Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
16.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vinko Möderndorfer

Četrtek, 15. 5. 2014, 16.26

8 let

Desetnica za roman Kot v filmu Vinku Möderndorferju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komisijo za desetnico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo, je prepričal mladinski roman Kot v filmu Vinka Möderndorferja.

Komisija je prepoznala tekočo pripoved, polno humorja, grenkih resnic in nevsiljivih premislekov o sodobnosti. Na koncu avtor postreže s presenetljivim razpletom in za bralca novim, pristnejšim pogledom na svet.

Letošnjo desetnico so podelili v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

V obrazložitvi stanovske nagrade Društva slovenskih pisateljev so zapisali, da je prvoosebni junak Möderndorferjevega romana, dvanajstletni Gašper, bister fant, ki ga pretresajo pubertetniške tegobe, povezane s primitivnimi ustrahovanji postavljaških sošolcev. Hkrati pa Gašper kmalu opazi, da je doma nekaj narobe.

Njegova mati je vse bolj sumničava in zazrta vase, oče pa je večkrat nepojasnjeno zdoma. In ker ima Gašper bujno domišljijo si ‒ čeprav že sluti razloge za neurejene družinske razmere ‒ izmišljuje napete prizore, polne črnega humorja, v katerih ob karikiranih filmskih likih nastopajo člani njegove družine.

Letošnjo komisijo so poleg njene predsednice Polonce Kovač sestavljali še Borut Gombač, Klarisa Jovanović, Janja Vidmar in Dim Zupan, v izbor za nagrado pa je bilo uvrščenih 76 knjižnih naslovov.

Hkrati z Möderndorferjem so bili letos nominirani še Cvetka Bevc, Dušan Čater, Goran Gluvić, Lorenzutti Konc, Tone Partljič, Andrej Predin, Andrej Rozman, Bina Štampe Žmavc in Anja Štefan.

Večkrat nagrajeni avtor Vinko Möderndorfer se je rodil leta 1958 v Celju, tam je končal gimnazijo pedagoške smeri. Študij je nadaljeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, končal je študij gledališke in radijske režije. Takoj po študiju je začel delati v slovenskih gledališčih.

Deluje tudi kot radijski, televizijski in filmski režiser, od leta 1981 pa je v knjižni obliki objavil več kot 30 del s področij proze, poezije, dramatike in esejistike. Za svoje delo je na vseh področjih prejel vrsto pomembnih nagrad.

Ne spreglejte