Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 11. 2014,
9.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Drago Jančar

Sobota, 29. 11. 2014, 9.23

6 let, 6 mesecev

Drago Jančar: Ta nagrada ni prišla kot strela z jasnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Enega od najbolj priznanih slovenskih pisateljev Draga Jančarja so opazili tudi v Franciji, kjer so mu včeraj podelili prestižno francosko nagrado za najboljšo tujo knjigo leta.

Drago Jančar je na včerajšnji slovesnosti v pariškem hotelu Sofitel Faouburg postal letošnji dobitnik prestižne francoske nagrade za najboljšo tujo knjigo (prix du Meilleur livre etranger), ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov.

Nagrado je prejel za roman To noč sem jo videl, ki je pri francoski založbi Phebus izšel pod naslovom Cette nuit, je l'ai vue in je tako že njegovo peto delo, prevedeno v francoščino. Pri založbi Phebus so odkupili tudi štiri druge njegove naslove, že prevedene v francoščino (Zvenenje v glavi, Katarina, pav in jezuit, Severni sij in Joyceov učenec).

"Ta nagrada ima res posebno vrednost, saj je bila konkurenca res močna, poleg tega so jo pred mano dobila res velika imena svetovne književnosti. A moram poudariti, da ta nagrada ni prišla kot strela z jasnega. V francoščino imam prevedenih že nekaj knjig in ta knjiga je naredila samo en preboj," nam je v pogovoru zaupal Drago Jančar.

Resnično ozadje v romanu navdušilo bralce To noč sem jo videl je Jančarjevo predzadnje romaneskno delo, ki se dogaja v burnih časih pred izbruhom druge svetovne vojne. V romanu pet različnih pripovedovalcev razpleta zgodbo skrivnostnega izginotja Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe. Pisatelj je ideje za nagrajeni roman črpal iz objavljene razprave Spomini na Strmol profesorice Marije Cvetek.

Knjiga je ob izidu doživela veliko zanimanje bralcev in kritikov, med drugim je dobila nagrado kresnik. "Mislim, da je v Slovenija poleg načina pisanja navdušila tudi s svojim resničnim ozadjem, v Franciji pa roman berejo kot usodo posameznika v nekem burnem zgodovinskem času," je dodal.

Z visokim francoskim literarnim priznanjem se je Jančar pridružil družbi svetovno znanih pisateljev, kot so Gabriel García Márquez, J. R. R. Tolkien, Orhan Pamuk in Salman Rushdie, ki so to nagrado že prejeli. Lani je nagrado prejel britanski pisatelj Alan Hollinghurst, tudi že bookerjev nagrajenec.

Ostale francoske literarne nagrade: Roman Cette nuit, je l'ai vue je trenutno na svojem velikem pohodu po Franciji. Poleg prestižne nagrade za najboljšo tujo knjigo je bil nominiran tudi za nagrado femina – bil je v prvem in drugem izmed treh izborov pred razglasitvijo dobitnika (nagrado je dobila Izraelka Zeruya Shalev).

21. novembra se je v Cognacu odel še v pasico z napisom nagrada Soroptimist 2014 (Prix Soroptimist). Nagrado podeljuje mednarodno žensko združenje Soroptimist International.

Jančarjev roman je bil tudi v finalu za nagrado bralcev regije Poitou-Charentes, letos namenjeno enemu izmed avtorjev z območja Balkana.

Ne spreglejte