Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
13.29

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Švedska priznanje podelitev nobelova nagrada

Natisni članek

Torek, 5. 3. 2019, 13.29

5 let, 4 mesece

Letos bodo podelili kar dve Nobelovi nagradi za književnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Nobelova nagrada | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Švedska akademija je sporočila, da bo ponovno podeljevala Nobelovo nagrado za literaturo, razmišlja pa o tem, da bi hkrati nagradila lavreata za letošnje in lansko leto.

Vest so sporočili po sestanku odbora fundacije, ki bdi nad zapuščino švedskega industrialca Alfreda Nobela, po katerem nagrade nosijo ime.

nobelova nagrada | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Lani književniki ostali brez nagrade

Da Nobelove nagrade za literaturo ne bodo podelili, je Švedska akademija sporočila maja lani. Spoprijela se je namreč z obtožbami o spolnem napadu, ki naj bi ga storil francoski fotograf, 72- letni Jean-Claude Arnault, soprog ene od nekdanjih članic akademije, pisateljice Katarine Frostenson. Po škandalu so sledili spori znotraj akademije, nekaj članov jo je tudi zapustilo.

Sodišče v Stockholmu je Arnaulta spoznalo za krivega v eni od dveh točk obtožnice, ki ga je bremenila posilstva. Tožilstvo mu je očitalo, da je oktobra 2011 žensko prisilil v oralni spolni odnos, decembra istega leta pa jo je še posilil med spanjem.

Pri obeh kaznivih dejanjih, ki sta se zgodili konec leta 2011, je bila žrtev ista ženska. Zaradi posilstva je bil lani obsojen na dve leti in pol zapora. 

Nobelove lavreate ponavadi razglasijo oktobra

Leta 2016 je Nobelovo nagrado za književnost prejel ameriški kantavtor Bob Dylan, leta 2017 pa je nagrada romala v roke britanskemu pisatelju Kazuou Ishiguru.

Novice Nobelova nagrada za mir borcema proti spolnemu nasilju v vojnah #video
Ne spreglejte