Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
23. 12. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Križevniška cerkev Kud Ljud Tradicionalna ne-tradicionalna polnočnica

Petek, 23. 12. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Alternativna polnočnica, kjer v ogenj lahko odvržete sesirjeno mleko v jutranji kavi ali iztekajoče se leto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Foto: Janez Marolt

Vrata Križevniške cerkve so te dni odprta ob večerih. Tudi jutri bodo, vendar s to razliko, da se bo tam prvič odvijala tradicionalna Ne-tradicionalna polnočnica, kot so to poimenovali ustvarjalci v gledališki skupini Ljud.

Ljudovci, skupina ustvarjalcev, ki delajo predvsem na področju uličnega gledališča, znajo poskrbeti za dogodivščino in pogosto za prav duhovito. Tako kot na primer v ready-made galeriji na prostem z naslovom Pocestnica, kjer na samoumevno, kot je to lahko cvetlični lonec na ulici na poti domov, prinašajo drug pogled, predvsem pa veliko domišljije.

Tokrat so se v ljubljanskem projektu lotili prazničnega decembrskega časa, tega podčrtujejo s kritiko njegove potopitve v potrošništvo, namesto da bi se v tem obdobju kalila, povezovala in prenovila skupnost, je eno od njihovih izhodišč dogodka.

 | Foto: Janez Marolt Foto: Janez Marolt

Mrzle noči, želje in leto 2016 so leteli s soljo vred v plamen

Odgovor na to zato ponujajo s svojim ritualom, kjer ad hoc nastala skupnost, ki jo tvorijo obiskovalci Ljudovega dogodka Ne-tradicionalne polnočnice sodeluje in sooblikuje "obredno" izkušnjo. Zabavno, nekoliko čarobno in tudi deloma (lahko) osebno, če imamo ob tem v mislih, sklepno dejanje.

To se odvija v kitovi riti, čarobnem križevniškem atriju, kjer zbrani v ogenj s soljo iz dlani pomečejo osebne in družbene probleme, zablode, manjše nevšečnosti ali resne življenjske omejitve … Med temi so se tako na primer znašli leto 2016, bolezen, želje, kapitalizem, pa tudi skisano mleko v jutranji kavi in mrzle noči.

Obred v kitovem trebuhu

Pred tem se skupnostni ritual, ki ga predlagajo ljudovci, odvija v kitovem trebuhu. Prav v tem mitološkem svetu, pa odpirajo prostor predvsem za igrivost in radost. Ne-tradicionalna polnočnica, danes kot predpolnočnica, se bo zgodila ob 20. uri, jutri pa ob polnoči.

Ne spreglejte