Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Društvo Bralna značka Slovenije zlati bralci

Torek, 11. 6. 2013, 14.02

8 let

Pesmi iz Naročja kamenčkov v roke zlatih bralcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Društvo Bralna značka Slovenije že deseto leto ob koncu osnovnošolskega branja zlatim bralcem podarja knjižno darilo. Letos so prejeli zbirko pesmi Saše Vegri Naročje kamenčkov.

V desetih letih so v Društvu Bralna značka Slovenije zlatim bralcem, tistim osnovnošolcem, ki so vseh devet let brali za bralno značko, podarili že 379.500 knjig. To je bera, s katero v društvu med mladimi spodbujajo bralno kulturo, z njo pa se lahko pohvalijo zaradi podpore Telekoma Slovenije, ki s svojim sponzorskim sodelovanjem od vsega začetka omogoča izdajanje knjižnih daril, sta poudarila predsednica društva Dragica Haramija in idejni vodja projekta Slavko Pregl. Ta je dodal: "Ponosen sem, da ima velika gospodarska družba posluh za slovensko besedo in da tako podpira največjo knjižno donacijo v slovenski zgodovini."

Ponos, da so že deset let pokrovitelj akcije bralna značka, pa je na novinarski konferenci pred sklepno prireditvijo zlata bralka, zlati bralec izrazil tudi član uprave Telekom Slovenije Zoran Janko ter ob tem o pomenih branja nagovoril tudi mlado občinstvo.

V pesmih je zapisano življenje Letošnjo knjižno darilo, ki gre v roke zlatim bralcem, je pesniška zbirka Saše Vegri z naslovom Naročje kamenčkov. Tone Partljič, poleg Pregla prav tako zaslužen za vznik akcije bralna značka, pravi, da otroci vsako leto prejmejo dobre knjige, letošnja pa je še prav posebna in "zato ni mogoče, da ne bi sedla v srce in te spremljala vse življenje ter nadaljevala tudi med naslednje generacije".

Hčerka pesnice Saška Lavrinc pravi, da je v njenih pesmih zapisano življenje, otroška vprašanja, zorenja mlade ženske, pospremljena z erotičnimi vsebinami, ter modre misli iz starejše dobe.

Poezija je zdravilna laž Igor Saksida, ki je iz opusa Vegrijeve za zbirko Naročje kamenčkov izbral in uredil pesmi ter napisal spremno besedo, pravi, da je avtorica njegova najljubša slovenska pesnica. Svoje dojemanje poezije pa je ponazoril kar z besedami Vegrijeve.

Pesnica je zapisala, da je njen pristop k pisanju romantičen, kar pa ne pomeni, da je sluzast. Temveč romantičnost razume kot držo, ki se ne zadosti samo z empiričnimi dokazi, temveč za njimi skuša odstirati drugačnost, drug pogled. Ustvarjalec, kot je pesničine besede še izpeljal Saksida, presega danosti sveta in za stvarnimi dejstvi ugleda možnosti boljšega sveta. Poezija namreč ni od tega sveta in ga presega na poseben način, še pravi strokovnjak za mladinsko književnost.

Takšna romantična drža do sveta, otroka in odraslega pa je bilo Saksidovo izhodišče za izbor pesmi. Pri tem ni bilo pomembno, ali gre za odraslo ali otroško poezijo, temveč je bilo odločilno to, da gre za poezijo, ki presega dani svet. Ali kot je Saksida še povzel besede Vegrijeve: "Poezija je zdravilna laž, kar govori o tem, da meje sveta niso meje mojega razuma." V zbirki se pojavlja več tematskih sklopov. Prvi je usmerjen k otroškemu doživljanju sveta, ki pa ni nujno samo igriv, temveč lahko tudi boleč. V drugem delu so pesniški zapisi, ki svetu zastavljajo vprašanja, kot so zakaj, kako in kaj. Problemski poeziji v razdelku Cica, ptica sledi opazovanje odraščanja, tega pa nadaljujeta še sklopa Bajke nočnih senc in Moje naročje, v katerih se poslavljamo od mladostništva ter sledimo ljubezni, materinstvu in drugim temam iz življenja odrasle ženske.

Ostrina misli, jasnost vizualnega sveta Damijan Stepančič, ki se podpisuje pod ilustracijo zbirke Naročje kamenčkov, pravi, da je pesnica nanj že ob prvem branju s svojo neposrednostjo in lucidnostjo naredila vtis.

Kot so kratke in ostre pesmi tako asketske so tudi ilustracije, ki si jih je avtor zamislil predvsem kot iskriv vizualni komentar besedilnega.

Ne spreglejte