Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2016,
9.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino SiOL TV švedski film Robert Gustafsson Stoletnik ki je zlezel skozi okno in izginil

Četrtek, 25. 2. 2016, 9.08

6 let, 7 mesecev

Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil (Hundraaringen som klev ut genom fönstret och försvann)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Novo v videoteki DKino na SiOL TV! Po istoimenski švedski knjižni uspešnici posneta komična pustolovščina o starčku, ki se s kovčkom denarja odpravi na zabavno dogodivščino, na kateri obuja spomine iz svojega zanimivega življenja.

Švedska, Hrvaška/2013/114 min.
Režija: Felix Herngren
Igrajo: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skaringer, Alan Ford, Kerry Shale
Žanr: Komična pustolovščina
Ocena IMDb: 7,1/10

 

Nominacija za oskarja v kategoriji najboljše maske in pričeske!

Zabavna avantura, posneta po švedski knjižni uspešnici Jonasa Jonassona, prikazuje priprave na praznovanje stotega rojstnega dne Allana Karlssona. Toda nabriti starček ima drugačne načrte, saj pobegne iz doma za ostarele in se poda na popotovanje, ob tem pa po naključju dobi kovček, poln denarja. Kmalu ga iščejo preprodajalci mamil in policija, kar pa ga ne ustavi. Ob številnih potegavščinah se spominja mladih let, ko je večerjal s predsednikom ZDA Trumanom, štopal s Churchillom, popotoval po reki z Mao Zedongom in se šel vohunske igre s Stalinom.


"Glavni junak dela tisto, kar bi morali vsi Zahodnjaki. Ne skrbi ga prihodnost, zaupa svojim občutkom in se ne obremenjuje s preteklostjo. Če bo le majhen del občinstva začel razmišljati o tem, bom zelo počaščen." Felix Herngren, režiser in soscenarist filma


Zanimivosti:

 | Foto:

• Film, ki ga številni opisujejo kot švedskega Forresta Gumpa in ki so ga posneli v koprodukciji s Hrvaško, temelji na istoimenskem romanu Jonasa Jonassona. Roman je bil najbolje prodajana knjiga na Švedskem leta 2010, do leta 2012 pa so po svetu prodali kar tri milijone izvodov knjige.

• Film je v svetovnih kinematografih zaslužil 50 milijonov ameriških dolarjev . S tem je postal tretji najuspešnejši celovečerec v zgodovini švedske kinematografije (več sta zaslužila samo še Dekle z zmajskim tatujem in Dekle, ki se je igralo z ognjem).

• Stoletnik se bo skupaj s Pobesnelim Maxom: Cesto besa in Povratnikom na letošnji podelitvi zlatih kipcev potegoval za oskarja v kategoriji najboljše maske in pričeske. Nanašanje ličil in prostetične maske je bilo tako zamudno, da se je moral glavni igralec Robert Gustafsson (ta je bil ob izidu filma star 48 let) občasno prebujati tudi ob drugi uri zjutraj.

 

 SiOL TV:  Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto 5 ali 200DKino

Ne spreglejte