Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
17.18

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lubenica recepti poletje

Torek, 18. 6. 2013, 17.18

4 leta, 4 mesece

Zabavno, zanimivo, drugačno: recepti z lubenico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poletna osvežitev številka ena, hladna lubenica!

Lubenica je sadež, ki nas osveži, nasiti in, kar je poleti še kako pomembno, tudi poskrbi za našo pravilno hidracijo. Telo nam bo hvaležno, če se malce pozabavamo z lubenico, ki ima za te čase še eno pomembno lastnost: je precej poceni. Te sadeže imajo radi vsi, po raziskavah, ki jih je opravil evropski inštitut za prehranjevanje, pa pri porabi prednjačijo moški. Lubenica ima malo kalorij, vsebuje veliko aminokislin in je pravi borec proti raku.

Lubenični zrezki Malce starejšo lubenico, ki ni več tako zelo trda, lahko uporabite za lubenične zrezke. Narežite jo na prst debele kose, odstranite ji lupino in jo položite v pekač. Kot bi pekli zrezke, jo posolite in začinite, nato pa pecite pri visoki temperaturi približno dve uri ali dokler ne postane rjavkasta na robovih. Ko je pečena, jo ohladite, pokapajte z balzamičnim kisom, sojino omako in kokosovim oljem. Kose lubenice narežite in z njimi obložite popečene kruhke, na lubenico pa položite koščke gorgonzole.

Nabodala z lubenico Lubenico lahko dodamo mesu in zelenjavi na palčki. Med lubenico in zelenjavo lahko vložimo še pršut in liste sveže bazilike, ki bodo oplemenitili okus nabodala. Uporabite lahko katerokoli meso, najbolje pa se bo k lubenici podala svinjina.

Hladna lubenična juha Poleti, ko nam večkrat primanjkuje tekočine, je lahko odlična osvežitev tudi hladna lubenična juha, za katero potrebujemo nekaj na kocke narezane lubenice, dva na tanko rezana paradižnika, polovico večje narezane in olupljene kumarice, dve žlici narezanega koriandra, malo olivnega olja in malo rdečega vinskega kisa. Vse sestavine najprej zmešamo na roke, potem pa polovico odstranimo in jo obdelamo s paličnim mešalnikom. Spet zmešamo vse skupaj in pustimo stati v hladilniku, da se dobro ohladi.

Pečena rebrca z lubenico Lubenico najprej narežite na koščke, svinjska rebrca pa začinite kot po navadi. Popecite jih, če je le mogoče, na žaru z omako za žar ali v pečici. Ko bodo na pol pečena, preložite rebrca v globlji pekač, dodajte na približno dva centimetra narezane kocke lubenice, lahko pa mesu in lubenici dodate tudi nekaj zelenjave po želji. Vse skupaj zalijte s približno decilitrom rdečega vina in premešajte, posolite ter pecite v pečici še pol ure.

Lubenična solata Lubenična solata je lahko jed, v kateri bodo uživali vegetarijanci in tudi tisti, ki imajo radi meso, recept pa izvira iz Azije. Uporabili bomo lubenico, narezano na kocke, sladek azijski čili, olivno olje, špinačo, za tiste, ki imajo radi mesni navdih, pa še nekaj rezin popečene slanine. Vse skupaj zmešamo v skledi, dodamo še polovico sesekljane rdeče čebule in olivno olje – čarovnija z lubenico je pripravljena. Po želji lahko dodamo nekaj kapljic balzamičnega kisa.

Limonada z lubenico Limonado naredimo, kot jo sicer vedno pripravljamo. Iz lubenice izdolbemo rdečo sredico in odstranimo peške. Lubenično sredico damo v posebno posodo, dodamo ledene kocke in nekaj žlic medu. Vse skupaj dobro obdelamo s paličnim mešalnikom, ko je masa brez grudic, pa prilijemo sok limon in vodo, da dobimo napitek. Dodamo toliko vode, kolikor želimo, da bo napitek redek. V sok lahko dodamo tudi list ali dva mete.

Ne spreglejte