Prelistano: Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Duhovita in tenkočutna knjiga seže globlje od smešnih prigod stoletnega moža, ki uide iz doma za ostarele. Uči namreč o tem, da življenju nikoli ni dovolj ... Zgodb.

Avtor: Jonas Jonasson Prevod: Nada Grošelj Založba: Mladinska knjiga Cena: 29,95 evra

Tako se začne zgodba, ki je v zadnjih mesecih osvojila ne le Evropo, temveč ves svet. Prvenec švedskega novinarja Jonasa Joanssona, ki ga sam opisuje kot "izjemno inteligentno in izjemno trapasto knjigo", je namreč prav to – branje, ki nasmeji z neverjetno zgodbo, obenem pa da misliti. Je človek, ki je v stotih letih življenja resda veliko doživel, res obsojen na smrt v domu za ostarele in je njegovih dogodivščin konec?

Allan Karlsson, vrhunski primerek stoletnika ali z besedami bolniške sestre in oskrbnice doma "sicer star, a tudi zagaman falot, ki prekleto dobro ve, kaj dela", na večer svoje rojstnodnevne zabave sklene, da želi od življenja več kot smrt v domu za ostarele. Splazi se čez okno sobe v pritličju, malce pomenca in podvomi o svojem početju, nato pa se, hitro, kot mu dovolijo njegova kolena, poda na pot. In kakšna je ta pot! Na njej sreča vse od kriminalcev, lokalnih tatov, ženske s slonom v seniku …

In Allan, stoletni mož, si postavlja nova pravila v življenju, uživa v drobnih stvareh, za katere je mislil, da se jim je že davno odrekel. Recimo jajčkom na oko in losovim zrezkom, šilcem žganja in razgledom na švedsko pokrajino, ki seže dlje od razgleda z okna njegove sobe v domu za ostarele.

Vzporedno z zgodbo stoletnika jih bralec spremlja še več – izve recimo, kaj medtem, ko Allan beži novim pustolovščinam naproti, počne lokalna policija, ali to, da je starcu na sledi tudi nevarna kriminalna tolpa. Strani pa nas popeljejo tudi na sam začetek njegovega življenja, v obdobje odraščanja in k zanimanju za pirotehniko, ki ga je popeljala vse od norišnice do Španije, kjer je pred smrtjo rešil samega generala Franca. Pa tudi na Himalaji je bil ter v Mehiki.

Medtem ko prebiramo dolgo in že tako zanimivo življenjsko zgodbo našega junaka, si ne moremo kaj, da se ne bi začudili radovednosti in odločnosti, ki je Allana prignala do tega, da je ušel iz zadnjega, udobnega in mirnega prebivališča starostnikov pred smrtjo. Človeka, ki je v svojem življenju doživel že toliko … Lahko sploh še doživi kaj več?

Ne spreglejte