Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
14.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2013, 14.47

8 let, 5 mesecev

Izšla knjiga z nagrado KONS nagrajene književnice Claribel Alegria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Podeljevalke mednarodne literarne nagrade KONS so v Ljubljani predstavile knjigo Več kakor zloščen kamen nikaragovsko-salvadorske književnice Claribel Alegria.

Claribel Alegria, ki je februarja postala druga prejemnica literarne nagrade KONS, je zdaj mogoče brati tudi v slovenščini. Izbor avtoričinih pesmi in proznih del, prevod in spremna beseda so delo Taje Kramberger.

Pri Alegriinem prevodu v slovenščino gre obenem tudi za prvi prevod znotraj slovanskih jezikov, je poudarila Krambergerjeva, ki je skupaj s Tatjano Jamnik in Barbaro Korun pobudnica nagrade KONS. Knjiga obsega izbor avtoričinih pesmi in proznih del, intervju z avtorico, njeno biografijo in bibliografijo, končuje pa jo obsežna spremna beseda ter obrazložitev nagrade. Knjiga je izšla v sozaložništvu KUD Police Dubove in Zveze Modro-bela ptica.

Avtoričino poezijo so po besedah Krambergerjeve zaznamovali vsaj trije dogodki: poboj kmetov, ki ga je spremljala kot sedemletna deklica, kubanska revolucija ter umor salvadorskega nadškofa Oscarja Romera. Del njenih pesmi izhaja iz "iztrganja iz dveh domovin", saj sta kar nekaj let z možem Darwinom Flakollom živela v tujini zaradi nevarnosti v Nikaragvi. V svojih pesmih tudi išče odgovor na to, kaj je dom, pri čemer se sprašuje, ali je to poezija, v kateri se lahko izraziš, kot želiš, prostorska konstelacija ali odnos z ljubljeno osebo.

Številna prozna dela pa bi lahko, tako Krambergerjeva, uvrstili med pričevanjsko literaturo, s katero želi Alegria vrniti glas malim in pozabljenim ljudem.

Korunovi avtoričine pesmi "kažejo pot, kako se prebiti skozi vsakdanje frustracije in občutke nemoči". Njene pesmi so jasne in preproste, a obenem tudi zelo globoke, je menila. Krambergerjeva je dodala, da njihov nabor ni kronološki, pač pa prej kolaž pesmi iz različnih obdobij. Ponuja nekaj pesmi s spomini na otroštvo, dela, v katerih se izrisuje njen ustvarjalni kredo, socialno angažirane pesmi, dela, v katerih redefinira mite ter pesmi, ki govorijo o smrti.

V obrazložitvi nagrade KONS, ki jo je Claribel Alegria izročila Krambergerjeva, ki se je konec februarja udeležila mednarodnega pesniškega festivala v nikaragovski Granadi, piše, da je iz pesničinega bogatega in angažiranega opusa razvidno, da je doživela in preživela marsikaj. Osebne izkušnje je tenkočutno integrirala v kolektivne, iz česar je nastala prodorna, človeško topla in odprta poetika.

Claribel Alegria (1924) je v svojem opusu, ki šteje prek 40 knjig in številne druge objave, ustvarila poetiko, ki človeku "hitro utre pot do njegovih najglobljih emocij, obenem pa iz nje žarijo tudi pomembna zgodovinska in človeška spoznanja", je še zapisala žirija, ki je nagrado podelila prvič aprila 2011 literatu in prevajalcu Iztoku Osojniku.

Ne spreglejte