Najlepše mesto na svetu je dobilo svojo najlepšo knjigo

Fotoblog Najlepše mesto na svetu, ki skozi oči Roberta Marina in Matjaža Rušta predstavlja mestni utrip Ljubljane, je zdaj na voljo tudi v knjižni obliki.

1 / 8

Foto: Matej Leskovšek

2 / 8

Foto: Matej Leskovšek

3 / 8

Foto: Matej Leskovšek

4 / 8

Foto: Matej Leskovšek

5 / 8

Foto: Matej Leskovšek

6 / 8

Foto: Matej Leskovšek

7 / 8

Foto: Matej Leskovšek

8 / 8

Foto: Matej Leskovšek

Matjaž Rušt in Robert Marin sta zmagovalca prvega Photonovega natečaja Foto-knjiga, knjigo Najlepše mesto na svetu, ki je izšla v samozaložbi v koprodukciji s Photonom in s finančno podporo JSKD, pa sta včeraj predstavila v galeriji Photon.

Ponarodelo poimenovanje Ljubljane Zorana Jankovića s fotografijami Rušta in Marina dobiva povsem nove razsežnosti. Fotoblog, na katerem fotograf in novinar črne kronike objavljata utrinke s svojih dnevnih in nočnih sprehodov po mestu, namreč odkriva tudi tiste vidike Ljubljane, ki jih turistično olepševanje skuša skriti, zbrane v knjigi pa ponujajo še fizično oprijemljiv dokument glavnega mesta.

Čeprav bi ob površnem pregledu fotografske dokumentacije morda posumili, da gre za obrobne kotičke mesta, zbirka fotografij Najlepše mesto na svetu najpogosteje dokumentira utrip v samem središču.

Dejstvo, da isto mesto vsak človek vidi na toliko različnih načinov, je hkrati refleksija in kritika mestnih politik, ki skušajo zamejiti prostor za grafite, hkrati pa odpirajo vedno več prostora plačanim vsebinam.

Knjiga Najlepše mesto na svetu ima še eno razsežnost, ki je turistične brošure ne morejo imeti. Dokumentira lokalne obraze, bolj ali manj znane akterke in akterje nočnega ter dnevnega življenja, včasih samo njihove dele telesa, občasno dokumentira tudi vzdrževalce reda in miru, ne manjka pa niti truplo.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano