Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2015,
11.04

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vlado Kreslin Uroš Perić

Sreda, 19. 8. 2015, 11.04

9 mesecev

Eden najboljših orkestrov na svetu v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljana Festival. Središče vaših poletnih kulturnih doživetij.

Pred gostovanjem na prestižnih festivalih v Salzburgu in Luzernu se bo na 63. Ljubljana Festivalu ustavil Izraelski filharmonični orkester, ki velja za enega najboljših na svetu. Dirigiral mu bo njegov dosmrtni glasbeni direktor Zubin Mehta. Te dni na poletnem festivalu potekajo ponovitve muzikala Mamma Mia! – zaradi velikega zanimanja v dodatnih terminih, ki pa so že skoraj razprodani. Za sproščeno vzdušje bosta v Križankah tradicionalno poskrbela še Vlado Kreslin, ki je v goste povabil Male bogove, Beltinško bando in Vokalni ansambel Reunion, ter Uroš Perić, ki bo nastopil z Big Bandom RTV Slovenija, Oliverjem Dragojevićem in Nino Strnad. V Križankah poteka tudi brezplačna delavnica za otroke na temo muzikala.

Najboljše tudi na Ljubljana Festivalu

Poletni festival ima čast, da lahko po letu 2007 ponovno gosti Izraelski filharmonični orkester, ki velja za enega najboljših na svetu. Pod taktirko svojega dosmrtnega glasbenega direktorja Zubina Mehte bo 24. avgusta ob 20.00 v Cankarjevem domu izvedel dela Straussa, Schönberga in Čajkovskega; podoben program bo orkester nekaj dni po gostovanju v naši prestolnici predstavil tudi na dveh prestižnih festivalih – v Salzburgu in Luzernu.

V Indiji rojeni dirigent Zubin Mehta (1936), sin Mehlija Mehte, violinista in ustanovitelja Simfoničnega orkestra v Mumbaju, je že v otroštvu z igranjem klavirja in violine kazal dirigentske ambicije. Po kratkem uvajanju v študij medicine je odšel na Dunaj, kjer je med letoma 1954 in 1957 na Akademiji za glasbo študiral dirigiranje. Medtem ko je osvajal nagrade mednarodnega dirigentskega tekmovanja v Liverpoolu in poletne akademije v Tanglewoodu, je do leta 1961 že vodil Dunajski, Berlinski in Izraelski filharmonični orkester. Kot glasbeni direktor se je izkazal v številnih orkestrih po svetu: Montreal (1961), Los Angeles (1962), Izrael, (1969), New York (1978). Newyorško filharmonijo je vodil kar trinajst let, kar je najdlje v zgodovini tega orkestra. Od leta 1985 vodi Orkester Maggio Musicale Fiorentino v Firencah. Mehta je sodeloval tudi s številnimi opernimi hišami. Kot dirigent opernih del je debitiral leta 1963 v Montrealu, sledili so angažmaji v Metropolitanski operi v New Yorku, Dunajski državni operi, Kraljevi operni hiši v Londonu, milanski La Scali, opernih hišah v Chicagu in Firencah, na Salzburškem festivalu idr. V letih 1998–2006 je bil glasbeni direktor Bavarske državne opere v Münchnu.

Mehta je dobitnik številnih priznanj. Med drugim je častni meščan Firenc in Tel Aviva, častni član Dunajske in Bavarske državne opere, častni dirigent Dunajskega in Münchenskega filharmoničnega orkestra, Teatra Maggio Musicale Fiorentino, Berlinskega državnega orkestra, Bavarskega državnega orkestra. Japonska kraljeva družina mu je leta 2008 podelila nagrado praemium imperiale, Nemčija leta 2012 veliki zaslužni križ, Indija pa leta 2013 Tagorejevo nagrado za kulturo sožitja. Od leta 2011 ima Zubin Mehta tudi svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Leta 1999 so mu Združeni narodi podelili nagrado za življenjsko delo na področju delovanja za mir in toleranco.

Svojo družbeno odgovornost izkazuje s fundacijo Mehli Mehta v Mumbaju, v kateri indijske otroke poučujejo zahodno klasično glasbo, z glasbeno šolo Buchmann-Mehta v Tel Avivu in s projektom glasbenega poučevanja mladih arabskih državljanov Izraela Mifneh.

Leta 1969 je postal glasbeni svetovalec Izraelskega filharmoničnega orkestra, leta 1977 pa njegov glasbeni direktor. Leta 1981 so mu podelili to dosmrtno funkcijo.

Izraelski filharmonični orkester je z Zubinom Mehto izvedel več kot tri tisoč koncertov. Leta 1936 ga je ustanovil poljski violinist Bronislaw Huberman, na njegovem prvem koncertu 26. decembra istega leta mu je dirigiral Arturo Toscanini. Poleg abonmajskih programov sodeluje na koncertih Youth Series, ki so del izraelskega projekta Umetnost za ljudi. Na turnejah obiskuje svetovna kulturna središča in najprestižnejše festivale. Orkester gosti največje svetovne dirigente in soliste, veliko poudarka namenja razvoju izraelskih umetnikov in mladih talentov iz Izraela in od drugod. Leonard Bernstein je bil leta 1988 razglašen za dirigentskega lavreata, Kurt Masur pa leta 1992 za častnega gostujočega dirigenta. Od sezone 2001/2002 je Izraelski filharmonični orkester deloval pod taktirko glavnega gostujočega dirigenta Yoela Levija. Glavni gostujoči dirigent je zdaj Gianandrea Noseda, ki je sicer glasbeni direktor Teatra Regio Torino, sodeluje pa tudi s Simfoničnim orkestrom iz Pittsburga, Mariinskim gledališčem iz Sankt Peterburga idr. Musical America ga je razglasil za dirigenta letošnjega leta.

Uspešna Mamma Mia!

Te dni na Ljubljana Festivalu potekajo ponovitve muzikala Mamma Mia!, ki je nastal v koprodukciji Festivala Ljubljana in Jurija Franka. Napovedanim terminom med 17. in 21. Avgustom smo zaradi izjemnega uspeha dodali še nove. Občinstvo si bo tako lahko muzikal ogledalo še 23., 24., 26. in 27. avgusta, večina predstav pa je že razprodana. Na temo muzikala pa od 17. do 19. avgusta v Križankah poteka brezplačna delavnica za otroke. Vodita jo Boštjan Korošec, BK Studio, in Ana Vodišek, Plesna šola Bolero.

Sproščeno vzdušje

Poleg muzikalov bosta za bolj sproščeno vzdušje na Ljubljana Festivalu tradicionalno poskrbela še Vlado Kreslin in Uroš Perić.

Vlado Kreslin bo v Križankah nastopil že štiriindvajsetič (25. 8. ob 20.30); v goste je povabil Male bogove, Beltinško bando in Vokalni ansambel Reunion. Nastop Uroša Perića v okviru poletnega festivala je drugi, tokrat se mu bosta ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija pridružila Oliver Dragojević in Nina Strnad (28. 8. ob 20.30).

Ne spreglejte