Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
19.11

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
aktivistka žvižgači

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2014, 19.11

3 leta, 2 meseca

Aktivistka Birgitta Jonsdottir: Dostop do informacij je ključen za mobilizacijo ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na povabilo društva Festival Sanje in ob podpori družbenih gibanj je danes in v petek na obisku v Sloveniji islandska aktivistka Birgitta Jonsdottir.

Zagovornica žvižgačev, svobode na internetu in pravice do obveščenosti Birgitta Jonsdottir pravi, da je brez dostopa do informacij težko mobilizirati ljudi.

Na srečanju z novinarji v ljubljanski Hiši sanjajočih knjig je dekača, nam je danes vsem jasno, kaj je narobe, ne vemo pa, kaj hočemo namesto tega. Danes protestira le malo ljudi, množično se protestov udeležijo le, kadar je ogrožen njihov vsakdanji kruh. Vendar pa je, kot pravi Birgitta Jonsdottir , pomembno, da ne čakamo na princa na belem konju, saj nas nihče ne bo prišel rešit.

V krizah se ustvarja energija za družbene spremembe Sama je sicer optimistka, saj pravi, da so obdobja kriz tista, znotraj katerih se ustvarja energija, ki lahko omogoči globoke družbene spremembe. Vendar pa je nanje treba biti pripravljen, dodaja.

Postaviti bi morali nove standarde o zasebnosti Jonsdottirjeva meni, da danes živimo v svetu, ki nam glede zasebnosti daje občutek lažne varnosti. Vendar pa smo nadzorovani, tudi telefonski pogovori so nadzorovani. Zato bi bilo glede zasebnosti treba vzpostaviti nove standarde na globalni ravni, pri čemer je zelo pomembna tudi razprava na lokalni ravni.

Ogrožena je svoboda govora Svoboda govora je danes ogrožena in če ni svobode govora, ni demokracije, meni in dodaja, da je danes tako, da v mnogo demokracijah ni svobode govora. Sama meni, da bi bilo treba ustvariti demokratično orodje, ki bi dalo moč ljudem.

Kot pomembno orodje vidi referendum, saj se v obdobju referendumske kampanje ljudje seznanjajo s problematiko, pridobivajo informacije. In ker odločitev sprejmejo skupaj, potem tudi ni mogoče na nikogar kazati s prstom, dodaja.

Sama je prepričana, da lahko začnemo sooblikovati svojo prihodnost, vendar pa mora razprava o njej doseči vse. Kot pravi, se še posebej rada pogovarja z mladimi, saj želi, da se zavedo svoje odgovornosti za prihodnost.

Demokracija 2.0 V petek, 4. julija, bo Jonsdottirjeva s predavanjem z naslovom Demokracija 2.0 nastopila v Kinu Šiška na dogodku, ki so ga organizatorji poimenovali Vojna proti človeštvu. Predavanju od 17. uri bo sledila javna tribuna, na kateri bodo poleg Jonsdottirjeve sodelovali še Nataša Pirc Musar, Lenart J. Kučić in drugi.

Aktivistka v parlamentu Aktivistka je v parlament pripeljala že dve politični stranki – Gibanje državljanov in Piratsko stranko Islandije, ki jo tudi vodi. Kot članica islandskega parlamenta je pobudnica številnih projektov, borka za svobodo govora in človekove pravice ter podpornica preiskovalnega novinarstva.

Kot prostovoljka dela za WikiLeaks, pomembna je tudi njena vloga pri ustvarjanju odmevnega videa Kolateralni umor, ki je svetovno javnost seznanil z ravnanjem ameriške vojske v Iraku.

Ne spreglejte