Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

umetnost razstava Kino Šiška

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 15.29

6 let, 6 mesecev

Mostovi namesto arbitraže

Oglasno sporočilo

"Le zakaj bi med nami obstajale prepreke in bi se delili, če pa lahko sodelujemo? Mladi smo in pred nami so podobni izzivi."

V ljubljanski galeriji DobraVaga se bodo 5. oktobra z odprtjem razstave Bridges predstavili mladi hrvaški ustvarjalci ter študenti z Reke in iz Zagreba. Izbor naslova razstave, ki bo v najnovejši slovenski galeriji postavljena do prvih novembrskih dni, seveda ni naključen. Organizatorji Društvo umetnostnih zgodovinarjev Reka, Kreativni kolektiv Kombinat in ljubljanski Kino Šiška želijo z razstavo poudariti pomen sodelovanja med slovenskimi in hrvaškimi ustvarjalci ter predstaviti izbrana dela mlade hrvaške scene.

Kulturna vez med Reko in Ljubljano obstaja že desetletja, saj mesti povezuje tudi uradno potrjeno prijateljstvo s konca 70. let. Prav tako so v Ljubljani poseben status uživale reške (in tudi puljske) glasbene skupine, ki so v 80. letih Reki dajale prav poseben zanos. Tako niti ni presenetljivo, da so na začetku letošnjega septembra občinske oblasti legendarnemu grafitu punk skupine Paraf dodelile celo status kulturne dediščine.

FOTO: Ivan Blažetić Šumski illustration - Printevi | Foto: FOTO: Ivan Blažetić Šumski illustration - Printevi

Kako pravzaprav galerije postavljajo razstave?
V ponedeljek, 3. 10., in v torek, 4. 10., si lahko postavljanje razstave ogledate tudi v živo. V DobriVagi bodo namreč že od dopoldanskih ur umetniki v sodelovanju s kustosinjo Katarino Podobnik, producentom Antonijem Kiselićem in vodjo vizualnega programa Kina Šiška Piero Ravnikar postavljali razstavo Bridges. Ker želijo zakulisje tega procesa odpreti tudi za javnost, vabijo tako ljubitelje umetnosti kot tudi preostale obiskovalce, da se oglasijo v DobriVagi poleg mestne ribarnice na osrednji ljubljanski tržnici.

 | Foto:

Sodelovanje z reškimi vizualnimi umetniki je Kino Šiška, eden od glavnih spodbujevalcev mladih likovnih umetnikov v Sloveniji, novembra 2015 še poglobil z organizacijo razstave Common Space v reški galeriji Kortil. Kurirali sta jo mladi kuratorki Tia Čiček in Dora Trček, študentki umetnostne zgodovine na ljubljanski filozofski fakulteti. V letu, ko je Reka prejela tudi naziv evropske prestolnice kulture 2020, bodo tako hrvaški umetniki vrnili obisk z razstavo Bridges. Organizatorji si že od začetka prizadevajo za preseganje meja – tako kot pri lanski Common Space bodo tudi letos umetniki namesto v hotelih gostovali pri slovenskih umetnikih. Tovrstne izkušnje in nova prijateljstva se po besedah organizatorjev čez leta izkažejo za najboljšo podlaga za umetniška sodelovanja. S tem se strinjajo tudi sami umetniki, ki dodajajo: "Le zakaj bi med nami obstajale prepreke in bi se delili, če pa lahko sodelujemo? Mladi smo in pred nami so podobni izzivi."

Mladi reški ustvarjalci in študenti Akademije uporabnih umetnosti ter reški in zagrebški samostojni ustvarjalci so izjemno aktivni tudi na drugih področjih. Tako med njimi najdemo ulične umetnike, ustvarjalko muralov (največji ljubljanski mural je od DobreVage oddaljen zgolj lučaj, kar si lahko ogledate tudi na posnetku), glasbenike, urednico brezplačne spletne revije za promocijo vizualnih umetnosti Frrresh magazine ter izdelovalko mossarijev – majhnih stekleničk z mahom in figuricami. Umetniki bodo na Bridges predstavili slikarska dela, enkavstiko, grafiko in fotografije. Dela ustvarjalk in ustvarjalcev Anite Kos, Tifani Rubi, Mislava Lešića, Dorijana Šikića, Zoe Miloša, Marge Božanić, Michela Mesarića, Pekmezmeda, Ivana Blažetića Šumskega ter umetniškega kolektiva Artu Ditu je v kuratorski koncept združila mlada magistrica umetnostne zgodovine Katarina Podobnik. Odprtje razstave 5. oktobra ob 20. uri bo pospremil nastop glasbene skupine Wuna, ki jo tvorijo trije od sodelujočih umetnikov.

Ne spreglejte