Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2013,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vinko Möderndorfer

Torek, 3. 12. 2013, 13.11

8 let

Predstava Jaz, Batman odstira pogled na problematiko nasilja med mladostniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Prešernovem gledališču Kranj bodo v petek ob 19.30 krstno uprizorili delo Vinka Möderndorferja Jaz, Batman.

"Zgodba je preprosta in zelo tipična - gre za nasilje med mladostniki v zadnji triadi osnovne šole, takrat ko je nasilje izjemno aktualno tudi v resničnem svetu," je za STA dejal Vinko Möderndorfer (na sliki), ki je predstavo tudi zrežiral.

Skupina najstnikov nadleguje drugo, junak Gašper, ki to pove staršem, pri njih ne naleti na posluh - mislijo, da morajo to urediti mladostniki sami. Tudi v šoli verjamejo nasilniku ne Gašperju, zaradi česar ta vzame pravico v svoje roke in nasilnika pretepe v Batmanovi obleki. Na koncu je kaznovan on in ne tisti, ki so vse skupaj sprožili, je zgodbo predstave povzel Möderndorfer.

"V takšnih in podobnih oblikah se ta zgodba ponavlja vsak dan. Nasilje med mladostniki sem raziskoval dve leti, nato pa sem povzel najbolj stereotipne situacije, ki jih mladi doživljajo dnevno. Običajno pa vse ostane med njimi samimi, ker odrasli nimamo posluha zanje, šola pa nima več vzgojne moči, ampak je postala le še učni servis," je dejal.

Mladi niso nasilni sami po sebi, nasilen je svet S predstavo ne poskušajo najti rešitev za to problematiko, želijo le pokazati, da en drugega ne znamo poslušati.

Poleg tega je po Möderndorferjevem mnenju glavno sporočilo predstave, da mladi niso nasilni sami po sebi, ampak je nasilen svet, v katerem živijo in ga kopirajo - "svet, ki je obremenjen s hitrostjo, uspehom, rivalstvom".

"Mi smo tisti, ki jih ne znamo poslušati, agresiven pa je tudi globalističen svet s turbo kapitalizmom. Ne gre samo za fizično nasilje, nasilje je prisotno povsod. Tudi potrošniške zadeve, s katerimi nas neprenehoma bombardirajo, so nasilne," še meni Möderndorfer.

Predstava je aktualna tudi za starše Še posebej je predstava aktualna za starše in vse odrasle: "Tudi odgovornost države in politike je izjemno velika. Če otroci vidijo, da v svetu vlada laž, da kraja ni nič grdega, bodo to posnemali. Krivce je treba iskati v nas samih. Rešitev pa lahko iščemo v tem, da se poskušamo spremeniti sami - si postaviti moralne imperative in jim slediti."

"Vinko Möderndorfer s svojo aktualno pisavo v naših vrstah išče Batmana, ki bo rešil vse krivice in družbo napravil (spet) srečno. Utopična, a nadvse razumljiva misel, ko se izgubljamo v množici nepravic. Najprej pa moramo ukrepati sami in s tem omogočiti, da bodo Gašperji v naši okolici lahko zaupali v svoje starše in sistem, ki je neizprosen, a za zdaj edini, ki ga poznamo," pa je na ponedeljkovi novinarski konferenci o predstavi dejal dramaturg Rok Andres.

V predstavi nastopajo igralci Aljoša Ternovšek, Matjaž Višnar, Darja Reichman, Miha Rodman, Borut Veselko, Vesna Pernarčič, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar in Peter Musevski. Scenografijo je zasnoval Jože Logar, kostume Alan Hranitelj, avtor glasbe pa je Bojan Jurjevčič - Jurki.

S predstavo Jaz, Batman želijo odpreti ne le umetniško, pač pa tudi strokovno razpravo o nasilju med mladimi, zato so pripravili več spremljajočih dogodkov. Med drugim bodo 17. decembra pripravili okroglo mizo Predstava se predstavi, s katero želijo mlade, njihove starše, pedagoge in druge strokovnjake ter širšo javnost spodbuditi h kritičnemu premisleku o vzrokih za nasilje in zatiskanju oči pred njim, so sporočili iz gledališča.

Ne spreglejte