Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2018,
20.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Vinska klet Goriška Brda

Natisni članek

advertorial Klet Brda vino kulinarika hrana

Torek, 27. 3. 2018, 20.00

2 meseca

VINO IMA SVOJ ŽAR

VIDEO: Mala šola vina z žar mojstrom Matejem Stipaničem

Vsebino omogoča Vinska klet Goriška Brda

Matej Stipanič je mojster žara in kulinarični samouk, ki je svojo strast do takšne priprave jedi izpopolnil do potankosti. Njegove poslastice so tako mamljive, da se gurmani na vseh koncih Slovenije želijo naučiti tehnik, ki jih uporablja na raznoraznih tipih žarov.

Ker prihaja pomlad, ko bo množično začelo dišati tudi pred hišami in ne samo iz njih, so v Kleti Brda Mateju zadali izziv, da jih navdihne, kako lahko njihovo vino Merlot Quercus postane pomembna sestavina jedi z žara. Preberite mini intervju z "njihovim" mojstrom in se lotite kuhanja po navodilih iz slastnega Matejevega videorecepta.

Matej, povejte nam, kako ste vino vključili v nastanek jedi in zakaj ste se odločili za takšno kombinacijo?

Vino sem vključil v pripravo priloge, ki se odlično poda k čudovitemu bržolnemu steaku. Karamelizirana čebula je ena tistih prilog, ki neverjetno dobro prijateljujejo z mesom, pa naj bo to steak, burger ali vratovina z žara. Matej Stipanič - Kleti Brda | Foto:

Katere jedi z žara bi še povezali z vinom Merlot Quercus?

Redukcija Merlota Quercusa z maslom in začimbami je lahko presneto dobra omaka h kakršnemukoli mesu z žara. Vsekakor pa ga je treba uporabljati tako, da vino tudi v drugačni obliki obdrži svoj značilen okus in integriteto. Če se izgubi v poplavi preostalih okusov, je bolje, da ga spijemo, ne pa uporabimo za kuhanje.

Z vinom lahko nastanejo tudi slastne BBQ-omake, prav tako lahko na spletu najdemo veliko receptov za mesne marinade, ki vključujejo vino. Kako se spogledujete s takšnimi idejami?

Vino predvsem rad uporabljam za pripravo omak in jedi na žlico, ne toliko za mariniranje mesa. Če že, bi uporabil belo vino, saj bi rdeče spremenilo pravo barvo mesa. To je zgolj moj pomislek: si predstavljate, kako bi bil videti steak? Dodati kakšen deciliter ali dva rdečega vina pri kuhanju domače BBQ-omake pa je prav gotovo tista pika na i in mogoče rahel ter zanimiv odmik od klasične recepture.

Merlot Quercus | Foto:

Ko pomislimo na meso in vino, se nam v misli prikradejo recepti, kot so coq au vin, govedina po burgundsko, peposo … Ne nazadnje tudi teranov toč. Poznate kakšno takšno kultno jed, ki jo lahko pripravimo na žaru?

Prav vse omenjene jedi lahko pripravimo na žaru. Ko preklopimo miselnost, da je žar samo za klasično peko, se nam odpre nov svet. Vaš žar je lahko vaša zunanja kuhinja. Vsi primerki s pokrovom lahko delujejo kot pečica, tako da lahko z njimi pripravljamo vse jedi, kot bi jih sicer v kuhinji: pa še zunaj smo in uživamo dan. Ena takšna jed, ki je meni zelo pri srcu, tudi zato, ker naša mami naredi najboljše, so školjke na buzaro. To je jed, ki me spomni na poletje, morje in namakanje kruha v buzaro, potem ko zmanjka školjk. Ker je preprosto predobra, da bi ostala na krožniku.

Kakšna so razmerja uporabe vina pri kuhanju na žaru? Obstajajo pravila?

Zmernost je najboljše razmerje! Če se vam zdi, da je v jedi preveč vina, potem ga najverjetneje tudi je preveč. Predlagam načelo manj je več, to je najboljši nasvet, ki ga lahko dam.

Klet Brda | Foto:

Slaba navada, ki jo imamo, je, da meso na žaru polijemo s pivom ali z vinom. Je to zares primerno? Igra kakšno vlogo tudi vrsta žara?

Mesa na žaru nikoli ne polivamo s pivom, sploh pa ne z vinom, saj ga tako še dodatno izsušimo. Med peko se namreč mesna mišična vlakna krčijo in iztiskajo vodo, zato ni nobene možnosti, da bi s polivanjem ohranjali sočnost mesa. Za kaj takega ne vidim prav nobene potrebe, pa še škoda ga je.

Kakšno mesto ima vino pri peki na žaru?

Dobro vino gre vedno z roko v roki z dobrim žarom. Je pa res, da se h kakovostnemu mesu, takemu, ki ima izrazitejši okus, predvsem steaki ali pa kakšni večji kosi iz daljših pek, veliko bolj poda rdeče vino. Vsak košček dobrega steaka poplaknemo s požirkom rdečega vina, ga za sekundo zadržimo v ustih in tako z združevanjem mesa in vina pridemo do prave harmonije okusov. Bolj ko raziskujemo vse spektre okusov, ki nam jih meso z žara ponuja, bolj cenimo spremljavo kakovostnega vina. Sem pa tudi zagovornik izbire: naj vsak ob žaru pije, kar želi, pa naj bo to kozarec dobrega merlota, belega ali rdečega vina, navsezadnje domačega piva.

Klet Brda | Foto:

NAGRADNA IGRA

Odgovorite na nagradno vprašanje in se potegujte za žar Weber.

S svojimi podatki izpolnite obrazec na spletni strani malasolavina.si in se potegujte za privlačne tedenske nagrade ter glavno nagrado – ŽAR WEBER!

TEDENSKE NAGRADE:

    • paket vina Quercus (vsak teden dva nagrajenca)
    • 3-krat tečaj žara – 24. 4.
    • 1-krat Weber žar - 24. 4.

SODELUJTE V NAGRADNI IGRI


Klet Brda je največja pridelovalka in izvoznica slovenskih vin

Klet Brda je največja pridelovalka in izvoznica slovenskih vin, ki s prepoznavnim slogom osvaja ljubitelje vina doma in v kar 26 državah sveta. Klet Brda | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Klet združuje 400 briških vinogradniških družin, ki že več kot pol stoletja soustvarjajo uspešno zgodbo briškega vinarstva.

Njihovo poslanstvo je, da v vinu izrazimo edinstvenost Goriških brd ter z uspešnim trženjem prispevamo k razvoju območja in dobrobiti tukajšnjih ljudi.

Njihovo glavno vodilo pri vsakodnevnem delu je globoko spoštovanje narave in njenih ciklov, saj se kakovost rodi v vinogradu.

Ne spreglejte