SiolNET. Trendi Kultura
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dražba del slovenskih umetnikov v Trstu zelo uspešna

0

termometer

Petkova dražba del slovenskih in evropskih slikarjev v tržaški avkcijski hiši Stadion je bila zelo uspešna, je dejal glavni koordinator dražb pri Stadionu Nedir Princival.

Na dražbi je bilo ponujenih okoli 130 del, od tega sto del slovenskih avtorjev. Sicer po Princivalovih besedah niso prodali vsega, kar je normalno za vsako dražbo. Je pa dejal, da so bila dela - bilo jih je okoli sto - prodana bolj ali manj v skladu z zastavljenimi cenami.

Nekatera so kotirala visoko. Najvišji poskok v ceni je dosegla slika Ivana Groharja Kozolci, katere izklicna cena je bila 50.000 evrov, prodana pa je bila v Slovenijo za 91.000 evrov.

Večina na dražbi ponujenih del je bila iz zbirke podjetnika ter zbiratelja Vanje Lokarja. Celotna zbirka je bila ocenjena na okoli 800.000 evrov. Princival je bil skrivnosten glede izkupička dražbe, a je dejal, da se je končna številka, kljub temu, da niso prodali vsega, vrtela okoli omenjenega zneska.

Večina del prodanih v Slovenijo Dražbe se je udeležilo okoli 150 ljudi in so zato morali nekateri dogajanje spremljati stoje. Princival je povedal, da je bila večina del prodanih v Slovenijo, morda zgolj pet ali šest primerkov drugam. Je pa dodal, da je bila udeležba slovenskih muzejev na petkovi dražbi slaba, ni pa imel podatka, ali je kdo kaj kupil. Večinoma so dela pokupili posamezniki, med kupci je bila tudi kakšna galerija.

Že pred dražbo so v Moderni in Narodni galeriji povedali, da se dražbe ne bosta udeležili, saj za nakup novih del trenutno nimajo na voljo ne namenskih, ne interventnih sredstev.

Omejena sredstva za nakup na ministrstvu za kulturo Na ministrstvu za kulturo so bili z dražbo seznanjeni in so menili, da bi na dražbi ponujena dela vsekakor sodila v zbirke državnih muzejev in galerij. Dodali so, da so muzeji in galerije za leto 2016 že oddali svoje programe in nameravane odkupe, vendar ima ministrstvo za kulturo omejena sredstva tako za redne kot za izredne nakupe. Si bo pa ministrstvo v prihodnje prizadevalo, da bi v ta namen pridobili dodatna sredstva.

Tržaška dražbena hiša Stadion že četrt stoletja prireja dražbe antikvarskih del iz italijanskega okolja in drugih dežel.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin