Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2015,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mladinska knjiga

Četrtek, 3. 9. 2015, 16.59

8 let

"Ko pogledaš Cicibana, je tako, kot da stopiš v knjižnico in galerijo!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ciciban je najstarejša slovenska revija za otroke, ki letos praznuje svoj 70. rojstni dan, na tiskovni konferenci ob tretji antologiji Medvedi in medvedki pa je bilo praznovanje temu primerno veselo.

Ob 70. rojstnem dnevu so se v uredništvu Založbe Mladinska knjiga odločili, da bodo malim bralcem pokazali čim več Cicibanovih zakladov in jih skupaj zbrali v že tretjo obsežno antologijo. Pod naslovom Medvedi in medvedki so zbrali sedemdeset najboljših pravljic, črtic, pesmic, ilustracij, ugank o medvedih in medvedkih.

Zakaj medvedki? "Medved je vzoren simbol, najmočnejša žival, a tudi najbolj priljubljena igrača med otroki. Je zelo priljubljen motiv leposlovja in ilustracije za otroke, Modri medvedek pa je maskota naših revij," je povedala odgovorna urednica Cicibana Slavica Remškar. Nadaljevala je, da je neizmerno vesela, da lahko dela s tako pisano druščino avtorjev. "Če povzamem besede kolegice, lažje povemo, koga v Cicibanu ni bilo kot pa, kdo vse je ustvarjal z nami."

Likovni urednik revije Pavle Učkar je dodal, da v Cicibanu posebno pozornost namenjajo mladim obetavnim ilustratorjem, ki jim ponujajo priložnost objave njihovih del. "Sodelovanje s Cicibanom je odličen poligon za urjenje veščin. Ko pogledaš na revije skozi desetletja, se zaveš, kako velika stvar je to."

Glavni urednik Bojan Švigelj je poudaril, da so se skozi Ciciban razvili najboljši slovenski ustvarjalci. Mnogi s Cicibanom sodelujejo od vsega začetka do danes.

"Iz prispevkov v Cicibanu je v teh letih nastalo več kot 200 knjig. Čeprav naklada revije ni tako visoka, kot je bila na primer v 70. in 80. letih, saj na šolah ni pravega razumevanja, še vedno živimo srečno življenje."

Slavja so se udeležili pisatelji in ilustratorji, ki so delili svoje spomine in anekdote, povezane s Cicibanom

Praznovanje 70-letnice Cicibana se bo zvečer preselilo na Vodnikovo domačijo, kjer bodo odprli razstavo starih Cicibanov.

Ne spreglejte