Alternativna polnočnica, kjer v ogenj lahko odvržete sesirjeno mleko v jutranji kavi ali iztekajoče se leto

Vrata Križevniške cerkve so te dni odprta ob večerih. Tudi jutri bodo, vendar s to razliko, da se bo tam prvič odvijala tradicionalna Ne-tradicionalna polnočnica, kot so to poimenovali ustvarjalci v gledališki skupini Ljud.

Foto: Janez Marolt

Ljudovci, skupina ustvarjalcev, ki delajo predvsem na področju uličnega gledališča, znajo poskrbeti za dogodivščino in pogosto za prav duhovito. Tako kot na primer v ready-made galeriji na prostem z naslovom Pocestnica, kjer na samoumevno, kot je to lahko cvetlični lonec na ulici na poti domov, prinašajo drug pogled, predvsem pa veliko domišljije.

Tokrat so se v ljubljanskem projektu lotili prazničnega decembrskega časa, tega podčrtujejo s kritiko njegove potopitve v potrošništvo, namesto da bi se v tem obdobju kalila, povezovala in prenovila skupnost, je eno od njihovih izhodišč dogodka.

Foto: Janez Marolt

Mrzle noči, želje in leto 2016 so leteli s soljo vred v plamen

Odgovor na to zato ponujajo s svojim ritualom, kjer ad hoc nastala skupnost, ki jo tvorijo obiskovalci Ljudovega dogodka Ne-tradicionalne polnočnice sodeluje in sooblikuje "obredno" izkušnjo. Zabavno, nekoliko čarobno in tudi deloma (lahko) osebno, če imamo ob tem v mislih, sklepno dejanje.

To se odvija v kitovi riti, čarobnem križevniškem atriju, kjer zbrani v ogenj s soljo iz dlani pomečejo osebne in družbene probleme, zablode, manjše nevšečnosti ali resne življenjske omejitve … Med temi so se tako na primer znašli leto 2016, bolezen, želje, kapitalizem, pa tudi skisano mleko v jutranji kavi in mrzle noči.

Obred v kitovem trebuhu

Pred tem se skupnostni ritual, ki ga predlagajo ljudovci, odvija v kitovem trebuhu. Prav v tem mitološkem svetu, pa odpirajo prostor predvsem za igrivost in radost. Ne-tradicionalna polnočnica, danes kot predpolnočnica, se bo zgodila ob 20. uri, jutri pa ob polnoči.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano