Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 6. 2018,
22.07

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

In ljubezen tudi nagrada kresnik Drago Jančar

Sobota, 23. 6. 2018, 22.07

5 let, 10 mesecev

Kresnik za najboljši roman v roke Dragu Jančarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Drago Jančar | Foto STA

Foto: STA

Na Rožniku so nocoj razglasili dobitnika nagrade kresnik, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman preteklega leta. Nagrado je prejel Drago Jančar za roman z naslovom In ljubezen tudi. Za kresnika so bili nominirani še romani Sveti boj Vlada Žabota, Vse moje Amerike Štefana Kardoša, Gramoz Florjana Lipuša ter Starec in jaz Sarivala Sosiča.

Enajsti roman Draga Jančarja In ljubezen tudi prepleta zgodbe treh ljudi, ki jih je ključno zaznamovala in zlomila druga svetovna vojna. Misel, ki dobro povzema bistvo romana, je, da vojna premaga vse, tudi ljubezen in poezijo.

Kot je ob prejemu nagrade dejal nagrajenec, je omenjeni roman čakal, da ga napiše. Jančar je nagrado časopisne hiše Delo prejel že četrtič, nazadnje je kresnika dobil leta 2011 za roman To noč sem jo videl.

Med nominiranci tudi Lipuš, Kardoš, Žabot in Sosič

Med nominiranci je bil tudi Florjan Lipuš z delom Gramoz, v katerem je zgodba vezana na žensko koncentracijsko taborišče, kjer so med drugo svetovno vojno umrle številne pripadnice slovenske manjšine s Koroške, med drugim tudi pisateljeva mati.

Štefan Kardoš je v svojem petem romanu Vse moje Amerike na ozadju vojn in migracij prepletel usode prebivalcev treh zaselkov goričke vasi Križevci od konca 1. svetovne vojne do prvih let po 2. svetovni vojni. Posebnost romana so dialogi v eni izmed različic severnega prekmurskega narečja. Kardoš je kresnika prejel leta 2008 za roman Rizling polka.

Prav tako je kresnika že prejel tudi Vlado Žabot, in sicer leta 1997 za roman Volčje noči. Med letošnje finaliste se je uvrstil z romanom Sveti boj. Gre za zadnji del trilogije, v kateri sta še roman Ljudstvo lunja in epska pesnitev Sveta poroka.

V Svetem boju se doktorski študent zgodovine Radovan Podolni po navodilih mentorja poda na nekdanje vojno žarišče, da bi tam proučil arhive in raziskal obmejne trdnjave. Kmalu spozna, da vojne še ni konec.

Lani je kresnika prejel Goran Vojnović

Kot edini med letošnjimi finalisti se je pod prvenec podpisal Sarival Sosič. V romanu Starec in jaz je zapisal zgodbo o odraščanju fanta s podeželja, ki se po nekaj desetletjih spominja, kako ga je starec, profesor glasbe in ljubitelj vsega lepega, pripravil na izpit na pedagoški glasbeni akademiji in hkrati na spopad z življenjem.

O letošnjem nagrajencu je odločala žirija, ki jo je vodil Tone Smolej, v njej pa so bili še Tina Vrščaj, Tina Kozin in Alen Albin Širca. Lani je kresnika prejel Goran Vojnović za roman Figa.

Ne spreglejte