Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 4. 2014,
12.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Srečko Kosovel

Sreda, 23. 4. 2014, 12.51

8 let

Križevniška ulica danes obarvana s Kosovelovo poezijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na ulici, na kateri so živeli številni umetniki in literati, se bodo posebej poklonili Srečku Kosovelu.

Ta je na Križevniški 8, preden je odšel v Tomaj, spisal poslednje pesmi. Pesniku v spomin bodo danes pripravili maraton Kosovelovih pesmi.

Pred maratonom Srečko Kosovel s Križevniške, ki bo potekal med 18. in 19.30, bodo Križevniško okrasili z zelenjem in cvetjem. S prireditvijo se na Križevniški pridružujejo tudi praznovanju Noči knjige, ki danes ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, poteka po 76 krajih po Sloveniji in zamejstvu.

Ljubljančani in obiskovalci prestolnice bodo lahko občudovali tudi križevniške klopi in samokolnice. Lani so bile te opremljene s citati postdramskih in otroških predstav Mini teatra, letos pa bodo posvečene poeziji Kosovela, ki bi letos praznoval 110. rojstni dan. Na klopeh načrtujejo tudi zanimive intervencije, so sporočili iz Mini teatra, ki prireditev pripravlja s Kulturno četrtjo Križevniško ob pomoči Združenja dramskih umetnikov Slovenije in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

Križevniška ulica, ki se je nekdaj imenovala Ribiška, je ena najstarejših ulic v Ljubljani. Na njej so med letoma 1167 in 1200 svojo postojanko imeli templjarji, nato so jih zamenjali križniki. Plemiška rodbina Spanheimov, ki je v Ljubljani v 12. stoletju ustvarila upravno središče svojih posesti na Kranjskem, je tu sezidala redovno cerkev Marije Pomočnice, ob njej pa redovno hišo z bolnišnico in šolo za vzgojo revnih otrok.

Na Križevniški so nekoč živeli, ustvarjali ali se vsaj začasno ustavili številni kulturniki, med njimi Kosovel, dramatik Matej Bor in režiser Ciril Debevec. Tu je prebivala družina pravnika in mecena Blaža Crobatha, očeta pesnice Luize Pesjakove, pri katerem je med drugim delal tudi France Prešeren. Crobathov "ljubljanski salon" je bil zbirališče slovensko in slovansko prepričanih izobražencev.

Novo oživitev ulice sta s projektom ambientalno-urbane intervencije leta 2011 prevzela Robert Waltl iz Mini teatra in arhitekt Denisa Petrovčič, ki sta ga zasnovala skupaj z drugimi ustvarjalci, stanovalci Križevniške ter ob podpori Mestne občine Ljubljana.

Ne spreglejte